11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăMediuBruxelles vrea să relaxeze regulile pentru culturile modificate genetic

Bruxelles vrea să relaxeze regulile pentru culturile modificate genetic

Bruxelles vrea să relaxeze regulile pentru culturile modificate genetic, iar în urma acestor modificări, unele plante ar putea deveni mai rezistente la fenomenele legate de schimbările climatice, cum ar fi seceta și valurile de căldură, scrie Euronews.com.

Comisia Europeană a anunțat propuneri de relaxare a normelor privind culturile modificate genetic, deschizând calea pentru o eventuală autorizare și reglementare a așa-numitelor Noi Tehnici Genomice (NGT).

Potrivit Comisiei, aceste inovații ar putea face posibilă dezvoltarea unor plante mai rezistente la schimbările climatice sau la paraziți.

Pe scurt, NGT-urile pot spori siguranța alimentară și o pot face mai durabilă, în beneficiul consumatorilor.

„Putem fi mult mai rapizi, putem fi mult mai bine direcționați și, probabil, putem fi și mai ieftini”, a declarat Garlich von Essen, secretarul general al Euroseeds, pentru Euronews.

„Așadar, ne vom putea concentra pe reproducere și comerțul care contează cu adevărat pentru agricultori și pentru consumatori”.

Principiul care stă la baza acestor noi tehnici genomice este acela de a muta genomul existent al unui soi de plantă fără a adăuga gene din afara speciei.

Comisia subliniază că această inovație ar putea, de exemplu, să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor.

Dar pentru organizațiile de mediu, NGT este doar un alt nume pentru organismele modificate genetic (OMG).

„Cu câțiva ani în urmă, cea mai înaltă instanță din Europa a luat o hotărâre și a spus foarte clar că noile tehnici genomice sunt OMG-uri, iar din punct de vedere juridic, politic, științific, totul este rezolvat”, a declarat pentru Euronews Mute Schimpf de la Friends of the Earth Europe.

„Până în prezent, s-au făcut cercetări foarte limitate cu privire la modul în care acestea ar putea avea un impact asupra naturii, cum ar putea avea un impact asupra sănătății umane.

Dacă vă gândiți la fluturi, la albine și la polenizatori, nu au existat cu adevărat cercetări cuprinzătoare dacă ar putea fi afectați sau nu și, credem că, înainte de a le pune [n.r. NGT-urile] în practică, ar trebui să se facă niște verificări de siguranță de bază.”

ONG-urile susțin, de asemenea, că propunerea Comisiei de a elimina cerințele de etichetare și controalele de siguranță ar duce la o lipsă de transparență pentru consumatori și producători.

Dezbaterea este deschisă, iar statele membre și Parlamentul European au acum sarcina de a-și exprima opiniile cu privire la aceste noi tehnologii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Honda și Nissan, în discuții pentru aprofundarea colaborării și o posibilă fuziune

Honda și Nissan se află în negocieri pentru a-și aprofunda legăturile, posibilitatea unei fuziuni fiind discutată, potrivit declarațiilor făcute miercuri de două surse, notează...

Revolut migrează 4 milioane de clienți români pe entitatea locală

Utilizatorii Revolut vor avea IBAN-uri românești și conturi administrate sub legislația națională Migrarea, descrisă drept „automatizată și simplificată”, va aduce mai multe modificări pentru utilizatori....

Nicușor Dan nu e mulțumit de activitatea principalilor procurori ai României

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei şi candidat independent la alegerile prezidenţiale de anul viitor, a declarat că nu este deloc mulţumit nici de...
Ultima oră
Pe aceeași temă