15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăMediuGestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia leguminoaselor, foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de: proteine, potasiu, fier, calciu, caroten și substanțe estrogene. Este folosită ca hrană pentru vacile de lapte, dar și pentru alte animale.

Lucerna este și o cultură fixatoare de azot, adică are o contribuție importantă la îmbogățirea solului cu azot, un nutrient esențial pentru creșterea plantelor. Nu degeaba se spunea în trecut, de către bunicii noștri, că trebuie să cultive lucernă pe anumite loturi, pentru a se „odihni” pământul și a face ca viitoarele culturi să fie mai bogate. Și în ziua de astăzi lucerna este o opțiune populară pentru rotația culturilor, contribuind la menținerea fertilității solului și la reducerea necesarului de îngrășăminte chimice.

Sunt câteva aspecte care fac ca o cultură de lucernă să aibă randamente maxime:

Alegerea soiului potrivit

În România se cultivă atât soiuri care provin din străinătate, cât și soiuri românești, omologate. Principalele soiuri care se cultivă în țara noastră sunt: Pomposa si Primula, care provin din alte țări, și: Roxana, Teodora, Magnat, Suceveana, Mihaela, Fundulea, Triumf sau Luxon, acestea fiind soiuri românești.

Avantajul soiurilor românești este acela că se adaptează mai bine condițiilor locale, fiind mai rezistente la iernare și la secetă și având și o valoare nutritivă ridicată. Din acest motiv, soiurile românești fac posibile exploatări pe o perioadă care se întinde între 3 și 5 ani.

Pregătirea solului

Cultivarea lucernei se face primăvara devreme sau la început de toamnă, în funcție de zonă. Spre exemplu, în sudul țării, la câmpie, semănatul de primăvară al lucernei se practică între 1 și 25 martie, iar în zonele colinare are loc în perioada 10 martie-10 aprilie.

Dacă semănatul se face primăvara, terenul trebuie pregătit astfel: arătura trebuie să aibă o adâncime de 20-25 de cm, iar înainte de a începe semănatul propriu-zis, solul este mărunțit și nivelat.  

Dacă se seamănă toamna, după alte culturi, pregătirea solului se poate face prin lucrări repetate cu grapa cu discuri. Semănată în condiții optime, lucerna va răsări după 9-10 zile.

Apa

Lucerna este o plantă care rezistă la secetă, dar care, pe de altă parte, este și iubitoare de apă. Un management eficient al irigațiilor, care să asigure o umiditate adecvată în perioadele critice de creștere și dezvoltare a culturii, poate contribui semnificativ la obținerea unor randamente maxime.

Gestionarea buruienilor, bolilor și dăunătorilor

În primul an de la semănat, lucerna este foarte sensibilă la îmburuienare, cu precădere în primele faze de vegetație. Buruienile pot afecta randamentul culturii prin reducerea accesului la lumină, apă și nutrienți, iar bolile și dăunătorii pot provoca de asemenea pagube serioase.

Utilizarea de erbicide pentru lucernă este o soluție eficientă contra buruienilor monocotiledonate sau dicotiledonate, dar și a buruienilor parazite, cum este cuscuta. Acesta se atașează de planta gazdă și își extrage apa și nutrienții necesari din ea. Un erbicid de calitate este eficient în lupta cu buruienile care periclitează creșterea și randamentul lucernei. Printre produsele recomandate se numără: Basagran (pe bază de bentazonă), Erbistar (quizalofop-P-etil), Pulsar (pe bază de imazamox) sau Zetrola (propaquizafop).

Pe lângă buruieni, sunt și dăunători care pot afecta lucerna: buburuza lucernei, gărgărițele frunzelor și rădăcinilor, gândacul roșu al lucernei sau ploșnița lucernei. Pentru a evita aceste probleme sunt indicate insecticide specifice, care pot reduce sau elimina populațiile de dăunători.

Și bolile pot afecta randamentul culturilor de lucernă. Cele mai cunoscute boli sunt: făinarea lucernei, ofilirea fusariană a lucernei, mana lucernei, pătarea galbenă a lucernei sau ascohitoza lucernei. Și în cazul acestora există tratamente eficiente și cu efecte pe termen lung.

Lucerna este o plantă de nutreț foarte utilizată în România, cele mai multe soiuri care se cultivă fiind soiurile românești cu o excelentă adaptabilitate și rezistență la factorii de mediu. Pentru a obține un randament maxim este nevoie de respectarea tehnologiei de cultivare și alegerea unor erbicide, insecticide și tratamente eficiente.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă