Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Potrivit specialiştilor, piața imobiliară locală prezintă schimbări ce ţin de prețuri, ofertele de beneficii, respectiv tendințele la achiziție

Imobiliare: Ofertă bogată, facilităţi diverse

Dat fiind numărul mare de proiecte realizate şi în derulare, este posibil ca oferta să depăşească cererea, însă nu este sigur că dezvoltatorii vor reduce preţurile. Nu este exclusă nici apariţia crizei, multe locuinţe fiind cumpărate cu credite de la bănci şi rate împovărătoare

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

Actualizat: 28.05.2019 - 17:45

Firmele de construcții au avut în plan deja foarte multe proiecte privind construirea de ansambluri rezidențiale la finalul anului trecut iar rezultatele se văd acum.

 Privind piața de ansambluri rezidențiale se poate observa că prețul unei locuințe noi care este în construcție este destul de ridicat, deoarece acesta reflectă în totalitate majorarea ratei inflației și scumpirea costurilor suportate de o firmă de construcții.

 

 

 

În prezent, pe piaţa imobiliară cele mai multe construcții de ansambluri rezidențiale se află în zona de sud a Bucureștiului datorită prețurilor mai scăzute. Firmele de construcții aduc în zona sudică a capitalei ansambluri rezidențiale formate cele mai multe din două camere cu prețuri cuprinse între 30.000 euro și 100.000 euro. Cererea tinerilor este în special pentru zona de nord şi centru.

Totodată, tendința actuala a pieței influențează direct și semnificativ oferta de beneficii, care apare sub formă de discounturi, dar și sub formă fizică, precum facilități tehnologice, construcții din materiale sustenabile, locuri de parcare, bucătării mobilate sau finisaje, incluse în preț mobilier, curte, biciclete, alte cadouri, etc.

Şomajul are un mare impact asupra construcțiilor de ansambluri rezidențiale deoarece tendința este ca locuitorii României să plece la muncă în străinătate sau să intre în șomaj. Acest lucru conduce la salarii enorme pentru muncitorii din acest domeniu și astfel piața se va confrunta cu lucrători puțini, salarii mari, cerere în declin, materiale de construcții cu prețuri ridicate.

Mulţi potenţiali cumpărători se axează mai mult pe locuințele vechi care aduc și în momentul de față prețuri de cumpărare a imobilelor pe o pantă descendentă. O comparație privind prețurile chiriilor între o locuință nouă și una veche arată că acestea sunt destul de asemănătoare, cu diferențe foarte mici de prețuri, lucru destul de surprinzător dacă ne raportăm la prețurile lor de cumpărare.

 Segmentul de locuințe premium cunoaște scăderi de prețuri

Specialiștii subliniază faptul că scăderile de prețuri din sectorul imobiliar din această perioadă reprezintă doar o ajustare la cerere, iar această situație nu se va transforma într-o tendință pe termen lung. Totodată, specialiştii constată că piața imobiliară tinde spre maturitate și încearcă să se stabilizeze.

În București scăderile de prețuri se situează între 2 și 5%, în anumite sectoare. De la începutul acestui an se observă cu precădere o scădere în zona de luxury și segmentele care depășesc categoria de mijloc. Unul dintre motivele determinante ar fi cumpătarea cumpărătorului de a investi bugete mari, în contextul în care numeroase proiecte deja construite se încadrează în zona boutique, premium, luxury. De asemenea, potrivit specialiștilor, se observă tendința de revenire cât mai aproape de oraș, de centru.

Ca o contrapondere, există o ofertă semnificativă de soluții de case (pe structura ușoară metalică, lemn, active, pasive etc.). Cele pe structură ușoară pot fi o variantă adecvată pentru cei care au găsit terenul potrivit și doresc să achiziționeze o soluție standardizată care să le ofere nevoia de intimitate, spațiu și design la un preț atractiv.  

Aceste schimbări nu reprezintă o certitudine a scăderii prețurilor pe termen lung, ci mai mult o ajustare a acestora la cererea existentă. În prezent, prețurile – mai ales în zona low-medium budget – prezintă o marjă mică, iar costurile de construcție – materiale, forță de muncă etc. – sunt în creștere. Astfel, în cazul în care cererea nu va suplini prin volumul de achiziții aceste costuri și pe termen mediu se va ajunge la o ofertă rezidențială limitată, prețurile vor cunoaște noi scumpiri.

 

Comentarii

loading...