7.1 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăLifestyleSfaturi utile, la început de iarnă, pentru șoferii începători

Sfaturi utile, la început de iarnă, pentru șoferii începători

Ai obținut recent permisul de conducere? În acest caz te felicităm și îți dorim să nu ai parte de incidente! Este un motiv de bucurie și în același timp știm că poți avea emoții și sentimente contradictorii în legătură cu primul an ca și conducător auto. Pentru a-ți mai alunga din emoții, îți prezentăm în continuare câteva sfaturi utile de care fiecare șofer începător va trebui să țină cont!

La primele drumuri, ar fi bine sa ai pe cineva în dreapta 

Chiar dacă la orele de condus de la școala de șoferi te descurcai perfect, vei observa că primele drumuri vor fi cu emoții. Nu vei mai avea siguranță că va apăsa altcineva frâna în locul tău dacă te panichezi sau că va trage de volan dacă este nevoie, așa că este de preferat să mergi cu o persoană de încredere, care să te liniștească și să îți confere încredere. În unele cazuri, până te obișnuiești cu dimensiunile mașinii (mai ales dacă ai făcut școală pe un alt model) îți vor prinde bine câteva sfaturi. În plus, s-ar putea să te întâlnești cu situații noi sau pe care nu le-ai exersat suficient, iar ajutorul unui ,,copilot” este de neprețuit. 

Condu cât mai prudent 

Indiferent cât de bun ,,viitor” șofer erai în școală, cele câteva ore de condus nu te vor ajuta prea mult în traficul adevărat. Ceilalți participanți la trafic nu se vor mai comporta exemplar în preajma ta și nu te vor mai lăsa să faci anumite manevre doar pentru că ești cu mașina de școală. De aceea, este bine să conduci în fiecare zi după ce ți-ai luat permisul. Dacă ai emoții, condu seara, când este liber: familiarizează-te cu orașul, cu semnele de circulație, modul în care se schimbă semafoarele, anumite intersecții și așa mai departe. Conducând cât mai mult, vei prinde curaj, însă nu uita de conduita preventivă. Nu accelera brusc, nu depăși viteza legală și nu face anumite manevre pe care nu ai siguranță. Reflexele le vei dezvolta în timp, iar până atunci este bine să îți definești stilul de condus. 

Atenție la setarea corectă a oglinzilor 

Una dintre cele mai mari probleme ale șoferilor începători este reglarea oglinzilor. Trebuie să ții cont de recomandările pe care ți le-a făcut instructorul și să te asiguri că ai în câmpul vizual toate elementele astfel încât să scapi de ,,unghiul mort”. Un alt șofer nu îți poate spune exact cum să le reglezi, pentru că suntem diferiți: unele persoane au vederea periferică mai bună, altele sunt mai înalte sau mai scunde și au nevoie să își seteze oglinzile în alt mod. Singurul sfat pe care ți-l poate da alt șofer, la fel ca și instructorul, este să îți spună ce ar trebui să vezi în oglinzi. Nu îți face griji, deoarece vei învăța rapid cum să le reglezi corect. 

Ambele mâini pe volan! 

Cea mai mare greșeală a șoferilor, nu doar a celor începători este să nu țină ambele mâini pe volan. Chiar dacă mașina pare ușor de controlat și ai impresia că nu ai nevoie de ambele mâini, trebuie să te gândești că o fracțiune de secundă poate face diferența. Cu o singură mâna nu poți controla mașina in cazul in care trebuie să eviți un obstacol sau dacă începe să alunece. În plus, este mult mai comod de condus cu ambele mâini: important este să îți reglezi scaunul și volanul in mod corect. 

Sperăm ca toate aceste sfaturi să te ajute!

Cele mai citite

Premierul Ciolacu, liderul PSD, întoarce armele contra UDMR. “Niciodată, dar niciodată, Ţinutul Secuiesc nu va avea autonomie”

Premierul Marcel Ciolacu, președinte al PSD și posibil candidat la funcția de președinte al României, a transmis un mesaj categoric împotriva tendințelor autonomiste ale...

Dorinel Munteanu, sancționat pentru comportamentul din meciul cu Dinamo

Comisia de Disciplină a FRF l-a sancționat pe antrenorul Oțelului, Dorinel Munteanu, cu două etape de suspendare şi o amendă de 6.000 de lei...

Premierul Ciolacu, liderul PSD, întoarce armele contra UDMR. “Niciodată, dar niciodată, Ţinutul Secuiesc nu va avea autonomie”

Premierul Marcel Ciolacu, președinte al PSD și posibil candidat la funcția de președinte al României, a transmis un mesaj categoric împotriva tendințelor autonomiste ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă