2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăMediuDivergențe între România și Ucraina. România respinge planul Ucrainei de a extinde...

Divergențe între România și Ucraina. România respinge planul Ucrainei de a extinde canalele Chilia și Bîstroe

Mai mulți oficiali români acuză intenția Ucrainei de a face lucrări de amenajare pe canalele Chilia și Bîstroe, din Delta Dunării.

O declarație privind intențiile Ucrainei a venit de la vicepremierul Sorin Grideanu, ministru al Transporturilor. Grindeanu a afirmat că a primit informații despre acest proiect al Ucrainei de la structurile teritoriale ale Ministerului Transporturilor din România.

Un punct de vedere similar ar urma să transmită și Ministerul Afacerilor Externe al României.

„Vorbim de tratate internaționale pe care toată lumea trebuie să le respecte și pentru că vorbim totuși de un posibil impact pe care asemenea lucrări de dragare pe Bîstroe, impactul asupra mediului și asupra Deltei Dunării. Ucraina se află într-o situație dificilă. Toți încercăm să ajutăm. Totodată, e nevoie să respectăm și tratatele internaționale. De aceea aș aștepta, aș avea un pic de răbdare să vedem ce ne spune și Ministerul Afacerilor Externe, și Mediul legat de aceste lucrări”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Ucraina ar intenționa extinderea canalului Bîstroe. Canalul deja este navigabil, dar numai pentru nave cu pescaj mic. În urma viitoarelor lucrări, pe Bîstroe ar putea circula și nave cu pescaj mai mare, deci cu capacitate de transport mai mare. Pentru facilitarea acestor lucrări, Ucraina ar dori să acționeze și pe brațul Chilia.

Brațul Bîstroe aparține integral Ucrainei. În schimb, brațul Chilia este pe granița dintre România și Ucraina. Ambele brațe fac parte din rezervația Deltei Dunării, deci sunt protejate. Orice lucrare în această zonă afectează grav fauna și flora.

După ce a început războiul în Ucraina, circulația pe ambele brațe a devenit foarte periculoasă, din cauza minelor. Totuși, importanța economică a canalelor Chilia și Bîstroe a crescut foarte mult. Ele sunt folosite, de exemplu, de navele care aduc cereale din Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sindicaliștii Metrorex protestează în fața Guvernului

Sindicaliștii solicită creșterea salariilor și finanțarea adecvată a companiilor Metrorex Uniunea Sindicatul Liber din Metrou organizează miercuri, de la ora 14:30, un protest în fața...

Zborurile pentru refugiați către SUA, anulate după ordinul lui Trump

Suspendarea zborurilor pentru refugiații care urmau să ajungă în Statele Unite a fost anunțată de Departamentul de Stat al SUA ca urmare a unui...

Percheziții DNA la primăria Sinaia și la domiciliul primarului Vlad Oprea

Ancheta se concentrează pe suspiciuni de luare de mită, abuz în serviciu și trafic de influență Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat, miercuri, percheziții...
Ultima oră
Pe aceeași temă