28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodVladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu

"Urgenta vitala pentru Romania imi pare a fi intarirea statului de drept, independenta justitiei si eradicarea coruptiei. Exista un scepticism raspandit privind partidele si Parlamentul, ceea ce sugereaza si un potential autoritarism. De aici si necesitatea ca politica sa fie mai putin carismatica si mai mult procedurala. Vad o mare problema cu presa (mai ales media electronice). Campaniile virulente impotriva lui Traian Basescu au probat ca valorile esentiale ale unei prese independente pot fi suspendate, ocultate, anulate in functie de comandamente partizane.  Presa trebuie demonopolizata pentru a restaura un registru policrom al opiniilor. Clubul Roman de Presa ar trebui sa fie activ implicat in a sanctiona deturnarea mesajelor informationale pentru scopuri tendentioase.  O dezoligarhizare se impune imperios (ori, daca vreti, o putem numi de-mogulizare).

Ca proiecte de modernizare, Romania ar trebui pe viitor sa continue si sa puna in practica propunerile comisiilor prezidentiale, in special in domeniul modernizarii institutionale, al politicilor sociale, al recredibilizarii Parlamentului, al accentuarii identitatii partidelor politice. Capitalismul anarho-nomenklaturist trebuie sa lase locul unei vibrante economii de piata in care individul sa se simta stimulat si incurajat. Trebuie depasite vestigiile clientelar-paternaliste, etatismul ultracentralist si birocratismul asfixiant si umilitor pentru cetatean. In aceeasi directie, societatea civila ar trebui sa se reafirme ca reazem al unui pluralism robust.
In plan extern, imperativul este intarirea relatiilor euro-atlantice. Nu mai putin importanta este o politica deschisa, inteligenta si coerenta in raport cu Republica Moldova. Se petrec acolo lucruri extrem de importante, inclusiv la nivelul regandirii trecutului, al afirmarii valorilor democratice in lupta cu sechelele bolsevice. Romania trebuie sa fie constienta ca lupta impotriva terorismului este o cauza a civilizatiei democratice contemporane. Razboiul din Afganistan nu este o chestiune ce priveste doar Statele Unite. Deci cred ca va trebui intarita si adancita colaborarea pe aceasta directie. Apoi, in cadrul UE, mi se par urgente chestiunile ce tin de calitatea educatiei, de intarirea structurilor statului de drept, de lupta impotriva coruptiei.

 Tot astfel, in plan european, Romania poate contribui la asumarea responsabila a trecutului si la fortificarea constiintei antitotalitare europene, in spiritul Declaratiei de la Praga".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă