20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleȚigara electronica. Pro sau contra?

Țigara electronica. Pro sau contra?

Tigara electronica este la moda. Exista din ce in ce mai multi oameni care inlocuiesc tigarile clasice cu variante electronice, iar aceasta tendinta nu tine cont de sex sau de pozitie sociala. Atat oamenii care nu au foarte multi bani cat si vedetele de la Hollywood vapeaza din noile dispozitive care sunt pe piata intr-un numar din ce in ce mai mare. In principiu, motivele pentru care tigara electronica este la moda sunt destul de numeroase:

  • Este o varianta mult mai eleganta de a fuma, care nu implica ardere;
  • Are un miros mult mai placut decat tigara clasica, reusind sa nu ii deranjeze pe cei din jur;
  • Imita aproape la perfectie experienta fumatului real, chiar si atunci cand vine vorba despre gust. Cei care doresc altceva insa, au posibilitatea de a alege intre sutele de arome care sunt pe piata.
  • Alimenteaza dependenta de nicotina. Dependenta nu este un lucru tocmai bun, insa  pentru cei care doresc sa se lase de fumat, o alternativa care sa ofere doza necesara de nicotina este cat se poate de buna.
     

Ce este, de fapt, tigara electronica?

Este un dispozitiv foarte interesant, format dintr-un atomizor, un cartus si o baterie. Rolul sau este de a incalzi un lichit tigara electronica pana la temperatura in care acesta devine abur si de  oferi o senzatie similara fumatului.

Spre deosebire de tigarile clasice, tigara electronica functioneaza fara combustie, fara fum sau gust si mirosneplacut.

 

Cat costa o tigara electronica?

Pretul tigarii electronice poate sa fie destul de mare la inceput, un kit de incepatori necesitand o investitie de aproximativ 200 de lei, atunci cand se mizeaza pe calitate. Investitia este doar una initiala. Ulterior este nevoie doar de alimentarea cu lichid si de schimbarea componentelor are se uzeaza. Per total, tigara electronica ajunge sa coste de doua ori mai putin decat tigara clasica, calculat la o luna de utilizare.

 

Controversele generate de tigara electronica. De ce exista atat de multe pareri?

Daca se tine cont de diversitatea pe care o ofera, de faptul ca nu genereaza fumat pasiv, este mai ieftina si poate sa fie folosita in foarte multe locuri publice, tigara electornica pare a fi produsul perfect. Totusi, parerile de pe internet sunt extrem de variate, multe blamand acest nou produs si considerandu-l nesanatos.

Controversele sunt generate, in cea mai mare parte, de producatorii de tutun care isi vad afacerile construite de-a lungul unei intregi vieti aproape ruinate. Cum bugetele producatorilor sunt mari, este firesc sa existe o multime de articole care evidentiaza partile negative ale tigarii electronice.

Adevarul este ca exista partin negative. Vapatul nu este 100% inofensiv si medicii atrag atentia asupra substantelor care pot fi gasite in lichidele tigarilor. Totusi, nu este nici pe departe la fel de periculos ca si fumatul.

In plus, lichidele pentru tigari electronice pot fi alese din oferta unui numar foarte mare de producatori. Exista lichide mai sanatoase si lichide mai putin sanatoase. Este adevarat ca anumite studii au gasit crom, nichel sau diverse alte substante in aceste lichide, insa nu toate contin aceste lucruri. Lichidele oferite de marii producatori respecta normele de sanatate si nu sunt daunatoare.

Tigara electronica. Pro sau contra? 

Gandind din punctul de vedere al unui nefumator, tigara electronica este, fara doar si poate, o optiune mai buna. Gandind din punct de vedere al unui fumator lucrurile pot sta putin diferit. O persoana care a fumat ani de zile sau chiar cateva zeci de ani de zile, va fi reticient atunci cand i se va oferi o alternativa, mai ales daca este atat de diferita. Majoritatea fumatorilor refuza sa fumeze alte tigari decat cele cu care sunt obisnuiti, saltul catre tigara electronica fiind urias.

Totusi, majoritatea fumatorilor care indraznesc sa treaca la tigara electronica ajung la concluzia ca aceasta este mult mai sanatoasa si mai atractiva. Statisticile arata ca o buna parte dintre fumatorii care au incercat noile tigari au ajuns sa le inlocuiasca pe cele din tutun.

Este adevarat ca trecerea poate sa fie destul de dificila, in conditiile in care vapatul este relativ diferit de fumat. Este la fel de adevarat ca internetul este plin de tutoriale despre modul in care trebuie sa fie folosita o tigara electronica si de asemenea, plin de informatii despre cele mai bune tigari de pe piata.

Daca vrei sa te lasi de fumat sau pur si simplu daca vrei sa te bucuri de aceeasi experienta, insa fara a baga in tine toate cele 4000 de substante cancerigene din tigari, iti recomandam smokemania.ro pentru a alege solutia ideala.
Daca vrei sa te apuci de fumat, recomandarea noastra este simpla: nu te apuca nici de tigari normale, nici de tigari electronice!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă