23.2 C
București
marți, 2 iulie 2024
AcasăLifestyleTravelHotelul din Cluj care apare în romanul „Dracula”a fost inclus în Ruta...

Hotelul din Cluj care apare în romanul „Dracula”a fost inclus în Ruta Cafenelelor Istorice a Consiliului Europei

Cel mai vechi hotel cu funcționare neîntreruptă din această parte a Europei, Hotelul Transilvania din Cluj-Napoca, a fost admis în prestigioasa rută culturală a Consiliului Europei, Historic Cafes Route.
Decorarea Hotelului Transilvania cu plăcuța Consiliului Europei a coincis cu un moment istoric: pentru prima dată, un cetățean român a preluat președinția unei rute culturale europene. Este vorba de administratorul Palatului Brukenthal din Avrig, Arnold Klingeis, care, oficial, a devenit președintele Historic Cafes Route.

”Sunt recunoscător celor care au susținut candidatura mea. Prioritatea mandatului meu va fi dezvoltarea turismului cultural. În acest domeniu, România are un potențial imens”, spune președintele Historic Cafes Route, Arnold Klingeis.

La evenimentul organizat la Cluj au luat parte autorități publice, reprezentanți ai mediului consular din Transilvania, oameni de cultură, precum și antreprenori din România, Moldova, Germania sau Israel.
Printre cei care au luat cuvântul, alături de noul președinte al Historic Cafes Route, s-au numărat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István. ”Transmit felicitările Consiliului Județean domnului președinte Arnold Klingeis. Este o mare onoare pentru Cluj să găzduiască un asemenea eveniment, care pune în valoare patrimoniul istoric al Transilvaniei”, a spus Vákár István.

Reprezentanta Primăriei Clujului, Karin Hann, a transmis mesajul directorului Direcției de Evenimente Publice, Călin Forna. ”Activitatea desfășurată de domnul Arnold Klingeis constituie un motiv de mare sărbătoare și de recunoaștere a valorii patrimoniului cultural al României. Primăria Cluj-Napoca are toată deschiderea pentru viitoare colaborări cu Historic Cafes Route”, au transmis reprezentanții municipalității.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, Gabriel Bârtaș, a declarat: ”Ministerul Afacerilor Externe urează mult succes primului român care deține președinția Historic Cafes Route și își exprimă susținerea pentru inițiativele care vizează promovarea cooperării în domeniul punerii în valoare a patrimoniului istoric”.

La eveniment au luat parte consulul onorific al Kazahstantului, Ștefan Gadola, care este și administratorul unei alte cafenele istorice decorate de Consiliul Europei, Chios Social Lounge, directorul Muzeului de Artă din Cluj, Lucian Nastasă-Kovacs, directorul Centrului UBB CORE, Leonard Horvath administratoarea Hotelului Transilvania, Adriana Sava, care a fost gazda evenimentului, precum și alți reprezentanți ai comunității din Transilvania, precum organizatorul de evenimente Ștefan Farell ori directorul regional al Cramelor Cricova, Dorin Ștef.

Administratorul Hotelului Transilvania, Adriana Sava, a declarat: ”Este o mare onoare aderarea noastră la Historic Cafes Route. Este o mare plăcere să fiu gazda investirii noului președinte al acestei rute a cafenelelor de aur și le mulțumesc tuturor invitaților care au participat la această sărbătoare”.

Evenimentul a fost un prilej pentru a aduce laolaltă elemente din toate provinciile istorice ale României

Acest eveniment a fost și o împletire a unor elemente care provin din toate provinciile istorice ale României. Astfel, în Hotel Transilvania au fost prezente vinurile Cricova din Basarabia ori ginul Măgura Zamfirei, produs în Teleorman, iar mediul de afaceri local a fost reprezentat de antreprenori precum Mircea Crăciun, fondatorul EcoGarden Construct.

Evenimentul de la Cluj a inclus și o prezentare de modă semnată de creatoarea Diana Gabor, un documentar despre cinematografia inspirată de romanul ”Dracula” de Bram Stoker, o prezentare a istoriei cafelei, dar și o dezbatere despre turismul cultural și despre diplomația economică. Participanții au subliniat necesitatea păstrării și promovării patrimoniului istoric, cultural și gastronomic, în contextul în care Transilvania devine o destinație turistică tot mai apreciată. Potrivit profesorului Paul Bloomfield de la Universitatea Oxford Brookes, Transilvania deține, în domeniul turismului gastronomic, un potențial asemănător celui al Toscanei sau Antalyei.

Hotelul Transilvania este cunoscut în întreaga lume datorită faptului că el, sub numele de ”Hotel Royal”, este menționat în romanul ”Dracula” drept locul în care ar fi înnoptat la Cluj avocatul britanic Jonathan Harker.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ca să nu mai aibă ei emoții decât legate de meci, politicienii de pe Dâmbovița au pus mână de la mână să-i ia lui...

Ilustrație: Marian Avramescu Ca să nu mai existe emoții pentru figurile politice importante de pe Dâmbovița că pot pleca și cu un dosar ca...

După dezbaterea Trump – Trămpălău, democrații caută un candidat surpriză. Șansa PSD – PNL să-l reșapeze pe Cîrstoiu

Ilustrație: Marian Avramescu După disputa electorală televizată la CNN între Donald Trump și ceea ce s-a dovedit un trămpălău, democrații se gândesc să-și retragă...

Ca să nu mai aibă ei emoții decât legate de meci, politicienii de pe Dâmbovița au pus mână de la mână să-i ia lui...

Ilustrație: Marian Avramescu Ca să nu mai existe emoții pentru figurile politice importante de pe Dâmbovița că pot pleca și cu un dosar ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă