7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleTrendul bio în designul de interior

Trendul bio în designul de interior

Întrebarea corect pusă este: „Cum poate fi folosită natura pentru a avea cele mai bune soluţii pentru casă?“. Problema (re)întoarcerii la natură sau a aducerii naturii în interior este una dintre cele mai puternice tendinţe ale momentului, care îi preocupă pe designeri şi care determină crearea unor materiale noi, care pot fi folosite în designul de interior.

Designer, trends specialist David Oakey1
David Oakey, designer de produs şi trends analist care conduce un birou de design din SUA şi ale cărui preocupări sunt legate de studiul naturii şi de implementarea rezultatelor în designul de interior, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu pe această temă.

colectie de mana designer Kavi

RL: De ce bio în designul de interior?

David Oakey: Dacă închidem ochii pentru a ne imagina un loc unde ne-am dori să fim, de cele mai multe ori acesta este o plajă, o pădure sau o poiană la munte. Cum putem să aducem aceste idei în interioarele noastre – acesta este scopul căutărilor noastre la David Oakey Designs, iar activitatea noastră se desfăşoară în cadrul biroului Pond Studios, construit în mijlocul pădurii. Trebuie menţionat că biroul respectă regulile ecologice.

arhitectura organica

Ce au demonstrat studiile asupra naturii şi cum pot fi folosite rezultatele în designul de interior?

Făcând o paralelă între natură şi cultura umană, constatăm că acestea sunt într-o antiteză totală. Natura funcţionează cu ajutorul soarelui, utilizează numai energia necesară, îşi adaptează forma funcţiei, reciclează totul, este în continuă mişcare, recompensează cooperarea, se bazează pe diversitate, solicită expertiză locală, limitează excesele, îşi atinge limitele. Altfel spus, este perfectă, deşi prezintă – sau tocmai de aceea – o infinitate de imperfecţiuni. În opoziţie, oamenii funcţionează pe baza combustibililor fosili, consumă mai mult decât au nevoie, risipesc, merg pe corporaţii, se bazează pe monocultură, se îndreaptă spre globalizare, judecă succesele pe baza exceselor, îşi depăşesc limitele, propun o estetică chestionabilă.

amenajare interior cu produse si concepte bio, targ imm cologne

Desigur, interesul este cum pot infuenţa aceste aspecte designerii în demersul lor de a realiza amenajări şi ambientări în concordanţă cât mai mare cu mediul înconjurător. Astfel, mergând şi mai adânc cu analiza, putem observa că designul naturii este într-o continuă schimbare, variat, fluid, întâmplător, flexibil, caracterizându-se prin forme organice şi linii curbe. Natura foloseşte culorile şi modelele pentru a camufla, ascunde, atenţiona şi atrage. Lumina, culorile şi modelele se schimbă zilnic, modificându-se substanţial în fiecare sezon. În acelaşi timp, designul uman se defineşte prin repetitivitate, uniformizare, rigiditate, este static, geometric şi în unghiuri.

O analiză a stilului de viaţă demonstrează foarte multă digitalizare, dezordine, minimalismul fiind noul standard. Se poate vorbi şi despre un „prea mult din toate“. Diversitatea şi aparentele imperfecţiuni prezente în natură creează un incredibil potenţial în design, atât din punct de vedere estetic, cât şi funcţional.

Colectia DELIZIA, creatie Baumann

Care sunt tendinţele ce caracterizează designul contemporan?

Culorile folosite sunt în mod evident inspirate din natură. Este vorba despre o gamă largă de tonuri de verde (în 2017, culoarea anului desemnată de Pantone a fost verdele crud), pasteluri, tonuri neutre, dar calde, inspirate de piatră şi flash-uri luminoase similare cu cele din pădurile tropicale. Designerii experimentează metode prin care iluminatul de interior să simuleze schimbările sezoniere din lumea reală. În prezent, bunăstarea este privită ca un rezultat al armoniei şi traiului într-un mediu natural. Pacea şi calmul naturii sunt cele mai căutate atribute.

Forme organice de mobilier

Interioarele şi obiectele folosite în decor care oferă experienţe noi, evocă amintiri, au o abordare clasică şi stârnesc emoţii câştigă o popularitate tot mai mare. Noile produse dedicate amenajărilor trebuie să aibă etică şi în special o „poveste“ în spate. Consumatorii sunt din ce în ce mai dispuşi să plătească mai mult pentru o calitate sporită, care să reziste în timp. Se poate vorbi chiar despre o revoluţie antiindustrială. În această accepţiune, luxul capătă semnificaţii cu totul noi. Produse care în trecut erau considerate ca ultimă experienţă privind luxul pierd teren în faţa celor unice, autentice, eventual lucrate de mână. Astfel, acum, luxul este privit mai degrabă ca o investiţie în timp. Nu mai este în mod necesar scump, însă, obligatoriu, povestea, semnificaţia şi eticul au o importanţă primordială.

Fotoliu ou, design Arne Jacobsen

Cum vedeţi viitorul în designul de interior?

Cercetările şi inovaţiile în ceea ce priveşte materialele şi tehnologiile sunt dedicate obiectivului de a avea zero pierderi, în timp ce sustenabilitatea reprezintă sursa de inspiraţie principală pentru realizarea unor produse noi. În prezent, echipamentele complexe pot imita orice design. Problema este de a selecta din această infinitate, deoarece volumul de alegeri şi scenarii este copleşitor. Viitorul va fi reprezentat de relaţia dintre designul digital şi procesele de producţie cum sunt cele de imprimare 3D. În loc de puncte sau pigmenţi, se vor proiecta forme ce au caracteristici acustice, de duritate şi moliciune.

materiale textile cu design natural

Cele mai citite

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...
Ultima oră
Pe aceeași temă