30.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăLifestyleTravelRomânii călătoresc tot mai des cu ajutorul certificatului verde - studiu

Românii călătoresc tot mai des cu ajutorul certificatului verde – studiu

Românii călătoresc tot mai des cu ajutorul certificatului verde. Valul patru pandemic nu a descurajat călătoriile. Este rezultatul unui studiu al Vola.

Se conturează astfel un nou trend în turism: deși ne apropiem cu pași repezi de finalul toamnei, iar vremea nu mai este neapărat prietenoasă, deținătorii certificatului verde își doresc să călătorească și rezervă tot mai des vacanțe last-minute de tip city-break spre marile capitale europene. Obiceiurile de călătorie de dinainte de pandemie ne-ar fi indicat că nu ne mai aflăm în sezonul acestui gen de călătorii de scurtă durată, însă procentul încă mic de români vaccinați și numărul în creștere de îmbolnăviri duce la o schimbare de paradigmă tot mai pronunțată în ceea ce privește cererea de produse turistice din România.  

155 euro, prețul mediu al unui bilet de avion pe rutele europene

Conform datelor colectate de specialiștii Vola.ro, tarifele la biletele de avion sunt mai prietenoase decât în trecut, companiile aeriene având frecvent promoții. Astfel, pentru un bilet pe una dintre cele mai solicitate rute, București-Milano, românii scot din buzunar circa 35 de euro. Pentru un zbor până la Londra, românii plătesc, în medie, 103 euro, iar pentru Dublin 64 euro. La polul opus în topul celor mai vândute rute în luna octombrie se află Dubai, destinație pentru care se plătește, în medie, 313 euro pe biletul de avion cu plecare din București, iar dintre destinațiile europene Barcelona sau Lisabona sunt cele cu tarifele de zboruri cele mai piperate.

Tarife mai mici în Europa, decât curse interne

Dată fiind cererea crescută pentru destinații cu o comunitate mare de români și multiple atracții turistice, cum ar fi Italia, Marea Britanie sau Belgia, dar și nesiguranța asociată sejururilor în România pe fondul multiplelor schimbări și restricțiilor tot mai severe ce conduc la anularea unor evenimente sau desfășurarea lor fără spectatori (de exemplu Turneul de tenis de la Cluj Napoca sau Turneul de DOTA 2 de pe Arena Naţională din Bucureşti) și, implicit, scăderea interesului pentru destinații interne, adesea biletele de avión pe rute externe pot fi achiziționate cu prețuri mai mici decât acelea plătite pentru un zbor intern în România. Astfel, conform datelor furnizate de Vola.ro, pentru călătorii interne în România, tariful mediu al biletelor de avion este de 114 euro per segment de zbor. Adesea, turiștii plătesc mai puțin pentru a se întoarce din Londra, Madrid, Paris sau Bruxelles la București decât pentru a zbura de la Cluj la București, rută internă cu preț mediu de 130 de euro în luna octombrie.

Totodată, dacă în luna septembrie a acestui an, rutele interne au fost cele mai solicitate, odată cu noile restricții COVID-19 impuse în România, rezervările pentru zborurile care unesc cele mai mari orașe din România au suferit o ușoară scădere. Turismul de afaceri și vizitarea rudelor și prietenilor rămân principalele motive pentru călătoriile interne, acești turiști nefiind neapărat afectați de schimbările anunțate de către autorități.

Principalele motive de călătorie în 2021

Pe lângă reîntâlnirea cu familiile sau prietenii plecați peste hotare, cel mai important factor care îi convinge pe români să planifice o vacanță în această perioadă este nevoia de relaxare, eliberarea de stres și, tot mai adesea, dorința de a se bucura cât mai repede de normalitatea care momentan pare destul de departe în România. Anterior, volatilitatea listei semafor și riscul de a intra în carantină la întoarcerea din vacanță îi reținea pe români din a călători. Acum, însă, grație certificatului verde,

lucrurile sunt cu mult simplificate, iar turiștii vaccinați sau trecuți prin boală în ultímele șase luni pot reveni în România din orice țară fără a fi necesară testarea COVID sau carantina.

“În contextul epidemiologic actual din țara noastră, românii sunt tot mai deschiși spre călătorii și aleg cu precădere țări care au depășit deja cu repercusiuni minime valul patru al pandemiei și care în prezent au foarte puține restricții pentru persoanele care dețin certificatul verde. Totodată, se observă o ușoară creștere a ‚‚booking window’’, adică numărul de zile dintre rezervare și plecarea propriu-zisă, de la 16 zile la 19 zile, ceea ce indică un optimism mai pronunțat decât în urmă cu ceva luni, dar nu putem vorbi încă de vacanțe planificate din timp. Înainte de pandemie, vacanțele chiar și de tip city break se rezervau, în medie cu 28 de zile în avans. ” a declarat Claudia Tocilă, Director de Marketing la Vola.ro.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Care este valoarea lunară a celor 4,74 de milioane de pensionari și care este cea mai mică pensie

Un număr de 4.747.604 de pensionari era înregistrat în mai 2024 în România, cu 670 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Care este valoarea lunară a celor 4,74 de milioane de pensionari și care este cea mai mică pensie

Un număr de 4.747.604 de pensionari era înregistrat în mai 2024 în România, cu 670 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Boeing anunță că își încetinește producția modelul 737

Boeing le-a spus furnizorilor că amână cu trei luni producție sa de avioane 737, au declarat două surse din industrie, deoarece continuă să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă