Pentru că tot începe Campionatul European de fotbal, pe Discovery Channel puteţi afla dacă fotbalul este un sport, o artă sau o ştiinţă în emisiunea „Fotbal – 360 de grade“, o miniserie ce va fi difuzată începând de duminică, 12 iunie, de la ora 18.00.
Bruno Marioni, Juan Pablo Rodriguez, Pablo De Blasis și Christian Gimenez sunt doar o parte din jucătorii celebri ai fotbalului latino-american pe care îi puteţi urmări în cele opt episoade din sezonul 2 al emisiu-nii „Fotbal – 360 de grade“. Împreună cu o echipă de experți în biomecanică, ei iau parte la un studiu interactiv, conceput special pentru Discovery en Espanol, care își propune să reconstituie câteva dintre cele mai spectaculoase și mai surprinzătoare faze ale jocului. Voleul, manevrele defensive, loviturile în adâncime, golurile apărate de portari, dirijarea mingii din viteză, lovitura din forfecare, tunelul și pasele de susținere sunt cele opt manevre analizate în acest al doilea sezon al seriei.
Fiecare episod al seriei prezintă mai multe probe prin care trec profesioniști din fotbal și din alte sporturi, dar și jucători amatori, testându-și forța și priceperea pentru a stabili ce diferențe și ce asemănări există între ei. Testele sunt filmate cu camere de mare viteză și fiecare probă se derulează într-o zonă cu mai multe obstacole, unde sunt amplasate strategic echipamente de colectare și măsurare a datelor.
Mijlocașul mexican Allam Bello Huerta își folosește forța și măiestria pentru a analiza tehnicile legate de controlarea mingii din viteză. Fotbalistul, care are 65 kg și 1,65 metri înălțime, este cunoscut pentru agilitatea lui și se întrece cu un sprinter ca să afle care dintre ei e mai rapid.
La rândul lui, mijlocașul argentinian Rodrigo „Droopy“ Gómez se ocupă de voleu – mișcarea care trebuie să combine o excelentă evaluare a traiectoriei mingii în aer cu o lovitură de maximă acuratețe. În acest scop, el se măsoară cu un mare jucător de baseball, ca să demonstreze că o lovitură reușită din voleu reprezintă doar apanajul câtorva jucători privilegiați.
Yasser Corona, vedeta fotbalului mexican, face o veritabilă radiografie a paselor în adâncime, provocându-l la întrecere pe Walter Pérez, ciclistul argentinian care a câștigat medalia de aur la Olimpiada de la Beijing din 2008.
Claudio Maldonado, mijlocașul chilian, va demonstra cele mai bune tactici defensive dure. Împreună cu un fundaș de fotbal american, el va face mai multe teste cu echipamente de înaltă tehnologie, pentru a identifica zonele asupra cărora își fixează fiecare dintre ei privirea.
În fotbal există situații în care apărarea e copleșită de echipa adversă, iar portarul rămâne ultima speranță de a mai bloca un gol când linia atacanților înain-tează ca o armată furioasă, în căutarea inamicului. Portarul mexican Armando Navarrete își măsoară forțele cu un jucător de squash, pentru a stabili care dintre ei are cel mai bun timp de reacție.
Lovitura din forfecare, care de obicei îi lasă cu gura căscată pe adversari, e analizată de atacantul mexican Javier Orozco. Ca să descopere tehnica perfectă din spatele acestei lovituri, Orozco se măsoară cu un artist stradal de breakdance, care e obișnuit să-și miște picioarele extrem de rapid.
În plus, „Fotbal – 360 de grade“ îl învită pe jucătorul mexican Ever Guzmán să dezvăluie cum se realizează un „tunel“, acea manevră imprevizibilă, rezervată doar celor mai rafinați și mai stilați jucători de fotbal. Guzmán se întrece cu un jucător de golf ca să demonstreze cine lovește cu mai mare acuratețe când mingea e plasată într-o țintă imobilă, dar și ce se întâmplă dacă ținta începe să se miște.
Walter Montillo, fost mijlocaș al echipei braziliene Santos și membru al clubului de fotbal Shandong Luneng din SuperLiga Chineză, analizează pasele de asistență. Montillo intră în competiție cu un jucător de baschet, un alt sport în care pasele de susținere joacă un rol decisiv, iar experții încarcă să afle care dintre cei doi își folosește mai bine inteligența când coechipierii săi se pun în mișcare.
Cum se controlează mingea la deplasările în viteză
În episodul întâi aflăm ce înseamnă controlul mingii în viteză. Ca un automobil de Formula 1 care se îndreaptă spre linia de sosire, jucătorul de fotbal accelerează și, în doar câteva secunde, cu mingea „lipită de picior“, își lasă toți adversarii în urmă. Acest episod din seria „Fotbal – 360 de grade“ analizea-ză împreună cu Allam Bello Puerta, fostul mijlocaș-stânga al echipei mexicane Cruz Azul, cum se controlează mingea la deplasările în viteză – o manevră în care jucătorul trebuie să combine tehnica excelentă cu o formă fizică perfectă. Allam se măsoară cu un sprinter, ca să vadă cine aleargă mai rapid. Va ieși învingător fotbalistul, în linie dreaptă? Dar ce se va întâmpla dacă vor alerga pe un traseu cu schimbări de direcție?
În cel de-al doilea episod ni se explică ce este lovitura din voleu. Mingea vine de undeva din văzduh, jucătorul își ridică privirea, evaluează traiectoria în formă de parabolă, se pregătește și, fără să lase mingea să atingă terenul, o relansează cu o lovitură necruțătoare și înscrie un gol. Voleul este o mișcare uimitoare, maiestuoasă, rezervată doar unui mic număr de jucători privilegiați. E o mișcare rapidă, care combină o excelentă evaluare a traiectoriei mingii cu o lovitură foarte precisă. Pentru a analiza aplicarea ei cu succes, Rodrigo Gómez, un mijlocaș inventiv din Argentina, își măsoară puterile cu un jucător de base-ball. Care dintre ei va aprecia mai bine traseul mingii, când coboară din aer?
Urmează un episod întreg dedicat loviturilor în adâncime. În fotbal există goluri înscrise și goluri înscrise magistral. Jucătorul lovește cu forță, din afara careului, mingea care pornește ca o ghiulea și se înfige cu putere în plasa porții. În acest episod, loviturile în adâncime, aplicate din mișcare, sunt examinate îndeaproape de Yasser Corona, cunoscutul fundaș al echipei mexicane Querétaro. Însă nimic nu va fi simplu pentru Corona, care se va confrunta cu Walter Pérez, argentinianul medaliat cu aurul olimpic. Cine va rezista mai mult într-un exercițiu derulat pe un aparat special? Și cine va ieși învingător după ce amândoi vor lovi mingea?
Apoi ni se explică ce sunt mișcările defensive. În fotbal e la fel de important să înscrii goluri în poarta adversă și să eviți să primești goluri în poarta proprie. Acesta din urmă e rolul fundașilor centrali, adevărate scu–turi umane care încearcă să țină pericolul la distanță când adversarii pornesc în atac. Anticiparea oricărei mișcări a adversarului, o lovitură dată la timp cu piciorul sau chiar cu capul pot schimba soarta unui meci. Claudio Maldonado, fostul mijlocaș al echipei naționale a Chile și al echipei braziliene Corin-thians, va analiza în acest episod apli–carea tacticilor defensive dure. În acest scop, Maldonado și un fundaș de fotbal american vor face teste cu un aparat care urmărește mișcările ochiului – un echipament de înaltă tehnologie, care va stabili în ce punct se fixează privirea fiecăruia dintre ei.
Ce sunt loviturile prin forfecare
În episodul 5 ni se vorbeşte despre golurile apărate de portari. Există momente când apărarea e copleșită de echipa adversă, iar portarul rămâne ultima speranță de a mai bloca un gol. Ca o armată furioasă, pornită în căutarea inamicului, adversarii înaintează rapid, ca să ajungă față în față cu portarul. Este o situație decisivă, în care reacțiile rapide joacă un rol esențial. În acest episod, portarul Armando Navarrete va analiza manevrele de apărare unu-la-unu și, cu această ocazie, se va afla față în față cu un jucător de squash. Care dintre ei va avea cel mai bun timp de reacție? Și cum se vor descurca atunci când vor fi puși în situația de a rezolva pe loc o problemă?
Episodul 6 explică ce sunt acelea lovituri prin forfecare. Picioarele jucătorilor se mișcă fără odihnă dintr-o parte în alta și, cu manevre subtile, mingea trece de la unul la altul. Adversarul tot mai disperat urmărește totul, până la lovitura finală, de grație, executată din forfecare. În „Fotbal – 360 de grade“, Javier Orozco va încerca să descrie tehnica perfectă care se ascunde în spatele acestei mișcări uimitoare. Cu această ocazie, Orozco nu-și va măsura forțele cu un sportiv, ci cu un dansator de breakdance de stradă, obișnuit să-și miște picioarele extrem de rapid. Va reuși Orozco să-și coordoneze mișcările mai repede decât dansatorul?
În cel de-al 7-lea episod „personajul“ principal este „tunelul“. Combinația perfectă de măiestrie, agilitate și exploatare a unui moment favorabil, „tunelul“ este mișcarea care afectează cel mai puternic starea de spirit pe teren, căci hrănește orgoliul jucătorului care o aplică și în schimb îl umilește pe cel asupra căruia este executată. Seria „Fotbal – 360 de grade“ și Ever Guzmán dezvăluie cum se realizează această manevră imprevizibilă, rezervată doar celor mai rafinați și mai stilați jucători. Pentru a executa cu succes un „tunel“, jucătorul trebuie să aibă mișcări foarte precise. Iată de ce invitatul special al acestui episod este un jucător de golf, care se va măsura cu fotbalistul. Cine va da dovadă de mai multă siguranță când va trebui să lanseze mingea spre o țintă imobilă? Și ce se poate întâmpla dacă ținta va începe să se miște?
Iar în ultima parte a seriei se exemplifică pasele de susținere. Când un jucător de înaltă ținută preia mingea, se pot întâmpla lucruri altfel de neimaginat. Într-o clipă, acesta poate să o paseze spre un loc pe care nimeni altcineva nu l-a mai văzut, dar în care un coechipier al lui se afla singur, față în față cu portarul advers. În “Fotbal – 360 de grade”, Walter Montillo, fostul jucător al echipei braziliene Santos, va analiza acest tip de pase de susținere. În acest scop, el își va măsura forțele cu un jucător de baschet – un alt sport în care astfel de pase joacă un rol foarte important. Cum se vor descurca oare cei doi cu această manevră? Cum își vor folosi inteligența pentru a susține mișcările coechipierilor? Și vor putea estima cu acuratețe traiectoria mingii?