20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodTOP 10 Boli care au speriat Europa

TOP 10 Boli care au speriat Europa

» Topul ia in discutie boli transmisibile recente, diagnosticate in ultimii 20-30 de ani, care au creat panica in Europa.

» Topul este dominat de SIDA si de formele de gripa care din cauza mutatiilor au ajuns sa se transmita de la animal la om.

Putine stiinte au inregistrat progrese atat de spectaculoase si de vizibile ca medicina ultimului secol. Boli care, vreme de secole, au declansat epidemii care au ucis jumatati de continente si-au aflat, o data cu descoperirea antibioticelor, tratamentul sau, datorita vaccinurilor, preventia si eradicarea. Teama de epidemie e insa adanc infipta in psihicul omului si de abia asteapta sa se declanseze; unul dintre cele mai frecvente argumente adus de categoria celor ingrijorati e ca "globalizarea" si mobilitatea fara precedent a oamenilor (care in cateva ore strabat continente) vor crea bazele pentru o pandemie fara precedent.

Insa, pana acum, nici febra tip Ebola, nici gripa aviara, nici SARS nu s-au extins intr-atat incat sa capete chipul unei pandemii globale. Cum catastrofele vand, media toarna de multe ori gaz pe foc, inflamand spiritele si motivele de ingrijorare. In cazul SIDA, astfel de campanii sunt necesare, motivele panicii fiind reale; in alte cazuri, mai e loc pentru discutie.

SIDA
1. Sindromul Imunodeficientei Dobandite a inceput sa creeze valuri la jumatatea anilor ’80: era o boala cu origini misterioase, transmisibila, care ucidea lent si nu avea tratament. Pana sa se stabileasca clar caile de transmitere a bolii (prin sange) s-a spus ca e boala homosexualilor si a drogatilor. La inceptul anilor ’90, in metroul parizian puteau fi vazuti oameni tinandu-se de barele de sustinere prin intermediul batistei sau manusilor; in Romania, o legenda urbana de la jumatatea anilor ’90 vorbea despre maniaci care, in discoteci, intepau cu acuri infectate tineri.

Zvonurile au atins si originea bolii; multi oameni mai cred si azi ca SIDA este o boala aparuta in laboratoarele armatei americane, ca un virus manipulat genetic. Dupa ce boala a atins celebritati ca Rock Hudson, Michel Foucault si mai ales Freddie Mercury, boala a devenit star in toata regula, ingropand anii de aur ai libertinajului sexual si contribuind hotarator la impunerea noului conservatorism actual: cea mai sigura cale de preventie nu a mai fost prezervativul, ci fidelitatea conjugala.

Gripa porcina
2. Este cea mai mediatizata forma de gripa din istorie. Desi este vorba de o boala gripala usoara si cu o mortalitate relativ scazuta, alaturi de informatiile si indrumarile de educatie sanitara benefice, media a declansat si o panica globala. Din 210.000 victime in Ucraina, au murit 61; din 21.159 cazuri in Marea Britanie, 61 au avut evolutie letala.

Gripa aviara
3. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat in 1997 in Asia, unde s-au raportat un numar semnificativ de decese. S-a creat panica in lumea intreaga, vorbindu-se de iminenta unei epidemii de proportii, boala avand o rata ridicata a mortalitatii. Nu exista dovezi ca virusul se poate transmite de la om la om, oamenii de stiinta fiind de parere ca schimbul genetic inca nu s-a produs.

Febrele hemoragice de tip Ebola
4. Febra hemoragica este o boala cu o rata a mortalitatii de 50-89% Numele bolii vine de la simptomul principal, "subtierea" sangelui, care nu se mai poate coagula, boala manifestandu-se prin hemoragii masive, inclusiv prin transpiratie. Virusul a fost pus in evidenta in 1976 in Zair, dar a ramas anonim pana in 1989, cand a explodat in media europeana.

Boala vacii nebune (varianta Creutzfeldt-Jakob)
5. E o afectiune fatala, care distruge treptat creierul si maduva spinarii la vite. In cazuri foarte rare, oamenii pot contacta o forma a bolii, numita Creutzfeldt-Jakob, in urma consumului de creier sau maduva de la vite infectate cu boala vacii nebune. Se manifesta prin distrugerea treptata a tesutului nervos, cele 158 cazuri de pana acum avand prognostic fatal.

Antrax
6. Faima mediatica a bolii a fost declansata de folosirea ei ca arma biologica de catre teroristii arabi antiamericani sub forma unor scrisopri infectate cu bacilul antraxului. Boala afecteaza atat oamenii, cat si animalele, transmitandu-se de la unul la altul. Chiar daca raspunde la tratamanrtul cu antibiotice, are o rata inalta de mortalitate.

SARS (Sindromul Respirator Sever Acut)
7. Ar putea fi numita si viroza asiatica din cauza isteriei care a insotit aparitia bolii. Boala a fost pusa in evidenta in noiembrie 2003 intr-o provincie chineza, ulterior afectand persoane din peste 37 de tari, in special turisti care au trecut prin China. Este o forma agresiva de viroza respiratorie (cu o mortalitate de 9,6%), care necesita conectarea la un tub de oxigen.

Hepatita B
8. Este ruda mai discreta a SIDA, despre care a inceput sa se vorbeasca insistent in ultimii ani. Cauzat de un virus de o suta de ori mai infectios decat HIV, are 350 milioane de bolnavi cronici. Din suferinzii de boala acuta, 90% se vindeca complet in primele 6 luni, restul de 10% devenind purtatori cronici, macinati lent de boala care distruge celula hepatica.

Naegleria America
9. Este o amoeba care patrunde prn nas si, ajungand la creier, il paraziteaza si literalmente, il devoreaza. Canalele de documentare gen Animal Planet au popularizat boala, declansand panica intre parintii din Statele Unite si anxietate in Europa. Vrusul traieste insa doar in apele din sud vestul Statelor Unite.

Gripa canina
10. Boala vacii nebune, gripa aviara, gripa porcina… Afectiunile de succes ale anilor 2000 au avut drept particularitate mutatii suferite de virusuri ale animalelor care au ajuns sa afecteze si oamenii… Deci, what’s next?, ce mai urmeaza? Pe 26 august, un adapost pentru animale din statul Virginia a anuntat ca au fost confirmate doua cazuri de gripa canina. Deocamdata, virusul nu se transmite la om.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă