15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăLifestyleFoodVIDEO EXPERIMENT. RL a convins trei experţi culinari să deguste carne “în...

VIDEO EXPERIMENT. RL a convins trei experţi culinari să deguste carne “în orb” şi să ghicească: “Care-i CALUL şi care-i VACA”?

 

De câteva săptămâni, continentul european este străbătut de la nord la sud şi de la est la vest de herghelii întregi de hamburgeri şi lasagna, care bagă groaza în cifrele de afaceri şi cotaţiile bursiere ale “producătorilor” şi “supermarketurilor” cu cifre de afaceri de multe miliarde de euro. Presa a întors pe toate părţile hamburgerii de cal, s-a uitat la ei cu lupa, cu microscopul şi a studiat analele acestei încleştări a fălcilor lui “Homo Sapiens Europeanus” în părţile anatomice de “galop” ale lui “Equus caballus”.

Când credeam că s-a răspuns la toate întrebările posibile şi imposibile despre cal şi călăreţii lui (cu excepţia identificării vinovaţilor), RL a efectuat un experiment “năstruşnic” menit să răspundă într-o manieră cât se poate de concretă şi neteoretică unei întrebări “fierbinţi”: “Să plagiezi carnea de vacă e uşor, greu sau imposibil?”. Pentru asta am rugat trei experţi culinari de prim rang să se lase supuşi unui test “în orb”, în care li s-a dat să guste carne de cal şi carne de vacă, gătite în mod similar, după care au fost puşi să ghicească “care-i calul” şi “care-i vaca”. În filmuleţul de 5 minute care însoţeşte acest text veţi putea afla concluziile specialiştilor în gastronomie, care au acceptat să intre în jocul nostru. Precizăm că şi vita şi calul au fost gătite în mod identic sub trei forme: friptură, hamburgeri şi chiftele. Bucătarul a fost complicele nostru şi a îngreunat sarcina degustătorilor, făcând o friptură mai “bine gătită”, deoarece, dacă ar fi fost friptură “în sânge”, diferenţa de gust ar fi fost ceva mai uşor de sesizat. 

Cei trei maeştri în gastronomie au gustat din fiecare tip de produs şi la final au dat verdictul. 

Cine sunt experţii care au acceptat provocarea:  “CAL sau VACĂ”?

Degustători au fost Maria Popa, cea care timp de decenii a fost bucătăreasa unui lung şir de ambasadori ai Marii Britanii. Maria Popa e cea care a gătit inclusiv pentru vicepreşedintele Joe Biden la vizita sa în România. “Doamna Maria”, cum îi spunem noi, este şi proprietara restaurantului de lux “Chez Marie” din centrul Capitalei, frecventat de-a lungul timpului de VIP-uri de cel mai înalt rang social, de la şeful statului până la miliardarii României. În aprilie, doamna Maria va deschide un al doilea restaurant, tot în buricu’ Capitalei, desigur. De mai mulţi ani “doamna Maria” predă şi cursuri de gastronomie la o celebră Universitate din Italia.

Jakob Hausmann este un elveţian adus de vânturile vieţii pe meleagurile mioritice tocmai din Alpii Elveţieni. Probabil din nostalgie, domnul Hausmann a simţit nevoia să-şi deschidă în Bucureşti “Mica Elveţie”, un restaurant de lux, unde dumnealui e şi bucătar. Totodată, domnul Hausmann a realizat şi emisiunea „Hai să bucătărim” de la TVR.

Cel de-al treilea dintre experţii noştri culinari este celebrul Victor Melian, un nume extrem de popular în branşă în urma emisiunilor culinare „Mănânc, deci exist” produsă pentru Realitatea TV, al emisiunii “Salvaţi de bucătar” de la Kanal D. În prezent Victor Melian lucrează “în secret” pentru o emisiune de profil, ce va începe în toamnă la televiziunea cu cea mai mare audienţă din România. Victor Melian e la rându-i fost proprietar al restaurantului de lux “Esperanto” din centrul Capitalei şi patron şi executive chef al restaurantului  “Calderon”. Victor Melian a lucrat la cel mai faimos bar “Alexandra” din Stockholm, a fost bucătar la “Fem sma hus”, alt restaurant celebru si  a lucrat şi la “Green Light” din San Francisco.

Concluzia testului nostru?

Doi din cei trei experţi au votat friptura de “cal” ca fiind de “vită”. Este vorba de Maria Popa şi Victor Melian. Cel de-al treilea expert culinar, Jakob Hausmann a dat verdictul “corect”, însă chiar şi el recunoaşte că a făcut-o mai mult la ghici, deşi ulterior a declarat că a sesizat o uşoară nuanţă de “diferit”, în privinţa aromei cărnii de cal. Experimentul nostru inedit poate fi vizionat în totalitate pe site-ul RL, într-un clip video de 5 minute. Precizăm că la o zi după “testul” nostru, CNN a realizat un experiment asemănător, în care unul dintre reporterii postului, a fost servit la un restaurant londonez cu friptură de “cal” şi “vită” şi a încercată să ghicească: “CAL sau VACĂ?”.   

Dacă nu vă mai ţineţi caii-n frâu de curiozitate, daţi click pe film. De-abia aşteaptă să ruleze pentru voi.

Cele mai citite

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...
Ultima oră
Pe aceeași temă