19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăLifestyleVăduva scriitorului Louis-Ferdinand Celine şi-a vândut locuinţa pentru a plăti datorii

Văduva scriitorului Louis-Ferdinand Celine şi-a vândut locuinţa pentru a plăti datorii

Lucette Destouches a locuit în casa din Meudon, la sud-vest de capitala franceză, de când s-a mutat aici împreună cu soţul ei în 1951, potrivit revistei Le Point. 

Ea a plătit impozitele, precum şi salariile celor trei persoane care au avut grijă de ea, ceea ce înseamnă că de mai mult timp nu primea pensie. 

Francois Gibault, avocat şi biograf al lui Celine, a afirmat că în termenii vânzării a fost pusă condiţia ca Destouches să îşi păstreze dreptul de a locui în casă până la moarte. 

Celine, cunoscut pentru romanul său din 1932 “Voyage au Bout de la Nuit” (“Călătorie la capătul nopţii”), este considerat unul dintre cei mai proeminenţi romancieri ai Franţei, dar şi unul dintre cei mai controversaţi. 

Antisemit, Celine a fugit din Franţa după debarcarea din Normandia în 1944 şi a fost mai târziu, condamnat în absenţă, de colaborare cu naziştii. 

La începutul acestui an, editura Gallimard şi-a suspendat planurile de a reedita pamfletele antisemite scrise de Celine în anii 1930, în urma criticilor venite din partea unor istorici şi grupuri de evrei. În 2031, după 70 de ani de la moartea scriitorului (în 1961), textele vor putea fi publicate fără drepturi de autor.

Pamfletele lui Céline nu sunt interzise în Franţa, însă nu au fost reeditate de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Scriitorul însuşi şi apoi văduva sa, Lucette Destouches, s-au opus. Ele pot fi consultate pe internet sau cumpărate de la buchinişti. 

Nu există deocamdată niciun plan de a transforma locuinţa sa în muzeu, după ce nicio instituţie nu a dorit să cumpere proprietatea, scrie le Point. 

Celine, care a murit în 1961, este îngropat în cimitirul din Meudon.

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...
Ultima oră
Pe aceeași temă