10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăLifestyleInstalarea unui gard electric care să protejeze animalele

Instalarea unui gard electric care să protejeze animalele

Se vorbește de multă vreme despre sistemele de împrejmuire de tip gard electric. Acesta presupune o serie de de avantaje. Dacă este să reducem totul la costuri atunci gardurile electrice presupun costuri mici, investiții rentabile pentru a îngrădi proprietatea și a asigura un perimetru sigur pentru animale.

De regulă, astfel de sisteme se pot achiziționa din magazinele de specialitate cum este spre exemplu www.superfarmland.com. Componetele sunt cumpărate individual și adaptate în funcție de tipul de animale ce va fi împrejmuit cu un astfel de gard. Cât despre montaj, acesta nu impune dificultăți, existând instructaj conform cu indicațiile producătorului.

Ce compune un gard electric 

Un gard electric pentru ferma este un sistem format din sursă de curent electric, un generator și componente ce ajută la împrejmuire. Concret, ca și mod de funcționare, atunci când este atins impulsurile sunt cele care decurajeaza înaintarea. Este vorba de câteva milisecunde, un impuls de acest gen nefiind periculos și se va transfera imediat în pământ.

Modul în care a fost creat acest sistem este gândit să descurajeze animalele spre a părăsi zona. După câteva momente de acest gen se vor obișnui și vor rămâne în perimetru. Desigur că sunt și animale mai încăpățânate  care insistă, cum sunt oile, dar și acestea se vor obișnui în cele din urmă. Pentru a avea însă efectul scontant în sensul în care impulsul să fie simțit pe piele, este nevoie de gard electric cu impuls adaptat – țînând cont că unele animale au blană groasă și ce stopează sau minimalizează impactul șocului electric.

Generatorul de impulsuri

Pentru a monta un gard electric ce împrejmuiește animale cu blană scurtă va fi nevoie de un generator de maximum 2 joule. În schimb, la cele cu blană groasă vor fi necesare generatoare de 5 joule. Depinde însă și cât de înaltă se păstrează iarba în perimetru.

Pentru alegerea rețelei electrice ce se transformă în impuls unii apelează la acumulatori sau panouri solare.

Tot parte din montaj trebuie să facă și elementele de împrejmuire, anume firul, stâlpii, poarta și izolatorii. Un fir bun conductor asigură eficienţa impulsului generat. Stâlpii vor fi amplasați din loc în loc, în funcție de cât de greu va fi firul.

Poate că nu  vă așteptați să auziți despre poartă, dar aceasta este și ea necesară. Deservește desigur unui scop practic pentru ca cei care îngrijesc animalele să poată avea acces fără să primească un impuls electric. La poartă, firele atașate vor trece pe sub pământ, pentru ca gardul rămâne în continuare electrificat când mânerul este îndepărtat.

Mai întâi de toate trebuie menționat că firele trebuie izolate și acest lucru permite evitarea pierderilor. Apoi se vor lua măsuri de siguranță, însemnând bara de împământare, din oțel. Aceasta trebuie amplasată în loc umed. Sistemul se completează și cu paratrăznet, pentru a evita orice pericol în cazul furtunilor și a posibilelor descărcări electrice în timpul acestora.

Testați gardul când a fost pus în funcțiune. În acest sens, un voltometru este necesar, dar se poate achiziționa la rândul său din magazinele de specialitate. Puteți depista unde aveți pierderi. Totodată verificările făcute sunt menite să demonstreze funcționalitatea optimă a gardului.

Așadar, pare că nu este deloc dificilă montarea, odată ce sunt achiziționate toate elementele necesare ce compun sistemul de acest gen. După preferințe și necesități, gardurile electrice pot deveni o măsură de siguranță pentru orice tip de animale – există la Super Farm Land spre exemplu garduri de acest gen pentru animalele clasice regăsite în ferme, chiar și pentru câini și pisici.

Costurile sunt rentabile, dacă ne gândim ce implicații sunt, ce avantaje rezultă din folosirea acestuia. Gardurile electrice pot fi o soluție bună pentru protecția animalelor pe câmp mai ales. Vara, la păscut, în zone improvizate pentru ca animalele să petreacă timp afară, gardul electric poate suplini chiar și costuri investite în alte sisteme de surpraveghere sau protecţie.

Trebuie înțeles că un gard electric pentru animale este departe de a fi un pericol. Tocmai pentru că implică un impuls electric  unii se vor gândi la ce e mai rău. Pentru a înțelege pe deplin ce presupune, cum se montează și multe alte detalii de acest gen superfarmland.com întâmpina doritorii cu sfaturi practice.

Cele mai citite

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă