11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleHotelul Ritz Paris scoate la licitaţie 10.000 de obiecte

Hotelul Ritz Paris scoate la licitaţie 10.000 de obiecte

Până luni au fost expuse aici publicului 3.500 de loturi, pe care hotelul, redeschis în iunie 2016, după patru ani de lucrări de renovare, a decis să le scoată la vânzare. 

În ultimii ani, Artcurial a pus în vânzare, cu succes, mobilier de la Hôtel de Crillon, de la Plaza Athénée, de la Hôtel de Paris din Monaco, precum şi din restaurantul La Tour d’Argent.

Din 17 până pe 21 aprilie, va fi rândul legendarului hotel din Piaţa Vendôme, inaugurat în 1898, proprietate din 1979 a miliardarului egiptean Mohamed Al-Fayed.

Estimările pleacă de la 100 de euro (plafoniere, draperii, veselă) până la 10.000 de euro pentru o pereche de nimfe purtând candelabre din bronz, care decorează holul de intrare în Ritz. 

Chiar dacă nu există o piesă de o valoare excepţională, licitaţia se distinge prin multitudinea de obiecte puse în vânzare şi prin caracterul emblematic al unora dintre acestea. 

În special o cadă de baie, prezentată ca “prima” de la Ritz, a fost estimată între 1.500 şi 2.000 de euro.

“César Ritz şi-a dorit să ofere cel mai bun confort clienţilor săi, a avut voinţa de a pune în fiecare apartament şi cameră o sală de baie cu cadă ca aceasta. Era un obiect foarte modern în epocă”, a spus Stéphane Aubert, unul dintre comisarii licitaţiei.

Apartamentele de la Ritz, recreate, au primit numele originale: Coco Chanel, Francis Scott Fitzgerald sau Windsor, în onoarea unor oaspeţi celebri, precum şi barul Hemingway şi salonul Proust. Potrivit legendei, scriitorul american ar fi intrat cu mitraliera pe 25 august 1944 în palat pentru “a elibera personal” Ritz-ul, preluat de nazişti. 

În acest hotel, care şi-a câştigat reputaţia prin clientela celebră, au fost turnate mai multe filme, precum “Ariane”, de Billy Wilder, cu Gary Cooper, Audrey Hepburn şi Maurice Chevalier.

Apartamentul “Mademoiselle Chanel”, în care se află o fotografie a fondatoarei celebrei case de modă şi în care creatoarea a locuit până la decesul său în 1971, reflectă gustul ei pentru arta decorativă chineză. 

În mijlocul salonului Proust “bis” a fost instalată o harpă, cu o valoare stabilită între 2.000 şi 3.000 de euro. “În anii 1980, se obişnuia ca o cântăreaţă la harpă să susţină un mic recital în holul de intrare”, povesteşte Stéphane Aubert.

Ritz era conceput ca “o mare locuinţă franceză, ca un castel”, după cum comentează experta: “exista un melanj de stiluri Ludovic XV – Ludovic XVI şi Empire, care funcţionează bine”. 

Fotolii din puf, paturi, console, tapiserii, ţesături, veselă, argintărie se află între loturile licitaţiei. 

Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă