Sărbătoarea îndrăgostiților se dovedește a fi foarte iubită de români, din moment ce 86% dintre cei intervievați în cadrul unui studiu realizat de Picodi.com au mărturist că marchează Ziua Îndrăgostiților.
O veste bună pentru patronii de restaurante, florării sau parfumerii. Aproape unul din fiecare patru români care sărbătorește Ziua Îndrăgostiților are de gând să-i cumpere flori iubitei sale, iar pentru ieșirea la restaurant sau cinema optează 23%, respectiv 14% din români.
Printre cele mai dorite cadouri de către femei se află parfumurile (40%), florile (29%), voucherele cadou (29%), bijuteriile(25%) și cosmeticele (23%). În schimb, pentru bărbați, cel mai dorit cadou într-o astfel de zi, s-a dovedit a fi un produs electronic, un gadget (29%), urmat de o întâlnire în restaurant (21%), parfumuri (18%) și o ieșire la cinema (16%). Au existat și români care au declarat că nu își doresc niciun cadou din partea partenerei sale (16%).
Cele mai nereușite cadouri, în concepția femeilor, s-au dovedit a fi banii (29%), jucării sexuale (23%) și voucherele cadoul (25%). În ceea ce privește bărbații, 20% din ei consideră că cel mai nepotrivit cadou este o jucărie de pluș. Sceptici în ceea ce privește această sărbătoare sunt românii care nu au pereche. Totuși, și printre cei căsătoriți și cei aflați în relații neformale, fiecare a 20-a persoană a declarat că nu sărbătorește Ziua Îndrăgostiților. Mai mult, unul din trei români nu a primit niciun cadou de Ziua Îndrăgostiților – în special din rândul bărbaților.
Ungurii sunt cei mai zgârciți
Din studiu reiese că românii au de gând să cheltuie, în medie, pentru cadoul persoanei iubite 230 de lei. Bărbații cheltuie cu 50% mai mult decât femeile (276 de lei față de 184 de lei).
La nivel mondial, cel mai mult sunt dispuși să cheltuie locuitorii din Hong Kong (152 de euro), chinezii (157 de euro) și americanii (echivalentul a 121 de euro). Cei mai zgârciți la acest capitol sunt ungurii (27 de euro), nigerienii (26 de euro) și filipinezii (24 de euro).
Aproape în fiecare țară – în afară de Turcia, Vietnam și Nigeria – bărbații sunt cei care oferă cadouri mai scumpe decât femeile. Cei mai generoși sunt locuitorii din Marea Britanie, Statele Unite, China și Hong Kong.
Unele studii arată că un număr destul de mare de femei nu se bucură deloc atunci când primesc flori de Sfântul Valentin. Dar din anchetă reiese că un buchet de flori se află pe locul cinci în lume, în topul preferințelor cadourilor de Ziua Îndrăgostiților.
Indiferent de vocile sceptice privitoare la cadourile cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, la început lunii februarie trebuie să se pregătească atât vânzătorii de ciocolată și parfumuri, cât și proprietarii de restaurante și cinematografe.
Studiul a fost realizat prin intervievarea a peste 5600 de oameni din 32 de țări ale lumii (Europa, Asia, Australia, Africa și ambele Americi). Din studiu au fost excluse țările unde această sărbătoare nu este văzută cu ochi buni, sau este chiar interzisă din motive religioase – Pakistan, Malaezia, Indonezia, Afganistan, Iran și Arabia Saudită.
O sărbătoare veche de peste 1.500 de ani
Sărbătoarea Sfântului Valentin a fost stabilită formal în anul 496 de către Papa Gelasius, înlocuind astfel sărbătoarea păgână numită Lupercalia. Dar în lumea întreagă este cunoscut faptul că tradiția trimiterii felicitărilor de Sfântul Valentin își are începuturile abia în secolul XVII în Marea Britanie. În cultura populară actuală, sărbătoarea Sfântului Valentin este considerată a fi un prilej pentru a sărbători dragostea și chiar logodna.