» Mai bine de jumatate din efectivele fortelor militare de pe litoral au fost desfiintate. Blindatele si camioanele au luat calea depozitelor de fier vechi, iar salariatii MApN si-au cautat de lucru in civilie. In urma reorganizarii armatei Dobrogei au rezultat zeci de cladiri parasite si suprafete importante de teren intravilan si extravilan neutilizate. Valoarea pe piata libera a unei singure unitati dezafectate se ridica la 5 milioane de euro.
Ideea retrocedarii terenurilor care au apartinut armatei a aparut in urma cu trei ani, atunci cand reprezentantii mai multor autoritati locale au vazut in aceste unitati militare unica solutie de rezolvare a crizei retrocedarilor. Cum aplicarea legilor fondului funciar a fost blocata de epuizarea resurselor de teren, primarii au vazut in unitatile militare un mod eficient de satisfacere a cererilor de retrocedare. O locatie militara din comuna Cumpana a facut obiectul unui astfel de demers.
Exista chiar si o intentie de transformare a unei unitati de marina in complex turistic la Costinesti. Locatii asemanatoare ce se preteaza la activitati economice mai exista la Basarabi – ca urmare a restructurarii batalionului de tancuri, la Medgidia – locul unde a functionat Regimentul 13 Artilerie Terestra, o fosta locatie a bateriei antiaeriene de la Navodari si, bineinteles, in municipiul Constanta, unde se afla cele mai multe unitati dezafectate, dar si cele mai mari interese imobiliare. Aceste terenuri au trezit interesul patronilor din domeniul imobiliar si totul risca sa se transforme intr-un "tun" de proportii.
Regulile pietei libere
Pretul unui metru patrat intr-o astfel de locatie este, conform agentiilor imobiliare, cel putin egal cu celelalte tarife de pe piata libera. "Nu am avut pana acum astfel de tranzactii, insa nu cred ca astfel de terenuri vor fi mai ieftine comparativ cu restul ofertelor. Dat fiind specificul militar, locatiile dispun cu siguranta de toate utilitatile, iar acest lucru duce de obicei la o majorare a preturilor. Tarifele vor fi fixate de cerere si oferta", a precizat Marius Petre, agent imobiliar.
Spitalul regional, construit pe 5 milioane de euro
In cazul proiectului noului Spital regional de la Constanta, transferul de teren s-a facut direct de la MApN la Ministerul Sanatatii, in baza unei hotarari de Guvern, fara implicarea autoritatilor locale. Marius Enescu, director al Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana Constanta, a precizat ca unitatea sanitara va fi construita chiar pe terenul unei foste unitati militare cu profil auto de la marginea Constantei. "Este cea mai buna alegere. Daca nu transferam acest teren, aveam ca optiune o alta locatie din judet", a adaugat directorul. Fosta unitate se intinde pe 11 hectare. Pretul unui metru patrat de teren in zona este de aproximativ 45 de euro, iar in cazul cartierului Km 5, din imediata vecinatate a unitatii, metrul patrat se vinde cu pana la 220 de euro. Un simplu calcul arata ca valoarea terenului unde va fi ridicat noul spital este de aproape 5 milioane de euro, si asta la limita de jos a preturilor.
Mina de aur din Tomis IV
Tentatiile sunt si mai mari in cazul suprafetelor din centrul orasului.
Cartierul Tomis IV, una dintre cele mai bine cotate zone din Constanta, are preturi de 13.00 euro pe metrul patrat. si cum in acest cartier au functionat pana nu demult o serie de unitati militare ale armatei de uscat si ale marinei, spatii care se intind pe cateva zeci de hectare, se creeaza premisele unei afaceri cu terenuri cu o valoare ce depaseste 300 milioane de euro.
» Ministerul nu stie nimic
MAPN, prin Directia de Informatii Publice, neaga ca ar avea cunostinta de initiativele privind retrocedarea unor bunuri catre autoritatile locale. Momentan, din experienta precedentelor transferuri de terenuri rezulta ca fiecare astfel de tranzactie face obiectul unui act normativ special, iar afacerea trebuie avizata de mai multe ministere. Asta inseamna ca statul controleaza, cel putin din punct de vedere teoretic, afacerea cu terenurile armatei.