O conferinţă pe tema siguranţei clădirilor la incendiu, cu o largă participare, a fost organizată recent în Bucureşti.

Nu vă jucaţi cu focul!

Siguranţa la incendiu a clădirilor a devenit o temă tot mai importantă şi de mare actualitate, mai ales după evenimentul “Colectiv” la noi dar şi la nivel european în urma incendiilor din Turnul Grenfell (Londra) precum şi a distrugerii vestitei catedrale Notre Dame din Paris.

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

Actualizat: 13.11.2019 - 16:54

În UE au loc 5000 de incedii zilnic şi, de aceea, Comisia  Europeană a creat anul trecut Platforma de Schimb de Informaţii pentru Foc şi o directivă (nr. 844) care,  pentru prima dată include cerinţe despre siguranța la foc a clădirilor.

În România, majoritatea clădirilor nu au certificat de siguranță la incendiu! De asemenea, normativul tehnic privind siguranța la incendiu a clădirilor, vestitul P118, e vechi de aproape 20 de ani!  În România mor aproximativ 200 de persoane din cauza focului și alte 600 sunt spitalizate în fiecare an

De ce este nevoie astăzi să abordăm siguranța împotriva incendiilor?

Modul nostru de viață s-a schimbat. Societatea se schimbă, tehnologia se schimbă, nevoile noastre se schimbă.Aceasta înseamnă că și casele noastre și clădirile de birouri, școlile, sălile de concerte, pub-urile etc,se schimbă.

Trăim și muncim înclădiri  din ce în ce maiî înalte, folosim noi produse și metode de construcție iar în consecință, comportamentul focului se schimbă. În 1950, o cameră era cuprinsă de flăcări în 25 de minute. Acum e nevoie doar de 3 minute..Știm că natura clădirilor se schimbă: industria construcțiilor dezvoltă noi soluțiii novatoare pe care regulamentul și regimurile de testare existente nu le-au depășit

 PRIA Fire Safety

Cum facem clădirile din România mai sigure la incendiu? Creşte eficienţa energetică a clădirilor dar, cu această ocazie, poate creşte şi riscul de incendii. Suntem pregătiţi să facem faţă? Cum vor colabora arhitecții, dezvoltatorii, constructorii, consultanții, proiectanții și furnizorii de materiale de construcții, cabluri și alte materiale în fața provocărilor privind siguranța la foc și eficiența energetică?

 

Acestea au fost de fapt şi temele principale ale conferinței  PRIA Fire Safety in Buildings, orgnizată săptămâna trecută. Au fost dezbătute despre cum putem aplica toate aceste schimbări și despre cum este mai bine să fie implementate în legislația noastră. La acest eveniment au participat: reprezentanți ai MDRAP, MAI, ISU, experți în domeniul incendiilor, pompieri, asociații europene dar şi din Romania, companii internaționale din diferite sectoare precum:dezvoltatorii imobiliari, lanţuri de supermarketuri  hoteluri, depozite logistice, producătorii de materiale, camera de comerț și ambasade, ONG-uri și asociații de proprietari, reprezentanți ai Parlamentului şi Senatului, primăriilor, arhitecți, investitori, asigurători, bănci, avocați și reprezentanți ai mass-mediei.

“În mediul urban tot mai multe cazuri de incendii sunt legate de maşinile de spălat. Acestea au putere electrică mare, la funcţionare, firele electrice se incing iar dacă instalaţia electrică este veche se produc scurtcircuite care pot declanşa incendii”, a spus arh. Florin Enache, specialist în incendii.

Reprezentanţii ministerului de resort prezenţi la conferinţa PRIA au spus că dacă ar fi să se verifice ad literam prevederile legislative în vigoare ar trebui închise nenumărate restaurante, hoteluri, şcoli, grădiniţe, spitale, birouri, nu s-ar mai da în folosinţă majoritatea ansamblurilor rezidenţiale, ori nimeni nu ar dori să se întâmple un astfel de lucru. Afirmaţia este venită din partea unor specialişti şi trebuie să ne dea mult de gândit.

 

Comentarii