3.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodVictimele crizei: ieri pe bursa, azi pe taxi

Victimele crizei: ieri pe bursa, azi pe taxi

» Conjunctura economica nefasta din tara noastra imbraca haina unui fenomen de masa: mii de romani isi parasesc brusc slujbele care le confereau un anumit statut social pentru a presta in strainatate munci situate sub nivelul calificarii profesionale. In consecinta, daca pentru mediul privat presiunea crizei duce la ruinarea multor intreprinzatori, pentru firmele de recrutare conjunctura economica de azi are un singur efect: cresterea cifrei de afaceri.

Efectele crizei economice se masoara la bucuresti cat se poate de pragmatic: exista situatii in care numarul romanilor care-si cauta de lucru in strainatate s-a dublat in ultimele 12 luni, iar cifrele de afaceri ale firmelor de plasare a fortei de munca urca invers proportional cu scaderea PIB-ului national. Insa 2009 se impune drept un an chiar mai special: este perioada reconversiilor profesionale abrupte, cand sute si mii de romani isi parasesc slujbele din tara natala si un statut social rezonabil pentru pozitii de chelneri, receptioneri si soferi de taxi in Occident.

Indiferent ca sunt brokeri, juristi, profesori sau specialisti in management, toti au un numitor comun: prabusirea pietelor si restructurarile din sistemul bugetar i-au adus in prag de somaj. Iar instinctul de autoconservare le-a indicat o singura directie: iesirea din birou si recalificarea. Romania libera prezinta astazi povestile a patru tineri care, din cauza crizei autohtone, au fost nevoiti sa-si paraseasca meseriile cu gulere albe pentru posturi situate mult sub calificarea lor profesionala.

Juristul de pe vas
Tudor Fleseriu este jurist de meserie, dar de cateva luni a optat sa lucreze pe un vas de croaziera ca shop manager. Pentru Tudor, mediul privat este o premiera, caci inainte de a pleca din Romania a functionat la stat, ca inspector la Inspectoratul Teritorial de Munca. Insa, cand criza financiara a inceput sa-i bata serios la usa, s-a reorientat profesional. "Am plecat nu din placerea de a pleca, mai ales la 30 de ani, cand vrei, dimpotriva, sa te asezi, ci pentru ca am de achitat rate si de platit intretinere. Am vazut aceasta oportunitate ca fiind una potrivita pentru mine, macar pe o perioada, pana cand  situatia va fi mai stabila in Romania. Restructurarile si salariile tot mai nesigure m-au determinat sa gasesc o solutie", spune Tudor Fleseriu. Tanarul marturiseste ca si-a dorit extrem de mult sa continue in sistemul juridic, insa lipsa banilor l-a impiedicat.

"Mi-am dorit sa devin avocat, mi-a placut mereu domeniul, sunt o persoana hotarata si vedeam acest job ca fiind unul potrivit pentru mine. Dar situatia financiara nu imi permitea sa construiesc nimic. Iar o data cu criza, nici nu mi-am mai pus problema sa construiesc." Tudor lucreaza deja de trei luni pe vasul de croaziera si spera sa isi poata prelungi contractul. "Am semnat un contract pe sase luni. A trecut deja jumatate de cand sunt pe vas si, desi e un job extrem de greu, pentru ca muncesc 10-12 ore pe zi, sapte zile din sapte, sunt multumit ca pot sa pun deoparte ceva bani si nu mai traiesc cu teama pierderii locului de munca din cauza crizei."

 

Tanarul recunoaste ca intrarea in acest ritm nu a fost usoara. Timpul liber e putin, domeniul, nou, iar munca – multa –, mai ales ca, dupa terminarea programului, mai lucreaza si la descarcat si incarcat marfa. Insa fostul jurist nu se simte singur in aceasta aventura. Acesta sustine ca multi dintre colegii si cunostintele sale au plecat din bransa si au optat pentru joburi de chelneri in Statele Unite.

Broker la Targu-Mures, taximetrist la Londra
Calin este un alt angajat "de tranzitie". Dupa o experienta indelungata ca broker, s-a indreptat catre o pozitie de sofer de taxi in Marea Britanie. Tanarul nu vorbeste prea mult despre experientele traite in ultima perioada, cele care l-au determinat sa faca o intoarcere de 180 de grade in cariera. Spune insa ca motivul principal e criza, care a determinat scaderi fara precedent si pe bursele din Romania. "Conditiile esentiale pentru a obtine un astfel de job sunt: varsta de peste 25 de ani, engleza la un nivel bun si cazierul auto fara abateri grave. Cum le indeplinesc pe toate, mi-am spus ca e de mine." Acum, Calin obtine un venit net de 1.000 lire sterline. Munceste 10-12 ore pe zi, iar suma ii ramane in mana dupa ce plateste toate cheltuielile de cazare si masa. Ca el, Calin recunoaste ca mai sunt multi brokeri romani care s-au refugiat la Londra la volanul unui taxi, uitand, de nevoie, de munca la birou, de masina si telefonul platite de companie.

De la management social la baby-sitting
Gabriela Iordachita a urmat sociologia si este specializata in management social si dezvoltare comunitara. Din 2006 lucreaza in invatamant ca profesor consilier psihopedagogic. Acum insa, asteapta sa plece in strainatate pentru un job mult mai bine platit, dar care nu are o prea mare legatura cu specialitatea sa: va fi baby-sitter. Asta, intrucat, daca inainte inca mai spera la o imbunatatire a situatiei si in sistemul de stat, o data cu debutul crizei si cu masurile de reducere a cheltuielilor statului si-a dat seama ca va mai avea mult de asteptat.

"Gandul de a pleca din Romania mi-a venit inca din momentul cand am constatat cu mare dezamagire ca, dupa terminarea masterului si angajarea ca inspector debutant intr-o institutie de stat, nu puteam trai din banii care imi reveneau cu titlu de salariu. Ca profesor am un salariu net de 1.000 RON. Din acesti bani, pentru ca nu am o locuinta, platesc o chirie de 600 RON, la care se adauga 150 RON, pe care trebuie sa-i  dau pentru utilitati, si inca 100 RON rata pentru un credit de nevoi personale. Practic, imi mai ramane sa traiesc din 150 de RON, ceea ce este infim".

Dascalul de la receptie
Ca si Tudor, Raluca provine si ea din sistemul bugetar. Dupa ce si-a terminat studiile, tanara a primit posturi de dascal in localitati tot mai indepartate de Constanta, orasul in care locuieste, ceea ce a determinat-o sa caute alternative. "Am 28 de ani, nu am o locuinta, nu am absolut nimic, decat un credit de platit, si as avea un salariu de 850 lei daca m-as duce in continuare in invatamant. Pana acum, am avut sprijinul financiar al parintilor mei, dar tatal meu a ramas fara serviciu din cauza crizei, iar din salariul mamei abia isi cumpara medicamentele. Nu am decat solutia plecarii din tara. Asa ca am aplicat la mai multe agentii de recrutare pentru un job de receptioner intr-un hotel din strainatate." Acum, cand noul an scolar bate grabit la usa, Raluca numara pe degete zilele care au mai ramas pana cand va lua avionul spre Grecia, la hotelul care o asteapta.

2009, cel mai bun an
Drumul tinerilor recalificati pe timp de criza incepe insa in biroul unei firme de plasare a fortei de munca, Transylvania Jobs, pe care tocmai conjunctura economica defavorabila a ajutat-o sa-si consolideze anul acesta cifra de afaceri. Managerul Calin stefanescu (foto) descrie anul 2009 drept unul al reconversiilor profesionale abrupte. O arata statisticile pe care chiar el le-a intocmit: majoritatea clientilor pe care i-a plasat in strainatate fac parte din categoria reconvertitilor, persoane calificate, cu o experienta profesionala vasta.

"Din ianuarie, am primit cu 130% mai multi aplicanti fata de aceeasi perioada a anului trecut. Iar in acest moment se poate vorbi de o crestere a acestui numar cu 170%  fata de perioada similara a anului 2008", sustine Calin stefanescu. El insusi a lucrat timp de trei ani in SUA, ca instructor de inot, salvamar si chelner, apoi si-a infiintat in Romania propria firma de recrutare. Omul de afaceri considera ca salariile mici, nesiguranta locului de munca si chiar restructurarile i-au facut pe multi sa-si caute de lucru afara. Baza de date a societatii indica fidel amploarea fenomenului:

"Sunt reconversii, de la brokeri, consilieri juridici, directori de vanzari la posturi de ingrijire copii (pentru 500 de lire sterline pe luna, plus cazare si masa, vacante cu familia-gazda) sau de soferi de taxi (pentru 300-400 de lire sterline pe saptamana". Intr-un top al tarilor de destinatie in care ajung fostii angajati de birou, pe primele locuri se situeaza Marea Britanie, Italia, Grecia si Cipru. In aceste conditii, desi mediul privat din Romania inca se prabuseste sub presiunea crizei, firma administrata de Calin stefanescu se dezvolta mai bine ca oricand.

FLORIN TUDOSE: "E normal sa ai o deziluzie"
Dar care este impactul psihologic al unui astfel de viraj profesional? Psihiatrul Florin Tudose crede ca totul depinde de fiecare om in parte, cand se pune problema infruntarii unor asemenea provocari. "si inainte de ’89 oameni foarte calificati la noi ajungeau cum puteau in Occident si nu le erau recunoscute studiile, astfel ca ajungeau sa lucreze ca necalificati. Acum e o piata libera, sunt asteptari mari, dar se intampla ca posturile sa fie blocate pe fundalul crizei. si e normal ca, in masura in care ai fost un performer si nu mai ai unde sa lucrezi, sa ai o deziluzie", spune psihiatrul. Sfatul specialistului ar fi ca acesti oameni "sa nu ia personal ceea ce li se intampla, caci totul tine de un context general".

Florin Tudose explica si ce se intampla cu persoanele care se inchid in noua identitate. "Cei care refuza sa vorbeasca despre schimbarea profesionala – spre exemplu, de la manageri la ingrijitori de copii – fac asta pentru ca le e rusine. Or, ei ar trebui sa considere ca, pastrandu-si forta de munca, va reveni si timpul lor. Sa ne amintim cate meserii au avut oameni precum Lincoln si Dickens."

Gandul de a pleca din Romania mi-a venit inca din momentul cand am constatat cu mare dezamagire ca, dupa terminarea masterului si angajarea ca inspector debutant intr-o institutie de stat, nu puteam trai din banii care imi reveneau cu titlu de salariu." Gabriela Iordachita

Cele mai citite

Reduceri masive de personal la Senat: 24% din posturi vor fi eliminate. Sindicatele contestă măsurile

Conducerea Senatului a aprobat marți reducerea numărului de posturi cu 24%, de la 796 la 610. Aproximativ 30 dintre acestea erau deja vacante. Vicepreședintele Robert...

Donald Trump anunță investiții de 500 de miliarde de dolari în inteligența artificială

Donald Trump a dezvăluit un plan ambițios de investiții de până la 500 de miliarde de dolari în infrastructura de inteligență artificială (AI), informează...

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...
Ultima oră
Pe aceeași temă