Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto:borders-and-beyond.blogspot.ro

Loredana a câștigat procesul cu Gabi Luncă

După mai bine de şase ani de procese intentate de cântăreaţa de muzică lăutărească Gabi Luncă împotriva Loredanei, care contestă dreptul acesteia de a cânta piesa “Într-o zi la poarta mea”, instanţa i-a dat dreptate cântăreței de muzică pop.

Share

Marilena Dan 0 comentarii

Actualizat: 05.04.2018 - 15:39

Piesa face parte din folclorul romanesc şi nimeni nu poate pretinde drepturi asupra ei, au decis magistrații.

Decizia este definitivă, iar Gabi Luncă este obligată de instanţă să-i plătească Loredanei atât cheltuielile de judecată din instanţa de fond, cât şi cele din recurs, suma totală ridicându-se la 102.000 lei, aproximativ 22.000 euro, informează Mediafax.

“Nu am comentat niciodată public pe parcursul procesului decizia doamnei Gabi Luncă de a mă da in judecată, deşi am fost foarte surprinsă de acţiunea ei, cu atât mai mult cu cât s-a întâmplat la mai bine de 10  ani după ce am imprimat această piesă pe albumul “Agurida”, care a reprezentat la acea vreme omagiul meu pentru folclorul românesc şi bogăţia lui spirituală extraordinară. Am un mare respect pentru munca fiecărui artist din orice domeniu, cum am un respect şi o dragoste imensă pentru folclor. Mi-am dorit mereu să-l aduc în actualitate, să îl reinterpretez pentru generaţiile noi. Şi am făcut asta într-o perioadă în care lumea uitase de aceasta muzică. Era considerată desuetă şi marginalizată. Folclorul reprezintă însă identitatea si rădăcinile noastre şi-l cânt cu o mare bucurie în faţa publicului de toate vârstele. De aceea, mi-a fost foarte greu să înţeleg raţiunea acestui proces, cu atât mai mult cu cât am toată admiraţia pentru ceea ce reprezintă doamna Gabi Luncă în muzica folclorică românească. Însă demersul legal al domniei sale a fost nedrept şi incorect.
În timpul procesului, în instanţă au venit specialişti care au vorbit despre originile acestei piese şi despre dreptul de a fi folosită. Noi ca artişti vorbim pentru public prin emoţiile spectacolelor noastre.”

În instanţă,dr. Marian Lupașcu, expert renumit în folclor, cercetător ştiinţific grad I cu activitate de peste 25 de ani în domeniul cercetării patrimoniului cultural imaterial, recunoscut şi apreciat de comunitatea ştiinţifică internaţională, secretar ştiinţific al Secţiei de arte, arhitectură si audiovizual a Academiei Române, a făcut următoarele precizări: ”Mai multe piese asemănătoare, aparţinând speciei “cântec de mahala”, circulă în folclorul urban din Muntenia, variantele fiind atestate de la jumatatea secolului al XX-lea sub titlurile “Aseară, la poarta mea”, “Într-o zi, la poarta mea”, “Într-o zi, în calea mea”, “Ciririp, Cip-cirip”, cântate de diverşi performeri. Prioritatea indubitabilă a înregistrării aparţine variantei Romica Puceanu şi este evidenţiată şi de indicativele matriţelor. Dacă piesa ar fi fost compoziţie proprie, Romica Puceanu ar fi declarat-o ca atare, în 1982, însă Romica Puceanu a declarat-o, fapt consemnat in arhive, ca făcând parte din folclor. Este demonstrat că piesa în litigiu aparţine folclorului urban şi, din 1982 până astăzi, în toate cataloagele muzicale si pe toate site-urile de specialitate, indiferent de titlul variantei sau interpret, la provenienţa piesei este menţionat: folclor. Având în vedere toate acestea, Gabi Luncă nu a putut în 1983 şi nici astăzi nu poate să declare că piesa este compoziţie proprie. În consecinţă, nu are niciun drept asupra ei şi nici căderea să-i revendice paternitatea.” Decizia instanţei este definitivă şi irevocabilă.

Comentarii

loading...