Etapa semifinalelor selecţiei naţionale se încheie duminică, la Arad, cu al doilea show al ediţiei din acest an a Eurovision România.
Numele primilor şase finalişti ai concursului a fost aflat la Iaşi, iar, la finalul celei de-a doua săptămâni din februarie, emoţiile se vor risipi şi pentru ceilalţi 12 semifinalişti. Aceştia vor urca pe scena amenajată la Sala Sporturilor „Victoria” din Arad, iar juriul naţional şi publicul îi vor alege pe cei care merg mai departe în marea finală.
Ordinea intrării în concurs a fost stabilită de echipa de producţie. Criteriile care au stat la baza acesteia ţin de conceptul show-ului, regizorul Dan Manoliu alternând, în desfăşurătorul semifinalei, genurile abordate de concurenţi.
În semifinala de la Arad vor fi prezentate pe scenă, pe rând, piesele „Ielele”, cu 2Gents, compusă de Alexandru Ioan Antonescu, Cătălin Tamazlicaru, Ciprian Rogojan, Doru Todoruţ, pe versuri de Alexandru Ioan Antonescu, „Tears”, cu Georgy, muzica de Valentin Muntean şi text de Claire Avakian, „Right now”, interpretat de Olivier Kaye, muzica Ovidiu Jacobsen, Shani Kfir şi Rasmus Bosse, versuri de Ovidiu Jacobsen şi Shani Kfir, „Discrete”, de Xonia, cu muzica şi versurile semnate de Leticia Ascencio, John Scott Mulchaey, Edliberto Mendez, Rebecca Kathleen Creighton şi George-Emanuel Călin, „Make Me Your Man”, cu TMW, pe muzică de Adrian Câmpurean, Adrian-Radu Rusu, Eduard Cîrcotă pe versuri de Adrian Câmpurean, „Give Up Now”, cântată de Johnny Bădulescu, compusă de Rob Price, „High Heels On”, cu trupa Echoes, muzică Liviu Elekes şi Claudiu Dănăilă, pe versuri de Claudiu Dănăilă şi Pavel Petricenco, „Your Journey”, cu Aldo Blaga, care a şi compus melodia şi versurile alături de Olivier Bassil şi Nicoleta Roman, „D a i n a”, cântată de Letiţia Moisescu & Sensibil Balkan, pe muzica semnată de Mihai Ogăşanu, Marian Enache şi versuri de Roni-Cristiana Cazacu şi Letiţia Moisescu, „Dear Father”, adusă pe scenă de Laura Bretan, compusă de Mihai Alexandru, pe versurile Alexei Niculae, „On a Sunday”, cântată de Ester Peony, pe muzică de Ester Alexandra Creţu şi Alexandru Şerbu, pe versuri de Ioana Victoria Badea, „Renegades”, cu Linda Teodosiu, compusă de Jonas Thander, pe versuri de Rachel Suter şi Frank Giustra.
Potrivit comunicatului TVR, Xandra, care a fost iniţial selectată în semifinale cu piesa „Independent”, a decis să se retragă din concurs. Înaintea stabilirii semifinalelor, din competiţia naţională s-au mai retras Dan Bittman şi Mihai Trăistariu.
Dintre acestea, cel mult şase vor merge mai departe – juriul naţional va alege cel mult cinci piese, iar telespectatorii, una – în finala Eurovision România, alături de piesele calificate deja din prima semifinală.
Spectacolul va fi transmis în direct şi în exclusivitate la TVR 1, TVR Moldova, TVRi, TVR HD şi online, pe TVR+, duminică, 10 februarie, de la ora 21.00.
Piesele sunt încărcate pe site-ul dedicat, eurovision.tvr.ro, unde pot fi accesate şi alte detalii privind concursul.
Marea finală va avea loc pe 17 februarie, la Bucureşti, şi va fi transmisă în direct şi în exclusivitate de TVR.
La capătul celor trei show-uri ale selecţiei naţionale, va fi ales reprezentantul României pe scena Eurovision din Tel Aviv.
Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. La ediţia cu numărul 64 a competiţiei muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de ţări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie.
Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa „Toy”.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Ediţia precedentă a concursului a avut loc la Lisabona, iar România a fost reprezentantă de trupa The Humans, care a participat cu piesa „Goodbye”.