5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăLifestyleSecuriştii mondialului

Securiştii mondialului

Mai bine de 75 de milioane de euro au  costat echipamentele speciale, incluzând aici şi aparatura pentru monitorizarea suporterilor prezenţi în tribunele celor zece arene, elicoptere, 10 tunuri cu apă, 100 de autoturisme speciale, cu o caroserie antiglonţ etc. În momentul de faţă există patru centre de comandă, în care s-au investit câte 2,4 milioane de euro pentru ca fiecare să fie dotate cu aparatură performantă ce primeşte în timp real date de la elicopterele sau avioanele care survolează zonele importante.

Cealaltă jumătate de sumă a fost cheltuită pentru pregătirea a 41.000 de agenţi specializaţi pentru Cupa Mondială. Serviciul de Poliţie din Africa de Sud (SAPS) a vrut un buget de 8 miliarde de euro în trei ani pentru a reduce criminalitatea şi a îmbunătăţi sistemul juridic. Mai mult decât atât, SAPS şi-a mărit efectivul de la 55.000 la 190.000 de persoane.

Echipele, monitorizate prin satelit

Securitatea fiecărei echipe prezente la Cupa Mondială este asigurată de o echipă specială, coordonată de către un membru al poliţiei. Din această unitate de elită fac parte agenţi antrenaţi în condiţii variate, astfel că pot face faţă oricărui tip de ameninţare. Poliţia, alături de agenţii de in-formaţii din alte state, a creat diferite planuri pentru a contracara eventualele atacuri teroriste ale căror ţinte ar putea fi echipele, stadioanele sau zonele pentru fani. S-au stabilit mai multe rute de transport ale formaţiilor între hotel şi stadion, iar fiecare echipă, pe lângă faptul că este escortată de forţele de ordine tot timpul, este şi monitorizată prin satelit.

General-locotenentul de po-liţie Andre Pruis a precizat că mai multe unităţi specializate, cum ar fi forţele speciale, garda naţională, o flotă de 40 de elicoptere, precum şi trupele de geneşti, sunt detaşate la fiecare meci, pentru a interveni rapid dacă este cazul. Alături de acestea mai este prezent şi gata de intervenţie Batalionul Medical 7, pregătit să se confrunte şi să anihileze orice posibilă ameninţare chimică, biologică sau radiologică. Dintre cei 41.000 de agenţi specializaţi, o mie se ocupă de strângerea de informaţii, o mie de protecţia VIP, 500 asigură o bună desfăşurare a accesului pe arene alături de stewarzi, 2.500 se ocupă de mărirea gradului de securitate la graniţe, aproximativ 1.200 de ordinea şi securitatea rutelor de transport, autostrăzi şi căi ferate. Acestora li se adaugă şi un număr important de soldaţi, puşi la dispoziţie de armata sud-africană. 

Pentru a preveni orice atac terorist, mai multe avioane de vânătoare survolează spaţiul aerian înainte, în timpul, dar şi după meciuri, existând în această perioadă şi câteva zone în care zborul este interzis pentru orice fel de aparat.

Cele mai citite

Ministerul de Interne: 133 de infractori prinși în flagrant, 350 de șoferi periculoși scoși din trafic

Ministerul de Interne a raportat sâmbătă că, în decurs de 24 de ore, 133 de persoane implicate în infracțiuni au fost prinse în flagrant....

Ministerul de Interne: 133 de infractori prinși în flagrant, 350 de șoferi periculoși scoși din trafic

Ministerul de Interne a raportat sâmbătă că, în decurs de 24 de ore, 133 de persoane implicate în infracțiuni au fost prinse în flagrant....

Mai mulți hackeri ruși au încercat să fure datele WhatsApp ale angajaților ONG-urilor care sprijină Ucraina

Un grup de hackeri asociat cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a încercat să acceseze datele WhatsApp ale angajaților ONG-urilor care oferă...
Ultima oră
Pe aceeași temă