3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăLifestyleInvenție epocală în sprijinul nevăzătorilor, concepută de o echipă de români. Află...

Invenție epocală în sprijinul nevăzătorilor, concepută de o echipă de români. Află în ce constă ea

Cum funcţionează THATS (Touch & Hear Assistive Teaching System), aplicaţia care vrea să înlocuiască persoana “de peste umăr” care trebuie să îi descrie nevăzătorului tot ce are în faţă.

Soluţia dedicată nevăzătorilor are două elemente importante:

1. Partea tactilă

Imagini, planşe tactile ale căror desene au contururi ieşite în relief pentru ca nevăzătorul să le poată urmări cu degetele.

Acestea sunt realizate în tehnici diverse – spre exemplu o foaie specială în care conturul desenelor se umple. Se poate realiza conţinut tactil şi cu aracet sau silicon – îl poţi trasa subţire şi se usucă repede. Sau cu pixul pe spatele unei foi, or printând 3D planşe în relief – explică dezvoltatorii acestei soluţii.

2. Descrierea audio prin intermediul unei aplicaţii de mobil

Oricum ar fi printat, atunci când un nevăzător explorează conţinutul tactil are nevoie de o altă persoană care să îi explice ce atinge, care să îi contextualizeze conţinutul tactil. Practic sunt nişte linii, nişte suprafete în relief, nişte texturi diferite pe care nevăzătorul le poate procesa mental, construind spaţii.

Camera telefonlui vede imaginea din faţa persoanei nevăzătoare, iar aplicaţia îi poate descrie audio ce reprezintă această imagine. În acelaşi timp, aplicaţia urmăreşte şi miscările mâinilor persoanei nevăzătoare pe suprafaţa printată din faţa lui pentru a-i explica ce reprezintă conturul pe care îl atinge exact în momentul respectiv.

Traseul unei imagini tactile este acesta:

Deschizi editorul gratuit în care desenezi de mână de la zero sau încarci o imagine creată în alt program. Selectezi zone cărora le adaugi descrierile pe care le va auzi nevăzătorul în timp ce explorează zona respectivă.

Pot fi texte relativ lungi – nevăzătorii sunt obişnuiţi să asculte voci sintetice cu viteze de aproximativ 400 de cuvinte pe minut (comparat cu 140 de cuvinte cât vorbim în mod normal într-un minut).

La final, imaginea primeşte un cod QR unic şi se încarca automat în Biblioteca Tactilă Online de pe site-ul TactileCircle.com.

Nevăzătorii pot accesa această librarie, îşi comandă printuri sau îşi roagă un membru al familiei să le emboseze manual în câteva minute (poate cu aracet, silicon sau direct cu un pix pe spatele foii, apăsând în ceva moale – să zicem spatele unui mousepad).

Acum pot explora imaginea. Telefonul cu aplicaţia pornită e suspendat pe un stativ deasupra paginii, astfel încât camera video să vadă pagina şi mâinile care o explorează. Aplicaţia recunoaşte pagina tactilă din librărie printr-un cod QR unic, identifică poziţia mâinilor şi livrează utilizatorului informaţiile ataşate zonei în care sunt mâinile (degetul arătător al mâinii drepte este transformat într-un cursor de mouse, de fapt).

Îi încurajăm pe nevăzători să se âmprietenească cu alţi utilizatori ai site-ului şi să facă schimb de conţinut tactil între ei, să reducă astfel şi mai mult costurile cu experienţa educaţională.
Ne dorim ca aplicaţia să fie gratuită, cu tot cu editor şi acces la librăria online. Conţinutul va fi moderat de editori (voluntari), corectat şi îmbunătăţit permanent astfel încât să poată fi o unealtă utilă în autodezvoltarea milioanelor de nevăzători din întreaga lume.
Noi ne dorim să existe cat mai mult conţinut public – asta face puternic Google Images – faptul că a indexat peste 1,5 trilioane de imagini – arată realizatorii acestei tehnologii.
Cum va face bani această idee de afacere

Pentru cei care vor sa îşi creeze imagini private – poate nişte hărti personale sau poze de familie au posibilitatea să îşi cumpere un pachet de imagini private care să le aloce un număr de coduri QR, adică imagini care să nu apara în libraria publică – spun fondatorii startup-ului.

Tot contra cost va fi şi conţinutul premium, elaborat, cel în care autorul va investi mai mult timp pentru realizare. Acesta poate consta în carţi întregi, filme, experienţe deosebite şi va fi la preţuri rezonabile, dar va avea câteva pagini gratuite ca demo – Tip Freemium, cum sunt jocurile cu primele nivele gratuite.

Din comisioanele conţinutului premium şi din creditele pentru intimitate ne vom asigura existanţa ca serviciu.

În funcţie de evoluţia pieţei vom oferi şi servicii de accesibilizare ale spaţiilor publice şi private, vom desena imagini la cerere, vom printa şi trimite prin postă planşe tactile (deşi, personal îi incurajez pe cei care pot printa să îşi facă cont şi să se înscrie ca realizatori de conţinut tactil pentru a crea tipografii locale care să deserveasca nevăzătorii din anumite zone). Cererea şi oferta se vor armoniza de la sine prin interfaţa TactileCircle.org

Află mai multe detalii aici.

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă