Ori de câte ori sunteţi pe punctul de a achiziţiona noi jucării, vârsta şi abilităţile copilului sunt principalii factori decisivi în alegerea jucăriilor potrivite. Consultând acest ghid online despre rolul jucăriilor cu informaţii de la psihologi şi medici, veţi reuşi să achiziţionaţi întotdeana cele mai potrivite jucării, care să îmbogăţească experienţele copilului şi care să aducă completare în orice arie de dezvoltare este nevoie.
Din ce în ce mai mult se pune accentul pe importanţa jucăriilor educative şi a beneficiilor pe care acestea le oferă încă din primele săptămâni de viaţă. Iată câteva sfaturi şi sugestii care vă pot fi de folos pentru a achiziţiona jucării educative în funcţie de grupa de vârstă şi etapa de dezvoltare a copilului:
Jucării pentru copiii de 6 luni. Până la această vârstă, cel mai mult ar trebui să vă orientaţi spre jucăriile senzoriale, adică jucării muzicale sau cele care imită anumite sunete, zuruitoare sau jucării texturate. De asemenea, optaţi pentru jucării în culori puternice sau contrastante care stimulează vederea şi contribuie la dezvoltarea coordonării mâini-ochi. Deja, la vârsta cuprinsă între 6-12 luni, centrele de activităţi sunt cele mai indicate, întrucât dezvoltă abilităţile motorii fine şi grosiere.
Jucării pentru copiii de 12 luni – 2 ani. În această perioadă, concentraţi-vă pe acele jucării care sunt axate pe percepţia psihică şi vizuală. Blocurile de construit sau creioanele colorate sunt doar câteva exemple de jucării care încurajează interacţiunea şi învăţarea relaţiilor spaţiale.
Jucării pentru copiii de 2-4 ani. În această etapă, cel mai bine ar fi să încercaţi să cultivaţi abilitatea de rezolvare a problemelor, precum şi raţionamentul. Tot acum, copiii trebuie introduşi în lumea elementelor de bază pe care le vor învăţa pe îndelete la grădiniţă şi apoi la şcoală. Abacul, cartonaşele cu litere şi numere, căsuţele de păpuşi, lego, puzzle-urile şi alte jucării interactive sunt grozave pentru dezvoltarea abilităţilor sociale, dar şi abilităţilor motorii.
Jucării pentru copiii de 4-7 ani. Această etapă este foarte importantă, pentru că acum părinţii trebuie să creeze acel echilibru între joaca afara, joaca cu jucării educative şi joaca cu jucării electronice. Învăţarea electronică oferă beneficii, atât timp cât este moderată. Pe lângă jocurile electronice, trebuie să continuaţi să încurajaţi mişcarea în aer liber, dar şi creativitatea copiilor. Tot acum, copiii trebuie să îşi dezvolte vocabularul, să dobândească abilităţi emoţionale şi sociale şi să înţeleagă mai bine cine sunt ei înşişi şi cum funcţionează lumea din jurul lor.
Jucării pentru copiii care prezintă întârzieri de dezvoltare. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său, aşa că părinţii nu trebuie să se alarmeze dacă trec mai multe săptămâni şi copilul nu a atins încă un obiectiv de dezvoltare. Totuşi, dacă aveţi motive serioase de îngrijorare privind dezvoltarea copilului sau observaţi că nu mai efectuează multe mişcări sau nu mai are un comportament la fel de activ ca în trecut, este indicat să vă prezentaţi cu copilul la medic. În cazul unei întârzieri de dezvoltare, intervenţia timpurie şi expunerea la jocuri educative pot fi de mare ajutor. Jucăriile senzoriale, precum lutul sau plastilina, blocurile de construit, jucăriile texturate şi multe altele pot îmbunătăţi considerabil abilităţile copiilor cu întârzieri de dezvoltare şi îi pot ajuta să funcţioneze la un nivel mai înalt. Indiferent dacă este vorba de o întârziere uşoară sau semnificativă, jucăriile educative pot avea un impact pozitiv.
Pentru a deveni persoane complet dezvoltate, copiii trebuie să beneficieze de tot felul de experienţe, de emoţii şi să dobândească o suită de abilităţi. Ei trebuie ajutaţi să îşi rezolve problemele, să îşi exprime sentimentele şi trebuie încurajaţi să îşi petreacă timpul jucându-se. Mulţi părinţi simt că trebuie să accepte un anumit compromis atunci când achiziţionează jucării. Uneori optează pentru jucării distractive în defavoarea celor educative, alteori aleg o jucărie cu caracter educativ, dar simt că răpesc bucuria copilului.
Dacă părinţii acţionează tot timpul în mod raţional şi nu permit copiilor să îşi exprime sentimentele, vor diminua experienţa copilăriei care trebuie să fie plină de bucurie, de curiozitate şi de descoperiri. Jucăriile educative elimină necesitatea de a accepta un astfel de compromis, reprezentând o sursă de învăţare şi de distracţie, de suprize şi noi abilităţi, de creştere emoţională, de experienţe de tot felul şi de multe altele.
Ghidul Rolul Jucăriilor este un proiect editorial cu informații de cea mai bună calitate, dezvoltat de redacția Mamă De Profesie.