14.9 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăLifestyleFood"Tridentul" controleaza Clujul

„Tridentul” controleaza Clujul

» Horia Ciorcila, Dorel Goia si Ovidiu Turcu sunt oamenii de afaceri care, prin averile, companiile si relatiile lor,
au reusit sa creeze cea mai influenta retea de putere informala din Transilvania.

Horia Ciorcila, Dorel Goia si Ovidiu Turcu sunt numele a trei dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Cluj. Legati prin diferite conexiuni cu alti clujeni bogati – parteneri de afaceri sau colegi in clubul Rotary Parc –, cei trei au capatat o influenta care nu poate fi neglijata de nimeni. Uniti de interese comune si printr-o prietenie consolidata de-a lungul anilor, Horia Ciorcila, Dorel Goia si Ovidiu Turcu au primit porecla "Tridentul". In acest moment, relatiile lor dau tonul in politica, afaceri, mediul universitar ori mediul financiar din Transilvania. "Romania libera" prezinta o harta a relatiilor dezvoltate de trioul Ciorcila-Goia-Turcu.

Profesorul
Dorel Goia este un fost profesor de istorie care a renuntat la catedra pentru a intra in afaceri. El a fost unul dintre fondatorii "Astral Telecom", firma ce avea sa ajunga printre cele mai importante companii din domeniul televiziunii prin cablu, telefoniei si Internetului din Europa de Est. Dorel Goia a fost, o vreme, presedinte al "Rotary Parc", club ce reuneste o parte insemnata a celor mai importanti oameni de afaceri din Cluj. In club se regasesc si majoritatea adversarilor omului de afaceri Arpad Paszkany, invinuit in dosarul "Gazeta". Arpad Paszkany – concesionarul marcilor auto Opel si Chevrolet, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, patronul centrului comercial "Sigma Center" si manager al holdingului "Trigranit" – caracteriza membrii clubului "Rotary Parc" drept "gasca de pe lac", o aluzie la faptul ca sediul clubului se afla in restaurantul "Chios", pe insula artificiala din parcul central al orasului. Paszkany sugera ca toate necazurile i s-ar trage din rivalitatea cu aceasta grupare.

Legaturi bolnavicioase
Dorel Goia mai detine actiuni in societatea "Tehnofrig" Cluj, care produce instalatii de racire si de imbuteliere industriala. Impreuna cu Ciorcila si Turcu, Goia a cumparat firma de la omul de afaceri stefan Vuza, unul dintre cei mai bogati clujeni. Relatiile de afaceri cu stefan Vuza nu se opresc aici. O alta societate in care sunt actionari membrii "Tridentului", SC "Metalo-Chimice", este implicata in managementul companiei "Sinterom", unul dintre cei mai importanti producatori de bujii auto din Europa de Est. Managerul firmei "Metalo-Chimice" este fostul consilier local ApR Dan Emilian Bobis, fost coleg de partid si partener de afaceri al lui Octavian Buzoianu, cel care este manager al subsidiarei romanesti a concernului sud-african SAB Miller, care detine fabricile de bere "Ursus" si "Timisoreana" si care produce marci de bere precum "Peroni". O alta companie in care este implicat Dorel Goia este Antrepriza de Constructii si Instalatii.
Printre altele, ea a renovat sediul Camerei de Comert si Industrie din Cluj, dar a castigat si alte proiecte importante in diferite judete din Transilvania. Dorel Goia se numara si printre fondatorii "Hermes" Bistrita ori printre cei ai grupului "Maestro". "Maestro" a devenit unul dintre cei mai importanti producatori de mezeluri din Transilvania, chiar inainte de a fi preluat de firma inmatriculata in Olanda "Kenes BV", detinatoarea marcilor de mezeluri Caroli. Printre altele, membrii "Tridentului" au ajuns sa fie implicati in afaceri cu fostul vicepremier George Copos. Prin intermediul "Tehnofrig", dar si al altor societati, cei trei oameni de afaceri din Cluj detin actiuni la hotelul "Hilton", pe care ar fi trebuit sa il imparta frateste cu Copos, senator al Partidului Conservator si patronul grupului hotelier "Ana Hotels". "Tridentul" l-a dat in judecata pe George Copos pentru ca acesta nu a mai respectat intelegerea.
Dorel Goia are interese financiare si in grupul Bancii Transilvania. Potrivit Registrului Comertului, Dorel Goia mai detine firma "Parc Invest" (compania care administreaza luxosul restaurant "Chios"), "Profi Construct" (firma de investitii imobiliare), "Omniconstruct" (compania care administreaza unul dintre cele mai impresionante imobile de birouri din Cluj, "Maestro Business Center", de 8.600 de metri patrati), "Parc Serv" (care, alaturi de "Parc Invest", opereaza restaurantul "Chios") si "KTD Service" (firma ce opereaza in domeniul distributiei de alimente din anul 1992).

Bancherul
Societatile pe care le controleaza Horia Ciorcila sunt si mai importante. In multe firme, el apare ca asociat al lui Dorel Goia ori Ovidiu Turcu. Cea mai importanta pozitie pe care o detine Horia Ciorcila este cea de presedinte al consiliului de administratie al Bancii Transilvania. Aceasta banca, aflata intre primele 10 din Romania, a devenit centrul unui adevarat imperiu financiar. Banca are 362 de unitati teritoriale si, in acest moment, este singura institutie bancara inregistrata in Romania care isi are sediul central in afara Bucurestiului.
Din grupul financiar al Bancii Transilvania fac parte BT Asigurari, BT Asset Management, BT Direct, BT Leasing, BT Securities si Compania de Factoring. De asemenea, grupul BT detine 25 la suta din compania de asigurari Asiban. BT Asset Management opereaza trei fonduri de investitii: BT Clasic, BT Maxim si BT index. In Compania de Factoring, partenerul Bancii Transilvania este una dintre cele mai importante banci austriece, "Intermarket Bank" AG. Horia Ciorcila a fost artizanul aducerii in Cluj a bancherului olandez Robert Rekkers, de la "ABN Amro", cel care, din postul de director general al bancii clujene, a reusit sa faca din BT un grup financiar de top.
Horia Ciorcila mai detine compania "Maestro Com", care face comert cu alimente, este asociat cu Dorel Goia in firmele "Omniconstruct" si "Proficonstruct" si, de asemenea, partener cu Dorel Goia si cu Ovidiu Turcu in "Lambda Impex", o companie de leasing imobiliar. Cu Dorel Goia, Horia Ciorcila a initiat si compania de distributie "KTD Service". Presedintele Bancii Transilvania mai detine si compania "Mamaruta", inregistrata in comuna Luna.
Dealer-ul auto
Cel de-al treilea membru al grupului, Ovidiu Turcu, este singurul care nu a investit in "Astral Telecom" si in Banca Transilvania, ci a preferat afacerile cu automobile. Ovidiu Turcu a debutat cu "Service Automobile Turda" SA, in anul 1997. Omul de afaceri mai detine firmele "Astraauto" (comert de masini), "Auto Venezia" (dealer pentru "Fiat" si "Alfa Romeo"), "Ro Trucks" (firma ce vinde camioane Renault, dar a obtinut reprezentantele Dacia, Renault si Nissan la Cluj). De asemenea, Ovidiu Turcu este actionar la firma "Iatsa", producator de subansambluri auto pentru grupul Dacia-Renault. In anul 2000, el a intrat in afacerile imobiliare, prin intermediul firmei "Tempus Invest". "Tempus Invest" a construit mai multe blocuri de locuinte in Cluj-Napoca.
Managementul "Tempus Invest" este asigurat tot de Dan Emilian Bobis. In portofoliul lui Ovidiu Turcu se mai afla companiile "Agapia", "Dacoluci" Mangalia si "Metwooplast", carora li se adauga firmele de comert "Vaolidia Impex", "Gustibus" si "Lambda Impex". Ovidiu Turcu mai are controlul asupra fabricii de carton "Mucart". Fabrica a fost in centrul a doua scandaluri de presa.
Cei trei membri ai "Tridentului" au cumparat, la un moment dat, societatea de salubritate "Salprest" Cluj, care detinea un patrimoniu imobiliar demn de invidiat. Cei trei oameni de afaceri au inceput demersurile pentru a ridica blocuri de locuinte pe un teren concesionat de autoritatile locale pe strada Dorobantilor, foarte aproape de centrul istoric al orasului. Numai ca terenul cu pricina fusese concesionat societatii "Salprest" pentru ateliere mecanice, nu pentru investitii. Mai mult, "Salprest" ar fi fost interesanta si din alt punct de vedere. Societatea ar fi urmat sa primeasca pubele gratuite pentru separarea deseurilor de hartie, de metal si de plastic de cele menajere, printr-un program guvernamental. Pe langa faptul ca si-ar fi innoit pubelele pe banii statului, deseurile de hartie ar fi urmat sa fie livrate societatii "Mucart", a lui Ovidiu Turcu, care avea, astfel, asigurata gratis materia prima. Numai ca, in cele din urma, pachetul majoritar de actiuni de la "Salprest" a fost cedat unei firme austriece. De asemenea, un alt scandal in care au fost implicate firmele omului de afaceri a fost cel creat de licitatia pentru programul guvernamental de rechizite pentru elevii saraci.
Pentru ca "Mucart" avea unele datorii, Ovidiu Turcu a inscris in licitatie service-ul auto "Dacia", care a cumparat apoi rechizitele de la "Mucart". Chiar preluarea fabricii de hartie a fost una care a starnit suspiciuni. Pentru ca fabrica de stat Mucart avea datorii catre o companie obscura din Huedin, aceasta a cerut conversia creantelor in actiuni si a devenit astfel proprietara pachetului majoritar din titlurile Mucart. Ulterior, acestea au fost cumparate de Ovidiu Turcu. Omul de afaceri clujean a fost asociat, in firma "Terra Napocensis", cu fostii conducatori al Bancii "Dacia Felix" Ioan Sima si Mircea Hossu, precum si cu fosta presedinta a "Ardaf", Steluta Racolta, in prezent una dintre fruntasele PLD Cluj. z

Parteneri
In cazul celor trei oameni de afaceri, interesante nu sunt doar firmele lor, ci si relatiile cu alti magnati din Cluj.

1. Fratii Octavian
si Calin Buzoianu

Octavian Buzoianu a fost presedintele filialei judetene a ApR, partidul condus de actualul ministru al Apararii, Teodor Melescanu. Colegul sau de partid si in Consiliul Local a fost Dan Emilian Bobis. Cei doi frati Buzoianu se numara printre cei mai importanti oameni de afaceri din oras. Octavian Buzoianu este director in cadrul subsidiarei romanesti a concernului sud-african SAB Miller, care detine companiile "Ursus" si "Timisoreana". Cei doi frati mai au singurul hotel de cinci stele din Cluj, "Opera Plaza", societatea de transport "Ruttrans" si fabrica de dulciuri "Feleacul". Ei au preluat compania "Feleacul" dupa ce au rascumparat de la diferite banci datoriile facute de fostul proprietar, sirianul Omar Hayssam. In locul fabricii de bomboane se ridica acum "Opera Plaza", iar pe locul sectiei de halva ar urma sa fie dezvoltat un important proiect imobiliar. Fabrica de dulciuri ar urma sa fie mutata in afara orasului.

2.Stefan Vuza
A cumparat de la statul roman fabrica "Tehnofrig" Cluj, pe care a revandut-o "Tridentului". Compania Metalo-Chimice are o colaborare mai mult decat stransa cu o alta companie a lui Stefan Vuza, "Sinterom" Cluj. Imperiul lui stefan Vuza mai include combinatul de hartie si celuloza "Somes" Dej, "Contactoare" Buzau, "Uzuc" SA Ploiesti, "Chimcomplex" Borzesti, "Romferchim" Bucuresti ori "Iasitex". Stefan Vuza se afla in cursa pentru preluarea "Electroputere" Craiova.

3. Sorin Ghite
Fostul presedinte al consiliului de administratie al "Astral Telecom" din momentul preluarii de catre UPC a condus negocierile care au adus in conturile actionarilor "Astral Telecom" suma de 420 de milioane de dolari. Sorin Ghite este si fondator al Bancii Transilvania. Impreuna cu asociatii lui Dorel Goia, adica Mircea Ilea si Radu ster, a investit o mare parte a banilor primiti de la UPC pentru crearea grupului "Imo Finance", condus de fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop. Imo Finance are o companie de investitii imobiliare si o institutie financiara non-bancara, "Imo Credit", care ar urma sa devina banca. Mircea Ilea si Radu ster au detinut si postul local de televiziune NCN.

4. Claudiu Silaghi
Membru in conducerea grupului financiar al Bancii Transilvania, Silaghi este, totodata, concesionarul pe Transilvania al carburantilor si lubrifiantilor "Exxon", prin compania "Star Lubricants". Apare in topul celor mai bogati romani.

5. Sorin Dan

Proprietarul hotelului "City Plaza", pe care l-a construit dupa ce a vandut actiunile de un milion de euro pe care le detinea la Banca Transilvania. Omul de afaceri mai detine elegantul "City Business Center" si fabrica de mobila "Libertatea". El a devenit asociatul celor care editeaza cotidianul local "Ziua de Cluj".

6. Marius Ciurchea
Fondator al Bancii Transilvania, detine compania de investitii imobiliare "Arcada Group", care a ridicat 135 de case in zona Borhanci. Este asociat cu omul de afaceri Nicolae Bodiu, patronul clinicii "As Ro Medica" si al restaurantului "Sinaia".

7. Marius Nicoara
Presedinte al Consiliului Judetean Cluj si al PNL Cluj, Marius Nicoara este fondator al Bancii Transilvania si a fost multa vreme membru al consiliului de administratie. Impreuna cu oamenii de afaceri Razvan Rotta si Dan Palaghian detine firmele "Compexit", "Proton Auto" si "Seul Auto". Ei sunt concesionarii Skoda si Seat. Presedintele Consiliului Judetean Cluj a mai investit in fabrica de sucuri "Comer" Zalau.

CONEXIUNE
» Grupul de pe lac

O mare parte a influentei de care dispune "Tridentul" poate fi observata in cadrul clubului "Rotary Parc".
Aici, printre membri, se numara fondatorul imperiului "Leotex Industries", Vasile Leordean, care, de putina vreme, a renuntat la afacerile cu confectii, ori rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, Marius Bojita.
Acesta a fost o vreme si presedintele clubului de fotbal "Universitatea" Cluj, functie
in care era sustinut de Grupul
de la Cluj din PSD. Printre amicii sai se numara fostul vicepremier Ioan Rus.

Cele mai citite

Cash-ul, haina care ține de cald tranzacțiilor

Sunt provocări care au un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, dar și asupra economiei, în general. Nu trebuie să fii expert în finanțe, ca...

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...

De ce ai cumpăra perne pneumatice sau chiar un kit pentru suspensia pneumatică?

Sunt mulți șoferi care își doresc ca mașina lor să funcționeze impecabil, pentru cât mai mult timp. În special la drumurile lungi ei își...
Ultima oră
Pe aceeași temă