Deşi fondurile alocate de către Kremlin pentru cercetarea ştiinţifică s-au triplat în ultimii zece ani, rezultatele sunt nesatisfăcătoare: „numărul de studii publicate de cercetătorii ruşi în jurnalele de specialitate a rămas neschimbat în ultimii 20 de ani, în timp ce în restul lumii producţia a explodat – ceea ce înseamnă că ponderea Rusiei la numărul total de articole a scăzut cu 30%”, constată cotidianul american The Washington Post într-un articol despre dificultăţile cu care se confruntă oamenii de ştiinţă din Rusia. În scădere se află, de altfel, şi numărul celor care lucrează în cercetare, de la 1,1 milioane de oameni în 1994 la numai 761.000 în 2008.
Calitatea universităţilor a avut de asemenea de suferit; conform unui clasament realizat anual de universitatea Jiao Tong din Shanghai, Universitatea de Stat din Moscova se află pe locul 74 din lume, iar în primele 500 de universităţi se găsesc numai două din Rusia – dar 156 din Statele Unite. Iar prestigiul cercetătorilor ruşi – laureaţi cu nouă premii Nobel pentru fizică şi unul pentru chimie în era sovietică – s-a pierdut după 1990.
O academie bătrânicioasă
Unul dintre motivele care au dus la starea actuală a cercetării ştiinţifice din Rusia este giganticul aparat birocratic – mai precis fosta Academie Sovietică a Ştiinţelor, în care, în afară de dispariţia cuvântului „Sovietică” din nume, nu s-a schimbat aproape nimic. Academia este un stat în stat în cel mai pur sens al cuvântului, administrând cele câteva zeci de „Oraşe Ştiinţifice”
construite în era comunistă: majoritatea oamenilor de ştiinţă din Rusia sunt în continuare angajaţii academiei. „Criticii acesteia o descriu drept o organizaţie osificată, îmbătrânită, ascunsă şi ierarhică, ai cărei laboratoare sunt prost echipate şi ai cărei angajaţi primesc nişte salarii derizorii”, conform Washington Post, care oferă exemplul institutului de biologie din Puşkino, unde 70% dintre angajaţi au peste 50 de ani, iar directorul, în vârstă de 73 de ani, are un salariu lunar de 800$.
Astfel, mulţi dintre cercetătorii tineri preferă să emigreze, fie în căutarea unor salarii şi condiţii de viaţă mai decente, fie pentru că nu îşi pot practica meseria aşa cum şi-ar dori-o. O tânără care lucrează în domeniul cercetării solului povesteşte în Washington Post că pentru munca ei are nevoie de cizme înalte de cauciuc – pe care însă institutul la care este angajată nu are voie să le treacă pe lista de achiziţii. Iar materialele care pot fi cumpărate de institut – pipete, eprubete sau chiar şi becuri – vin de obicei la şase luni după trimiterea comenzii.
Biologul Natalia Deşerevskaia povesteşte că în 1996, când s-a mutat la Puşkino, avea dreptul să primească un apartament pentru tineri cercetători. După 15 ani de aşteptare, i-a venit în sfârşit rândul pe listă – însă acum nu mai întruneşte condiţiile necesare, fiind prea bătrână.
Miliarde pentru marketing
O altă problemă este corupţia: miliarde de dolari au fost investite în timpul preşedinţiei lui Dimitri Medvedev într-un centru de cercetare de tehnologie de vârf, Skolkovo, care se doreşte a fi o replică rusească la Silicon Valley, iar Institutul Kurhatov, unde a fost dezvoltat programul nuclear al URSS, primeşte în continuare fonduri semnificative. Însă directorul institutului este fratele unui apropiat al premierului Vladimir Putin, iar numărul de publicaţii al institutului este relativ mic.
De asemenea, o parte din bugetul ministerului pentru Educaţie şi Ştiinţă nu ajunge la cercetători, ci la firme de marketing şi promovare a ştiinţei. Directorii aceştia, sunt, adeseori, totodată şi funcţionari ai ministerului. În plus, este de la sine înţeles că un cercetător care primeşte o subvenţie pentru un proiect trebuie să împartă suma cu birocratul care i-a atribuit contractul. „În Rusia, ştiinţa funcţionează la fel ca societatea”, declară pentru Washington Post un fizician de la Institutul de Fizică Generală.
Problemele afectează şi una dintre mândriile naţionale – programul spaţial rusesc. Trei misiuni au eşuat numai în acest an – iar în septembrie, inginerul şef al centrului de antrenament al cosmonauţilor a fost arestat. Acuzaţia: corupţie.