Cu toate acestea, rutina zilnică ne obligă să ne continuăm activitățile ca și când nu s-a schimbat nimic. Această situație, împreună cu mai mulți factori, poate afecta dispoziția și chiar sănătatea mentală.
Iarna ne afectează atât fizic, cât și mental: Tulburările afective sezoniere sunt o formă de depresie, care are legătură cu schimbările anotimpurilor. Sunt caracterizate de somnolență extremă, creșterea poftei de mâncare, pierderea interesului, stres, anxietate, iritabilitate, letargie sau evitarea activităților sociale. Simptomele încep, de obicei, toamna și continuă să se accentueze în lunile de iarnă. Medicii pot recomanda terapia cu lumină, practicarea regulată de exerciții fizice si terapia cognitiv-comportamentala pentru a depasi tulburarile afective sezoniere.
Iarna favorizează apariția sindromului ochiilor uscați: Senzația de arsură, mâncărime sau senzația de nisip în ochi sunt câteva semne care pot indica prezența sindromului ochilor uscați – o afecțiune caracterizată prin faptul că ochii nu produc suficiente lacrimi pentru a lubrifia globul ocular. Apare adesea în timpul iernii din cauza aerului uscat și rece. Simptomele pot fi reduse și chiar înlăturate prin aplicarea de lacrimi artificiale, schimbarea dietei și administrarea de picături oftalmologice.
Frigul poate declanșa migrene: Deși cercetările privind legătura dintre migrene și modificările de temperatură nu sunt definitive, se bănuiește că există o legătura puternică între cele două. Temperaturile extreme, schimbările bruște de temperatură și presiunea barometrică joacă un rol important în declanșarea migrenelor.
Vremea rece din timpul iernii usucă pielea: Pielea este primul organ afectat vizibil de frig și ger în timpul iernii, când umiditatea este scazută atât în interior cât și la exterior. Tocmai de aceea, pielea are nevoie de mult mai multă atenție. Incearcă să faci dușuri scurte și nu băi lungi, care tind să usuce și mai mult pielea. Folosește o cremă hidratantă pe tot parcursul zilei și nu uita de crema cu factor de protecție solară. Contrar credinței populare, expunerea la soare în timpul iernii poate provoca la fel de multe daune asupra pielii ca în zilele fierbinți din vară.
Iarna favorizează schimbarea obiceiurilor alimentare: în timpul iernii, organismul experimentează modificări ale nivelului de energie, metabolismului și chiar unele legate de preferințele alimentare. Poți contracara impulsurile de a consuma alimente mai puțin sănătoase, prin a începe să faci alegeri alimentare inteligente: supe pregătite în casă, alimente neprocesate și cu un conținut scăzut in sodiu. De asemenea, evită să hibernezi sau să lenevești mai mult, fapt care iti poate afecta greutatea si starea de spirit. Fii activ, mergi pe jos, urcă scările mai des și nu uita că ai la dispoziție o varietate de sporturi de iarnă la care poți apela: ski, patinaj, etc.