3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăLifestyleOrașul din deșertul chilian construit pe bază de mumii

Orașul din deșertul chilian construit pe bază de mumii

Poate că egiptenii au cele mai faimoase mumii, dar nu sunt cele mai vechi. Poporul Chinchorro din deșertul Atacama din Chile a fost primul care și-a mumificat morții, acum 7.000 de ani, notează BBC.

În deșertul Atacama din Chile, cel mai arid loc de pe Pământ, au fost descoperite mumii anterioare egiptenilor cu 2.000 de ani. Așadar, deși egiptenii sunt faimpoși pentru mumificarea morților, se pare că nu au fost primii care au făcut acest lucru.

„Chinchorro sunt primii oameni care au locuit în nordul statului Chile și în sudul statului Peru”, a declarat Bernardo Arriaza, antropolog fizician la Universitatea din Tarapacá. „Ei sunt pionierii deșertului Atacama”. Și, a adăugat el, ei sunt, de asemenea, prima cultură cunoscută din lume care și-a mumificat morții, începând cu aproximativ 5.000 î.Hr.

Rămășițele a sute dintre acești vânători-culegători marini, care au trăit pe coasta Pacificului din Atacama între aproximativ 5450 î.Hr. și 890 î.Hr., au fost descoperite în regiunile Arica și Parinacota. În 2021, aceste cimitire au fost înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru imensa valoare arheologică pe care o oferă. Nu numai că ele dezvăluie practicile mortuare și funerare detaliate ale culturii antice, dar oferă o perspectivă asupra structurilor sociale și spirituale ale comunității. De exemplu, mumificarea nu era rezervată clasei superioare a societății (așa cum era pentru egipteni), ci era un ritual pentru toți.

După cum a explicat Arriaza: „Chinchorro [cultura] este relevantă în multe aspecte: Ei sunt primii practicanți ai înmormântării, cei mai timpurii din această regiune. Iar corpurile pe care le cunoaștem astăzi sub numele de Chinchorro sunt adevărate opere de artă pre-hispanice. Ele sunt expresii artistice ale sentimentelor, ale emoțiilor populațiilor antice.”

Dar, chiar dacă recunoașterea UNESCO a venit de curând, locuitorii din Arica știu despre acest lucru de mult mai mult timp. Se datorează faptului că trupurile sunt îngropate foarte aproape de suprafață. Într-adevăr, rămășițele fac literalmente parte din fundația orașului. De exemplu, Johnny Vásquez, care locuiește în Arica de 60 de ani, și-a amintit că atunci când muncitorii au săpat pentru prima dată conducte de canalizare pentru cartierul său, au găsit ” straturi de mumii”. Iar în 2004, când muncitorii au început să facă săpături pentru un hotel, au dat peste oase la mai puțin de un metru sub pământ și au transformat în schimb situl într-un muzeu.

Sute de mumii au fost descoperite până acum, inclusiv cele ale unor sugari și copii. După cum a explicat Vivien Standen, bioarheolog la Universitatea din Tarapacá, solul de aici conține mult arsenic natural, ceea ce a contribuit probabil la o rată ridicată a mortalității populației, precum și la un număr mare de avorturi spontane. Oamenii de știință au stabilit, de asemenea, că în Chinchurro își pictau corpurile cu mangan în scopuri, cred ei, tradiționale – dar, cum manganul este toxic, aceștia își puneau în pericol, fără să vrea, sănătatea lor.

Să trăiești într-o necropolă antică ar putea părea tulburător, dar Marina Esquieros, rezidentă din Arica, a spus că nu: „Nu sunt deloc speriată. Da, am o viață normală aici, acasă. Nu mă gândesc prea mult la faptul că există cadavre”.

În schimb, localnicii îi văd pe cei decedați din jurul lor ca pe strămoșii lor și pe ei înșiși ca pe cei care îi îngrijesc. „Simt că noi suntem noua generație Chinchorros”, a declarat Alfredo Guerrero, un alt locuitor din Arica. „În ultimii 10 ani, am simțit, și i-am spus familiei mele acest lucru, că nu voi părăsi acest loc. Voi rămâne întotdeauna, așa că îi voi vizita mereu”.

Jorge Ardiles, un pescar, a fost de acord. „Erau pescari la fel ca noi și se aflau în acest loc. Iar după mii de ani, am venit noi să ne stabilim aici. Apoi, noi, ca o comunitate de pescari… am preluat această, să spunem, autoritate, încât ne considerăm moștenitorii lor și de aceea vrem să păstrăm rămășițele pe care le-au lăsat, ca o mare moștenire pentru comunitatea actuală”, a spus el. „Noi suntem Chinchorros contemporani chiar în acest moment”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Finlanda investighează o întrerupere neplanificată a unui cablu submarin de alimentare electrică care conectează țara cu Estonia

Finlanda investighează o întrerupere neplanificată a unui cablu submarin de alimentare electrică care conectează țara cu Estonia, a anunțat premierul finlandez Petteri Orpo, scrie...

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă