10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestyleMotive pentru care fenomenul Yo-Yo este periculos

Motive pentru care fenomenul Yo-Yo este periculos

Denumirea de efect sau fenomen Yo-Yo face trimitere la jucăria Yo-Yo. Aceasta este formată din două discuri de plastic unite, prin al căror șanț trece o ață ce se răsucește în timpul unei mișcări de du-te vino. Nevinovata jucărie a căpătat o conotație înfricoșătoare in jargonul nutriționiștilor

Marilena Oprişanu, chef dietetician și nutriţionist holistic, www.holistik.ro, ne spune cum apare,  de ce fenomenul Yo-Yo  este periculos şi cum putem să îl prevenim.

Marilena Mureşan

După ce ați slăbit excesiv in decursul unui singur an si reveniți apoi la vechile obiceiuri alimentare, se poate întâmpla ca  acul cantarului să vă arate  o cifră chiar mai mare în următorii 2 ani. In acest caz, se pune întrebarea care a mai fost scopul dietei? Să vedem de ce apare acest efect, cât de periculos este şi cum îl puteți preveni.

 Din ce cauză apare fenomenul Yo-Yo?

Ciclicitatea în greutate, cum mai este denumit acest fenomen, apare în urma unor procese complexe din organism, la nivel metabolic și endocrin.

Leptina este un hormon secretat de celulele adipoase (grase), care inhibă pofta de mâncare. Atunci când grăsimea se reduce, se reduce și secreția de leptină. De aceea, senzația de foame nu mai este stăpânită.

Odată ce dieta este întreruptă, corpul încetinește procesele energetice pentru a păstra calorii mai mult timp. Astfel, apetitul este foarte crescut, iar arderea caloriilor devine foarte lentă și insuficientă. Așa se explică câștigarea mai multor kilograme decât cele pierdute.

Încetarea dietei restrictive poate duce la un apetit foarte puternic, deoarece apare sentimentul de libertate. După ce v-a fost interzis să consumați anumite alimente, sunteți tentat să vă bucurați de ele în cantități foarte mari, satisfăcătoare.

De ce este periculos acest fenomen?

Fenomenul Yo-Yo este urmat de anumite riscuri:

1. Fluctuațiile de greutate, colesterol, tensiune arterială și glicemie pot duce la boli cardio-vasculare, infarct de miocard și deces prematur.
Un studiu realizat în Coreea de Sud bazat pe astfel de disfuncții a fost publicat în ziarul Circulation în anul 2018 cu rezultate alarmante. Studiul a fost efectuat pe 6.748.773 de persoane pe o perioada de 7 ani. Persoanele monitorizate care au intrat in program nu sufereau de diabet, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie la acel moment și nici nu au suferit un infarct de miocard în trecut. Din 2005 până în 2012, cercetătorii au monitorizat anumiți parametri funcționali ai acestor persoane: glicemie, tensiune arterială, greutate, colesterolemie. Persoanele cu variații ale parametrilor monitorizați au avut cu 127% mai multe șanse de a muri, cu 43% mai multe șanse de a suferi un atac de cord și cu 41% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral.

 

2. Creșterea excesivă în greutate poate dezvolta o rezistență la insulină și cauza diabet zaharat. Acest lucru se întâmplă din cauza fluctuațiilor mari ale glicemiei.

3. În procesul de slăbire rapidă, nu se pierde doar grăsime, ci și masă musculară. Din păcate, dacă vă ghidați doar după acul cantarului si nu sunteți evaluați de un specialist cu ajutorul unui analizor corporal pentru a identifica distribuția țesutului adipos și a celui muscular, veți cădea in capcana Yo-Yo. Vă veți bucura că slăbiți foarte rapid însă veți pierde masiv masa musculară care va fi foarte greu de recuperat ulterior. La încetarea dietei, organismul va încerca să compenseze privațiunile aplicate și va dezvolta țesuturi adipoase în defavoarea masei musculare. Așa se explică aspectul flasc al membrelor, aspectul obrajilor căzuți și un tonus scăzut al întregului organism. 

4. Frustrarea provocată de creșterea ulterioară în greutate duce la stres și depresie. Răspunsul organismului la stres este dat de cortizol, un hormon al metabolismului glucidic. Un nivel ridicat de cortizol poate duce la creșterea mai mare în greutate, la diabet și boli cardiovasculare.

 

Mai mult decât atât, stresul poate duce la apariția bulimiei și anorexiei, mai ales în rândul adolescentelor.

5. Slăbirea rapidă și îngrășarea excesivă pot afecta rinichii. Litiaza renală denumită popular pietre la rinichi, poate fi una dintre posibilele afecțiuni ulterioare acestui fenomen.

6. Dietele restrictive pot afecta grav microflora intestinală. Din această cauză, pot apărea anumite boli sau tulburări digestive.

 Cum prevenim efectul Yo-Yo?

Un stil de viață sănătos pe perioadă lungă și constantă previne cu succes toate aceste efecte negative asupra organismului. 

Nu aveți neapărat nevoie de o dietă standard. Începeți prin a elimina obiceiurile alimentare nesănătoase. Schimbați-vă alimentația pe termen lung prin renunțarea, în primul rând, la alimentele care reprezintă bombe calorice, cum ar fi cele de tip fast-food. Reduceți consumul de grăsimi trans obținute prin prăjirea uleiurilor, dar și de produse intens procesate industrial (sucuri, sosuri, prăjituri și alte produse cu termen foarte lung de valabilitate).

Diversificarea alimentației este importantă. Dacă eliminați anumite tipuri de alimente din dietă, este posibil să vă confruntați ulterior cu deficiențe digestive sau probleme metabolice.

Stilul de viață sănătos presupune și un mod de gândire optimist și o motivație pentru schimbare.  Înainte de toate, începeți prin a vă stabili obiective mici și realizabile. Spre exemplu, nu aspirați la pierderi mari de greutate în perioade relativ scurte. Aveți răbdare și oferiți-i timp organismului să piardă excesul de grăsime încet, dar sănătos.

De asemenea, sportul și odihna activă trebuie să facă parte din activitățile zilnice.

Dacă v-ati pierdut motivația după lungi episoade de cure nereușite sau dacă mâncați compensator, consultarea unui psiholog și a unui dietetician poate fi de mare ajutor.  

Așadar, fenomenul Yo-Yo poate fi foarte periculos pentru sănătate și, de aceea, trebuie să acordăm o atenție sporită stilului de viață in vederea  controlului greutății.

 

 

 

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă