6.6 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăMediuGarda de Mediu, la raport. Amenzi de peste 130 de milioane de...

Garda de Mediu, la raport. Amenzi de peste 130 de milioane de lei aplicate în 2023. Cât s-a încasat

Comisarii de mediu au aplicat pe parcursul anului 2023 amenzi care au depăşit 133 milioane de lei, iar 90% din acest total a fost încasat, conform datelor prezentate joi, într-o conferinţă de presă, de către comisarul general al GNM, Andrei Rudolf Corlan.

Potrivit oficialului, anul trecut, la nivel naţional, au fost efectuate 44.434 inspecţii în domeniul controlului poluării şi în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate, fiind îndeplinit în proporţie de 133,54% planul de inspecţii propus, care prevedea iniţial realizarea unui număr total de 33.272 inspecţii planificate şi neplanificate.

Ca urmare a acestor controale, au fost aplicate 2.377 avertismente şi 5.018 amenzi contravenţionale în valoare totală de 133 milioane de lei, în creştere cu 16,38% faţă de anul 2022. De asemenea, au fost impuse 287 dispoziţii de sistare a activităţii şi au fost formulate 228 de sesizări penale. „Din totalul sancţiunilor aplicate anul trecut, au fost încasate 90%”, a subliniat Corlan.

Din analiza rezultatelor obţinute în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2023, comparativ cu primele cinci luni ale aceluiaşi an, dinamica acţiunilor de inspecţie şi control a înregistrat o creştere cu 51,74%, prin aplicarea unui sistem de prioritizare a alocării fondului de timp disponibil. Astfel, numărul acţiunilor de inspecţie şi control/lună/număr mediu de comisari a crescut cu 10,10%. Totodată, prin aplicarea evaluărilor de risc a obiectivelor controlate, luând în considerare impactul asupra mediului, numărul amenzilor aplicate a crescut cu 75,26% şi, implicit, valoarea acestora s-a dublat la 89 milioane de lei. În plus, au fost înaintate către autorităţile de cercetare penală 228 de sesizări, din care în ultimele şapte luni, un număr de 121.

„Garda Naţională de Mediu prin activitatea de inspecţie şi control depune eforturi intense pentru conformarea la normele legale de mediu a obiectivelor cu impact asupra mediului, aproximativ 70.000 operatori economici autorizaţi din punct de vedere al protecţie mediului, raportat la numărul redus de comisari. Printr-o abordare proactivă, prioritate esenţială pentru GNM, prin planul de inspecţie şi control propus pentru anul 2024, GNM va creşte numărul de operatori economici la care se planifică inspecţii de mediu cu 93,47%”, arată datele oficiale.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă