12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleGhid de navigare printre activitățile extrașcolare

Ghid de navigare printre activitățile extrașcolare

Într-o lume în care mediul online este sursă de informații, alegerea unei activități extrașcolare sau a unui atelier de dezvoltare personală pentru propriul copil poate fi asemănată cu o vânătoare de comori. Pentru că un copil este o comoară, iar dezvoltarea lui pe toate planurile este un obiectiv prioritar al părinților.

Monica Poplacenel
Psiholog
Asociația ProActa Edu

Fie că este vorba de o activitate în cadrul after-school sau un atelier de weekend, numărul acestor evenimente a crescut enorm în ultimii ani, iar pe piață există o mulțime de posibilități, de la muzică, sport, robotică până la ateliere cu tematică sau de dezvoltare personală.
Alegerea unei activități trebuie făcută cu mare grijă de către părinți, pentru a evita ca aceasta să devină o povară pentru copil. Dar cum reușești să alegi ceea ce este potrivit pentru copilul tău într-o lume în care o simplă căutare pe internet generează zeci de pagini de răspuns cu tot felul de activități care îți promit că îți transformă copilul într-o persoană inteligentă emoțional, social, corporal etc.?

Motivația

În primul rând trebuie să conștientizezi motivul pentru care cauți o astfel de activitate. Este pentru că ai identificat sau ți-au fost semnalate anumite aspecte ale copilului care au nevoie de dezvoltare? Sau poate că toți colegii participă și copilul și-a exprimat el însuși dorința de a merge și el? Sau poate că pur și simplu încerci să îi umpli timpul din afara școlii cu lucruri interesante? Există o mulțime de motive pentru care pornești pe acest drum, însă este foarte util să-ți stabilești clar motivația înainte de a contracta o activitate extrașcolară.

Fă un pas în spate, privește imaginea de ansamblu și încearcă să îți dai seama ce anume vrei să obții din activitatea aleasă. Care sunt punctele-forte ale copilului tău, care sunt interesele lui și înclinațiile native? Care sunt slăbiciunile lui? Îți dorești să îi dezvolți atenția, capacitățile fizice, abilitățile sociale sau cognitive, stima de sine, empatia? Sau de fapt îți dorești să îți calce pe urme și să facă ceea ce îți place ție sau ți-ai fi dorit să fi putut face în copilărie? Așteptările parentale care nu corespund cu sinele autentic al copilului cauzează ulterior probleme atât lui, cât și ție, ca părinte. De aceea este important să nu te lași copleșit de entuziasm și să-ți pui întrebarea: ce are copilul de câștigat?

Explorarea

Un copil va acumula cunoștințe și se va dezvolta mult mai ușor făcând ceea ce îi place, iar preșcolaritatea și școlaritatea mică sunt perioade ideale pentru a-i permite acestuia să exploreze și să descopere diferite activități și sporturi. Nu forța lucrurile, sugerează-i anumite activități și oferă-i îndrumare referitor la acestea cu căldură și empatie. Dacă ai ales o activitate extrașcolară și copilului tău nu îi place, să știi că nu ești singur. Astfel de lucruri se întâmplă des și sunt de cele mai multe ori cauzate de o alegere bazată pe alți factori și nu neapărat pe nevoia sau dorința copilului.
Un alt factor de care este bine să ții cont atunci când alegi o activitate extrașcolară pentru copilul tău este presiunea colegilor și presiunea celorlalți părinți. În cazul în care alți copii participă la anumite activități pentru care copilul tău nu are nicio înclinație, nu îl forța doar pentru că asta fac ceilalți sau pentru că ți-a fost recomandată de cineva. Nu este obligatoriu ca ceea ce funcționează la unii copii să funcționeze și la al tău.

O altă tentație este aceea de a-ți dori pentru copilul tău activități care nu sunt potrivite vârstei și nivelului său de dezvoltare emoțională și cognitivă, poate dintr-o nevoie de a-l ajuta să crească mai repede sau poate pentru a demonstra (fie ție însuși, fie celorlalți) cât este de minunat sau supradotat. Chiar dacă din punct de vedere cognitiv un copil este mult avansat față de alții, este important să i se ofere posibilitatea de a-și dezvolta și celelalte tipuri de inteligență (emoțională, socială etc.) și de a interacționa cu cei de vârsta lui. Partea financiară este și ea o componentă importantă a deciziei, mai ales dacă este vorba de un angajament pe termen mediu sau lung. De aceea este recomandat să soliciți organizatorilor să-i permită copilului să participe la câteva ședințe de probă înainte de a-ți lua un astfel de angajament.

În ceea ce privește timpul de desfășurare a activităților și metodele folosite în aceste ateliere, este important ca și acestea să fie adaptate vârstei copilului, precum și obiectivelor pe care activitatea în sine promite să le atingă. Fii atent la descrierea activităților și adu-ți aminte că ai dreptul să pui întrebări și să ceri lămuriri. Și ține de asemenea cont că și aici, ca în orice alt proces de vânzare, este vorba tot de potrivirea cererii cu oferta – respectiv nevoile copilului tău și ceea ce îți oferă activitatea respectivă, și că poate fi util să afli mai multe detalii referitoare la metoda pe care organizatorii își propun să o folosească. Jocul este și va rămâne întotdeauna una dintre modalitățile prin care un copil acumulează cunoștințe și abilități și învață să se exprime. El poate însă să rămână doar un joc dacă nu este organizat și structurat corespunzător astfel încât să stimuleze spontaneitatea și creativitatea înnăscute ale copilului și să îl provoace să experimenteze anumite situații și emoții.

Când e de ajuns și când e prea mult?

Are copilul suficient timp de teme – care sunt o realitate a sistemului de învățământ actual –, de odihnă și, bineînțeles, suficient timp de calitate petrecut cu părinții?
În condițiile în care presiunea academică este resimțită din ce în ce mai devreme, iar cantitatea temelor crește de la o zi la alta, este necesar să te asiguri că există timp suficient pentru introducerea unei activități suplimentare. Este posibil ca de multe ori copilul să aibă beneficii mai mari dintr-o oră petrecută cu tine, ca părinte, decât participând la încă o activitate extrașcolară.
Și nu în ultimul rând, ascultă-ți intuiția! Aceasta îți poate spune multe și te poate ajuta să navighezi printre toate activitățile extrașcolare și să le alegi pe cele care chiar îți ajută copilul să devină un adult fericit și care îi oferă experiențe valoroase utile mai târziu în viață. Pentru că asta ne dorim cu toții, nu? Vrem ceea ce este cel mai bun pentru copiii noștri.

Este posibil ca de multe ori copilul să aibă beneficii mai mari dintr-o oră petrecută cu tine, ca părinte, decât participând la încă o activitate extrașcolară.

 

CV

Monica Poplacenel este psiholog și psihoterapeut în formare în Psihodramă Clasică Moreniană. A urmat numeroase cursuri în domeniul psihologiei copilului și adultului, comunicării și relaționării și are o experiență profesională vastă. În prezent, Monica dezvoltă și organizează programe de dezvoltare personală pentru copii și adulți, precum și grupuri de sprijin, cum ar fi cel pentru părinții „vitregi” și cel pentru adulții care provin din familii de alcoolici. Monica este membru fondator al ProActa Edu, organizație care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor prin sprijinirea educației și a cadrelor didactice. În cadrul asociației derulează împreună cu psihoterapeuta Nicoleta Albert programe educaționale, cum ar fi „Prieten cu școala” – program de dezvoltare personală pentru copii și adolescenți sau „Părinte și Profesor Azi” – program de formare și dezvoltare personală dedicat cadrelor didactice. Contact: proactaedu@gmail.com

 

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă