Alina Duculescu, Designer de interior și Co-fondator al Studioului de design interior Gavia Concept
Numar telefon: 0765.431.481
e-mail: alina@gaviaconcept.com
web site: www.gaviaconcept.com
Motive florale
Motivele florale sunt adesea asociate cu ideea de romantic. Probabil legătura se creează cu semnificaţia din spatele lor care trimite deopotrivă la arome, parfum, precum şi la estetica delicată. Depinde de abundenţa elementelor florale pe care vrei să le inserezi, dar chiar dacă vor fi multe sau puţine, pentru ambele situaţii se pot găsi abordări moderne.
O tapiţerie cu motive florale pentru un fotoliu solid ar putea fi o opţiune potrivită, menţinând astfel cantitatea la minimul necesar, dar, la fel de bine, un accent-wall luxuriant încărcat cu o multitudine de elemente vegetale şi florale s-ar putea la fel de bine a fi o idee bună.
Paleta cromatică
Pentru a crea un interior romantic ar trebui să ai în vedere o paletă cromatică relativ discretă. O decizie în acest sens ar putea fi cu privire la pereţi şi la principalele detalii arhitecturale, toate acestea ar putea fi redate în nuanţe deschise care, ulterior pot să fie coordonate cu elemente care urmează aceeaşi tendinţă sau puse în contrast cu unele care să impună o o notă ceva mai puternică.
Mobilier în stil decorativ
Obiectele de mobilier în stil baroc sau roccocco vor fi fără îndoială potrivite într-un context care se vrea romantic. Încărcătura culturală a unor astfel de obiecte se poate reflecta uşor asupra mediului, făcând astfel greu de ignorat contextul istoric şi estetic la care face referire.
E evident că originalele unor astfel de obiecte nu sunt tocmai accesibile, ci foarte costisitoare, dar există replici contemporane cu care ar putea fi substituite sau reinterpretări în cheie modernă, acestea din urmă nu copiază ci doar se inspiră din detaliile trecutului, adecvându-se astfel uşor unui context contemporan.
Iluminat
Iluminatul poate face o mare diferenţă. În primul rând lumina ea însăşi, ţi-ai putea imagina un interior romantic ca fiind foarte luminos sau, doar având marcate prin accente de lumină câteva detalii bine alese (colecţia de fotografii a familiei, un tablou, o oglindă etc.). Ferestrele mari şi culorile deschise ajută, fără îndoială la a crea o lumină abundentă pe timpul zilei, dar pentru a obţine acelaşi rezultat noaptea orientarea ar trebui să fie spre alegerea celor mai potrivite corpuri de iluminat. Pentru a contribui şi mai mult la construirea interiorului romantic, acestea ar trebui să fie obiecte solide aşa cum sunt candelabrele somptuoase.
Oglinzi
Oglinzile pot veni şi ele în completarea unui interior romantic. Indiferent de formă sau dimensiune, ele reuşesc cumva să creeze acest tip de atmosferă. O oglindă solidă, aşezată pe podea va fi un puternic punct de interes în orice cameră şi cu cât e mai mare şi mai luxurios decorată rama care o completează, cu atât mai bine.