10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleViitorul este verde

Viitorul este verde

MOTTO “Într-un minut Soarele dă atâta energie Pământului încât, dacă am putea-o utiliza, le-ar ajunge celor 5 miliarde de pământeni un AN întreg.”

DhD. Ing. Mihai Ionescu

În acest moment, este posibil ca având la dispoziţie o instalaţie solară modernă să se realizeze o casă de acest fel şi aceasta în special datorită exploziei tehnologice în domeniul energiei solare fotovoltaice. Costurile de producere a panourilor fotovoltaice şi, implicit,  preţurile de vânzare s-au diminuat net. Astfel, un ansamblu de acest fel, care cuprinde astăzi un panou fotovoltaic plus invertor plus accumulator, a scăzut în ultimii 5 ani de 10 ori, fiind similar cu cel al unei centrale termice pe gaze în condensare, obligatorii din 15 septembrie 2016.  Un alt pas important  a fost realizat şi în domeniul stocării energiei. Este cunoscut faptul că marea problemă a energiei este stocarea ei, seturile de baterii de volum foarte mare şi neperformante fiind un obstacol important în utilizarea lor în cazul caselor verzi. De exemplu, având o centrală eoliană, aceasta poate produce energie în special noaptea, când vânturile pot fi mai puternice, dar necesarul de energie pentru casă este mult redus, impunându-se deci o stocare.

Şi în cazul panourilor solare, în mijlocul zilei, în special în zilele însorite de vară, energia acumulată poate depăşi cu mult nevoile casnice (persoanele pot fi plecate din casă pentru diferite  activităţi). În schimb, seara şi dimineaţa aceste nevoi cresc, impunându-se, de asemenea, stocarea energiei. În unele cazuri când achiziţionarea de panouri solare nu a fost însoţită de un proiect, proprietarii au trebuit să recurgă la acoperirea panourilor cu obloane pe timpul zilelor de vară pentru a evita fierberea apei în instalaţie.

În prezent, un pas important  a fost realizat şi în domeniul stocării energiei (noua tehnologie americană aplicabilă la automobilele electrice, vezi Tesla), bateriile având dimensiuni mult reduse şi putând acumula cantităţi apreciabile de energie.

Trebuie să ţinem seamă de faptul că sistemele fotovoltaice au componente şi subansambluri  electronice şi energetice pentru a căror funcţionare este nevoie de energie. De aceea, pentru eficientizarea funcţionării casei deseori este necesar şi un element de pornire, de exemplu un generator pe benzină (grup electrogen) care să asigure energia electrică iniţială pentru alimentarea elementelor sistemului. Este de menţionat că grupul electrogen nu este absolut necesar, sistemul poate funcţiona şi în absenţa acestuia. Totuşi, prezenţa unui astfel de echipament aduce un plus de siguranţă şi eficienţă în funcţionare, de exemplu la căderile de tensiune în reţea sau în cazuri climatice extreme.

Pentru integrarea unui astfel de sistem în construcţia casei este neapărat necesară existenţa unui proiect în care se fac calculele de necesar de energie în funcţie de mărimea casei, familie (număr de persoane), amplasament (zonă climatică, regiune însorită, munte etc.). În funcţie de aceste date se va lua şi decizia privind modelul de kit fotovoltaic. Este, de asemenea, de menţionat că proiectul va fi necesar şi în cazul în care se depune o cerere de subvenţionare la un program de tip Casă verde în vigoare.

Vom lua ca exemplificare Kitul fotovoltaic hibrid monofazat propus pe piaţa românească de ROMSTAL. Pentru o familie mică (două persoane) se recomandă varianta de 1,6 KW, care asigură funcţionarea a 10 becuri LED, frigider, televizor, centrală în condensaţie, hidrofor, precum şi consumul casnic, acoperind un total zilnic de energie de 3.855 WH. Pentru o familie de până la 4 persoane se recomandă varianta de 3KW, care asigură în plus funcţionarea a încă 5 becuri LED, calculator, ventilator şi maşină de spălat (7.505 WH total zilnic de energie), iar pentru o familie mai numeroasă, varianta 5 KW poate susţine în plus şi un aparat de aer condiţionat, un boiler electric şi aspiratorul, acoperind un total zilnic de energie de 16.470 WH.

Casă pasivă verde în mijlocul Bărăganului

Pentru un exemplu concret privind echipamentele am ales o locuinţă pasivă şi verde pentru 2-4 persoane situată în mijlocul Bărăganului.  Aici, în afară de culturile de cereale, nu există alte plante care să producă umbră, în schimb, însorirea este la nivel ridicat pe parcursul anului şi de aceea se poate merge pe o soluţie exclusivă cu panouri fotovoltaice pentru furnizarea energiei necesare funcţionării locuinţei, în speţă kitul fotovoltaic hibrid 5 KW monofazat de la Romstal.  Este de menţionat că acest kit va asigura totala independenţă energetică a casei. Se va putea alege şi varianta kitului fotovoltaic hybrid mai ieftină atunci când există accesul la o reţea publică de energie electrică, în acest caz nemaifiind necesare bateriile de stocare a energiei care au un preţ considerabil, situat aproximativ la jumătate din cel al echipamentelor.

Kitul fotovoltaic hibrid va asigura energia pentru nu mai puţin de 13 echipamente şi aparate din locuinţă, între care se pot enumera: alimentare cu apă,  cu energia electrică a locuinţei, sistemul de iluminat şi de încălzire, păstrarea alimentelor, aparatele de climatizare, aparatele electrocasnice şi de curăţenie, echipamentele de ventilare, calculatoarele, protecţia contra incendiilor, conectarea locuinţei la reţelele de socializare globale şi la televiziunea high definition, sistemul de alarmă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă