4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodTop 10 preziceri ştiinţifice care nu s-au realizat în 2010

Top 10 preziceri ştiinţifice care nu s-au realizat în 2010

Literatura ştiinţifico-fantastică face multe predicţii asupra viitorului, dar până la urmă nu acesta este rolul ei? Cele mai valoroase aspecte ale ştiinţei încercă să prezică direcţia spre care se îndreaptă umanitatea şi cum va fi când vom ajunge acolo. Unii autori sunt atât de buni la asta încât par că pot într-adevăr să vadă viitorul şi să ne spun ce ne aşteaptă. Dar şi cele mai bune poveşti s-au dovedit a fi greşite atunci când viitorul a devenit prezent.

Pentru că anul 2010 se va termina în curând, românialiberă.ro îţi prezintă câteva invenţii care ar fi trebuit să apară anul acesta, dar au rămas încă în faza de viitor.

1. Maşinile zburătoare – Aceste automobile din viitor au fost întotdeauna o teorie populară, dar revista Wired spune că sunt imposibil de realizat. Jurnalistul Jason Cranford Teague spune că aceste maşini nu vor fi construite niciodată, nu din cauza unor impedimente tehnice, ci pentru că sunt imposibil de realizat din punct de vedere social.

Imaginaţi-vă cum ar fi o lume în care milioane de maşini nu ar mai circula pe autrostradă, ci în aer ca nişte bombe gata oricând să fie detonate. Chiar dacă maşinile vor avea un sistem care le vor permite să evite clădirile în zborul lor, cum putem avea siguranţa că la un moment dat cineva nu le va controla pentru a le izbi de cea mai apropiată clădire? Ele pot fi unealta perfectă pentru orice minte criminală care încearcă să se răzbune pe guvern sau orice altceva.

2. O bază pe Lună – Trebuia să avem o bază lunară Alpha încă din 1999, sau cel târziu până în 2001, dar această prezicere nu s-a adeverit nici până în 2010. În schimb, anul acesta am mai fost martorii unor expediţii pe Lună, care au dovedit că ar fi posibil din punct de vedere tehnic şi avantajos financiar să se creeze un adăpost pe singuraticul nostru satelit.

Construirea unei baze pe Lună a fost amânată până în anul 2069, aşa că tot ce putem face până atunci este să sperăm că cineva va inventa pastila anti-îmbătrânire.

3. Pastilele anti-îmbătrânire– Deşi nu s-a inventat un medicament care te ajută să arăţi ca în tinereţe pentru totdeauna, evoluţiile în acest sens sunt promiţătoare. Noile descoperiri, cum ar fi cele din tehnologia nano au găsit modalităţi prin care putem înghiţi mici roboţi care ne vor reconstrui sistemul din interior. Aceşti roboţei sunt şi tema unor poveşti ştintţfico-fantastice care au transformat oamenii într-o adunătură de nebuni suspicioşi.

4. Vacanţe pe Jupiter – Călătoriiile spre planete îndepărtate au fost una dintre temele preferate ale ficţiunii încă din 1950. Dar de când Yuri Gagarin a făcut primul pas în această direcţie, umanitatea a învăţat că spaţiul este un climat neospitalier. Lipsa aerului, a apei, a căldurii, a gravitaţiei şi a magnotesferei duce la oameni morţi, nu la călătorii plăcute.

De asemenea, reproducerea acestui scenariu într-un format portabil s-a dovedit a fi mult mai evazivă decât credeau visătorii epocii de aur a ficţiunii. Chiar şi cele mai realistice versiuni realizate în 2001: „A Space Odyssey” şi continuare din 2010: „Odyssey Two” par a fi la secole depărtare de prezent.

5. Holocaust nuclear – Este una dintre prezicerile pentru care oamenii trebuie să fie recunoscători că nu s-a adeverit, deoarece acum câţiva zeci de ani acest scenariu avea o probabilitate mare să se realizeze.

Nimeni nu ar fi ghicit în 1980 că Uniunea Sovietică se va destrăma, iar filme precum „The Day After” au speriat milioane de oamenii cu scenariul apocaliptic. Însă ameninţarea unui dezastru nuclear nu a dispărut împreună cu dinastia sovietică. Posibilitatea unui holocaust nuclear mai este şi în prezent un lucru real, dar nu mai este o preocupare zilnică pentru omenire.

6. Realitatea virtuală– Este adevărat că acum avem Second Life, World of Warcraft şi Toy Story 3D. Însă acestea nu se compară cu adevărata interfaţă imersivă precum realitatea virtuală care este încă doar un vis.

Evoluţii promiţătoare s-au făcut în această direcţie, dar mai avem multe de descoperit până vom putea intra fizic în internet precum în „Neuromancer” sau să ne jucăm cu nervul optic folosind ochelarii tridimensionali ca în „Snow Crash”.

7. Majordomi roboţi şi maşini care se conduc singure- Un scenariu în care stai liniştit pe verandă şi primeşti băutura favorită la o temperatură perfectă, adusă de un servitor robot poate fi plăcut pentru multă lume. Iar o maşină care se conduce singură în timp ce iţi citeşte ştirile personalizate conform gusturilor tale poate fi visul oricui.

Din păcate, aceste lucruri nu există, dar acum poţi cumpăra un aspirator care îţi curăţă aproape singur casa sau o maşină Lexus care se parchează singură.

8. Computerele stăpâni – Din fericire nici unul dintre inexistenţii majordomi roboţi sau maşini care se conduc singure nu au reuşit să îi asuprească pe stăpânii lor umani şi să îi închidă în „Matrix.” Aşa că aceste computere, capabile să gândească ca un om , ar fi bine să nu se inventeze niciodată pentru a evita un conflict fantastic între umanitate şi invenţiile ei.

9. Călătorii supersonice cu avionul – De fapt, am avut parte de acest mod de a călători, dar l-am pierdut o dată cu ultimul zbor a unui avion Concorde. Există o mişcare care încearcă să reintroducă călătoriile cu avioanele supersonice, dar până atunci probabil că vom prefera biletele spre Lună.

10. Energie ieftină, curată şi nelimitată– Visul obţinerii energiei electrice gratuite şi nelimitate a vizionarului Nikola Tesla pare imposibil de îndeplinit acum. Majoritatea conflictelor din lume au fost începute, mai mult sau mai puţin, datorită resurselor energetice.

Cu toţii cheltuim foarte mult pentru energie, indiferent în ce formă este ea: combustibil pentru maşină sau electricitate pentru casă. O sursă de energie nelimitată, care nu poluează, ieftină sau gratuită ar transforma radical omenirea. Descoperirea unor astfel de resurse ne va scoate din era neagră în care trăim, va aduce pace pe Pământ şi înţelegere între toate popoarele. O dorinţă bună pentru noul an, nu-i aşa?

 

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis, referitor la interferenţele străine în procesul electoral: „România a făcut față” – VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România s-a confruntat cu o problemă semnificativă, referindu-se la interferențele străine în procesul electoral, dar a reușit să...

Nicușor Dan nu e mulțumit de activitatea principalilor procurori ai României

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei şi candidat independent la alegerile prezidenţiale de anul viitor, a declarat că nu este deloc mulţumit nici de...

Moment controversat cu un PlayStation 5. O organizație i l-a făcut cadou unui copil, dar apoi i l-a luat

Organizația Charlotte Hornets se confruntă cu reacții negative după un incident petrecut în timpul meciului de luni împotriva echipei Philadelphia 76ers. În cadrul unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă