13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăLifestyleFoodVIDEO. George W. Bush povesteşte cum a devenit „preşedinte de război” şi...

VIDEO. George W. Bush povesteşte cum a devenit „preşedinte de război” şi despre gafele sale din 11 septembrie 2001

Imediat după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra SUA, oamenii au criticat aparenta lipsă de reacţie a preşedintelui la acea dată George W. Bush. În realitate, a fost o decizie conştientă pentru a păstra o atmosferă de calm într-o perioadă critică. O afirmă însuşi George W. Bush, preşedinte al SUA în 2001, într-un interviu exclusiv acordat National Geographic Channel, în care a acceptat să vorbească despre cele mai dramatice momente ale mandatului său, când a fost informat că un al doilea avion a lovit cel de-al doilea turn World Trade Center din New York.

George W. Bush vizita o şcoală din Florida când Andrew Card, secretarul general al Casei Albe, i-a şoptit la ureche „un al doilea avion a lovit cel de-al doilea turn. America este atacată”. Cum presa era de faţă, scena a fost filmată în totalitate şi ulterior a fost des folosită pentru a ridiculiza aparenta lipsă de expresie a preşedintelui. „Prima reacţia a fost de furie. Cine ar face aşa ceva Americii? Apoi m-am concentrat pe copiii din clasă şi pe contrastul dintre atacuri şi inocenţa elevilor”, poveşte Bush într-un fragment din interviul ce va fi difuzat la începutul săptămânii viitoare. Bush îşi aminteşte şi cum i-a urmărit pe jurnaliştii prezenţi în şcoală când primeau ştirile pe telefoanele mobile „era ca şi cum aş fi privit un film mut”. Şi-a dat seama că toţi cei de faţă aşteaptă o reacţie din partea lui. „Aşa că am luat decizia să nu mă ridic imediat după scaun şi să nu părăsesc clasa. Nu am vrut să sperii copiii. Am vrut să păstrez atmosfera de calm”, şi-a explicat fostul preşedinte hotărârea de a rămâne tăcut pe scaun. „Am trecut prin destule crize pentru a şti că primul lucru pe care un lider trebuie să-l facă este acela de a păstra calmul”, a mai adăugat Bush.

National Geographic Channel va difuza interviul luni, 5 septembrie, de la ora 22.00, acesta fiind o parte dintr-o serie de programe grupate sub titlul „11 septembrie 2001: Ziua care a schimbat lumea”/„Remembering 9/11″, ce marchează 10 ani de la atacurile teroriste asupra SUA. Interviul cu George W. Bush a fost filmat în luna mai, timp de două zile, fără ca fostul lider să ceară în avans întrebările.

Peter Schnall, producătorul executiv şi regizorul documentarului, a afirmat că George W. Bush care, după părăsirea Biroului Oval în ianuarie 2009, s-a retras din viaţa publică, a venit la interviuri fără nici o notă ori materiale auxiliare. Despre momentele petrecute alături de fostul lider, producătorul a povestit într-un interviu separat. „Mai făcusem câteva documentare despre Air Force One şi petrecusem ceva timp cu preşedintele la bordul avionului. Mi-a vorbit despre momentele petrecute în avion pe 11 septembrie 2001, când nu ştia ce urmează să se întâmple”.

„Am zburat spre Dallas la începutul lunii mai. Îmi făceam bagajele când am auzit ştirea că Osama bin Laden a fost ucis. M-am temut că interviul meu cu George W. Bush va fi anulat însă, din fericire, asta nu s-a întâmplat. Se spune că Bush era într-un restaurant când a primit vestea: agenţii serviciilor secrete au venit la el şi i-au spus că a primit un telefon de la Casa Albă. Când m-am întâlnit cu el, l-am întrebat ce a simţit când a aflat vestea; împăcare, mi-a răspuns. Nu a simţit nici uşurare, nici bucurie, se aştepta ca această zi să vină. În total, am vorbit cu el 4-5 ore pe durata a două zile şi, la fiecare întâlnire programată, a venit cu 20 de minute mai devreme şi ne spunea „ok, hai s-o facem!”.

„Momentele culminante pentru mine au fost acelea când l-am ascultat vorbind despre cum a fost afectat personal de ziua de 11 septembrie. Mi-a spus că dintr-o dată s-a simţit ca în ceaţa războiului. La acea dată, existau zvonuri despre posibile atacuri asupra fermei sale din Texas şi asupra Casei Albe, iar el habar nu avea ce se va mai întâmpla în perioada următoare. Vorbeşte şi despre ceea ce înseamnă să fii nevoit să decizi pe loc doborârea unui avion comercial. Cu o zi înainte, tot Bush mi-a povestit, mandatul său de preşedinte presupunea probleme domestice. Apoi, dintr-o dată, devenise un preşedinte de război, ceva ce niciodată nu şi-a imaginat”, a povestit Peter Schnall despre interviul şi zilele petrecute împreună cu George W. Bush.

În săptămâna 5-11 septembrie, National Geographic Channel va difuza mai multe documentare, pentru a comemora 10 ani de la atacurile din 11 septembrie. Dintre acestea, vă atragem atenţia asupra „Clipe de coşmar: 11 septembrie” (miercuri, 7 septemrbrie, ora 22.00), „11 septembrie: Războiul continuă” (joi, 8 septembrie, ora 22.00), „11 septembrie şi visul american” (vineri, 9 septembrie, ora 22.00), dar şi asupra unei aplicaţii ce vă invită să reconstituiţi istoria colectivă a zilei de 11 septembrie 2001, oferind poveştile personale pe pagina de Facebook „Remembering 9/11″ (http://apps.facebook.com/tuundeerai).

Cele mai citite

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...
Ultima oră
Pe aceeași temă