Unele greșeli sunt greu de înlăturat. Timp de peste 100 de ani, unul dintre cele mai faimoase situri arheologice din lume, Machu Picchu, a fost cunoscut sub un nume greșit, potrivit unui raport publicat în Ñawpa Pacha: Journal of the Institute of the Andean Studies, notează CNN.
Incașii care au construit orașul antic l-au numit probabil Huayna Picchu, se arată în raport.
Huayna se traduce prin „nou sau tânăr”, în timp ce Picchu înseamnă „vârf de munte” în limba indigenă Quechua, a declarat Emily Dean, profesor de antropologie la Southern Utah University din Cedar City. Ea nu a fost implicată în raport. Machu înseamnă „bătrân”, așa că l-am numit vârful vechi al muntelui, a adăugat ea.
Se crede că așezarea incașă a fost construită în jurul anului 1420 ca o proprietate pentru incașii regali care locuiau în Cuzco, capitala imperiului incaș, potrivit autorului raportului, Brian Bauer, profesor de antropologie la Universitatea Illinois din Chicago.
Când spaniolii i-au cucerit ulterior pe incași, Huayna Picchu a fost abandonat, se arată în raport. A fost ascunsă timp de secole în adâncul munților Anzi până când exploratorul american Hiram Bingham a redescoperit-o în 1911.
Traducere pierdută
În notele sale de pe teren, Bingham a decis să numească orașul antic Machu Picchu, pe baza informațiilor pe care i le-a furnizat ghidul său Melchor Arteaga, un fermier care locuia în zonă, a declarat Bauer.
În timpul cercetărilor lui Bauer despre Machu Picchu, acesta a găsit dovezi că numele original al orașului fusese altul. Autorul raportului, Donato Amado Gonzales – un istoric la Ministerul Culturii din Peru – a descoperit independent același model, așa că au decis să facă echipă și să dezgroape împreună numele real.
Cercetătorii au început prin a se uita la notele lui Bingham, unde acesta a declarat că nu era sigur de numele ruinelor atunci când le-a vizitat pentru prima dată. De acolo, Bauer și Amado Gonzales au analizat hărți și atlase tipărite înainte și după vizita lui Bingham.
Unul dintre cele mai uimitoare documente a fost un raport din 1588 în care se afirma că indigenii din regiunea Vilcabamba se gândeau să se întoarcă la Huayna Picchu, a declarat Bauer.
Eroarea de nume nu este surprinzătoare, a spus Dean, deoarece mulți arheologi neperuvieni nu au depus prea mult efort pentru a cerceta numele locurilor și nu înțelegeau pe deplin Quechua.
„În sens mai larg, această descoperire contestă narațiunea populară conform căreia Hiram Bingham a descoperit Machu Picchu”, a spus ea. Localnicii știau despre sit cu mult înainte de sosirea lui Bingham.
O schimbare de nume este puțin probabilă
În ciuda descoperirii numelui original al zonei, este probabil ca acesta să rămână Machu Picchu, a declarat Bauer.
„Nu am sugera ca numele să fie schimbat, deoarece Machu Picchu este cunoscut în întreaga lume”, a adăugat el.
Machu Picchu este, de asemenea, publicat în mii de cărți, articole, reclame și documente juridice, a precizat Dean.
Poporul peruvian și guvernul său au îmbrățișat noul nume, așa că, deși este o adăugire interesantă la istoria sitului, nu va schimba numele modern, a precizat ea.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!