26.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodTezaurul de la Topalu- 200 de opere de arta sunt pastrate intr-o...

Tezaurul de la Topalu- 200 de opere de arta sunt pastrate intr-o casa de tara

» Peste 200 de opere de arta, majoritatea tablouri, sunt pastrate intr-o casa de tara, la 60 kilometri de Constanta.

» Renovat din temelii anul trecut, Muzeul "Dinu si Sevasta Vintila" va deveni, incepand din vara acestui an, unul dintre principalele puncte de atractie din oferta turistica prezentata strainilor care viziteaza litoralul romanesc.

Pare incredibil ca abia in 2007, dupa 47 de ani de existenta, autoritatile au decis sa puna in valoare celebra colectie de tablouri Dinu si Sevasta Vintila. Muzeul din Topalu detine in patrimoniu 228 de lucrari de pictura, sculptura si grafica, creatii ale marilor artisti plastici romani Ioan Andreescu, Octav Bancila, Nicolae Grigorescu, stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Nicolae Darascu si multi altii. Expozitia a fost amenajata intr-o casa veche ce a apartinut familiei al carei nume il poarta colectia. Putinele lucrari de reparatii si consolidare a imobilului sotilor Vintila au fost suportate, de-a lungul anilor, din bugetul sarac al autoritatii locale. Din pacate, mediatizarea slaba si distanta relativ mare ce desparte localitatea de litoralul romanesc au facut ca in ultimii ani foarte putini constanteni sa viziteze muzeul. Cei mai fideli "clienti" s-au dovedit a fi, pana la urma, turistii straini pasionati de arta, care, odata ajunsi in Dobrogea, nu scapa nici o ocazie de a admira tablourile valoroase ale pictorilor romani.

Portia de cultura

Inainte de 1989, la Topalu soseau zeci de autobuze pline-ochi de "oameni ai muncii" carora le erau prezentate operele de arta. Aproape ca nu exista circuit turistic organizat in Dobrogea care sa nu includa o escala la "minunea" din Topalu, muzeul de arta din mediul rural. Dupa 1989, vizitatorii aproape au disparut. In vara anului trecut a fost consemnat unul dintre cele mai importante evenimente din istoria muzeului. Obiectivul turistic a fost renovat si reinaugurat cu mare pompa de institutiile judetene. Zeci de localnici si invitati s-au bulucit in cele 12 sali ale muzeului. Momentul emotionant le-a adus batranilor o lacrima in coltul ochiului, satenii au depanat amintiri de pe vremea cand, copii fiind, admirau picturile si… atat. Dupa incheierea festivitatilor, cladirea s-a golit si asa a ramas pana in ziua de astazi. Muzeul nu figureaza in majoritatea ofertelor agentiilor de turism, desi colectia a capatat un renume international. Printre exponatele de la Topalu se numara celebrele "Cap de copil" si "Cap de femeie" apartinandu-i maestrului Tonitza. Alaturi de creatiile lui Nicolae Grigorescu, stefan Luchian si ale altor mari pictori romani, colectia Vintila detine tablouri de o valoare inestimabila.

Ultimul "Car cu boi"

Printre exponate mai poate fi admirata una dintre ultimele picturi ale maestrului Grigorescu din seria "Carul cu boi". Specialistii considera "Carul cu boi" unul dintre cel mai bine vandute tablouri romanesti ale tuturor timpurilor.
Pictura expusa la Topalu este realizata de marele artist spre sfarsitul vietii, iar liniile usor estompate si compozitia de culori i-au determinat pe critici sa avanseze ideea unei afectiuni a vederii, cu care Nicolae Grigorescu s-a luptat pana in ultima clipa.

 

Mostenirea familiei Vintila: o scoala si o colectie de arta
Dinu si Sevasta Vintila au infiintat prima scoala din Topalu. Fiul celor doi profesori, Gheorghe Vintila, nu a imbratisat profesia parintilor si a dorit sa devina medic. Dupa cateva zeci de ani de cariera, a reusit sa stranga o colectie impresionanta de tablouri si obiecte de arta.

Pe cele mai multe le-a cumparat, iar o parte i-au fost facute cadou chiar de autorii lor, prieteni buni cu medicul. In 1960, doctorul a donat localitatii intreaga colectie, precum si casa batraneasca. Peste un an, a fost inaugurat oficial muzeul. Gheorghe Vintila a dorit ca, dupa moartea sa, sa fie inhumat in curtea casei parintesti, insa acest lucru s-a intamplat abia in 1997, la 19 ani de la decesul doctorului.
Asa cum am mentionat mai sus, obiectivul nu a fost inclus niciodata pe lista de prioritati a autoritatilor. Degradarea imobilului si lipsa unui sistem de climatizare performant au determinat specialistii sa opteze pentru transferul obiectelor la Muzeul de Arta din Constanta, pentru conservarea in conditii optime a picturilor. Anul trecut s-a reusit renovarea completa a Casei Vintila, cu fonduri alocate de la Consiliul Judetean, tablourile au fost aduse inapoi, iar resedinta familiei Vintila arata in sfarsit a muzeu. Incinta beneficiaza de un sistem modern de incalzire centrala si este pazita nonstop. Reprezentantii Primariei Topalu au precizat ca in viitorul apropiat va fi extinsa Casa Vintila pentru a crea noi spatii de expunere unde sa fie pusa in valoare toata colectia Dinu si Sevasta Vintila.
Pana in prezent, unele picturi au ramas la Muzeul de Arta Constanta.

Colectionarii, pe cale de disparitie
"Este cea mai importanta colectie din mediul rural. Pe langa cele 228 lucrari de la Topalu, doctorul Vintila a donat alte 57 de tablouri Muzeului din Constanta", a precizat Dona Pauleanu, directorul Muzeului de Arta Constanta. "Anii de aur" ai colectionarilor de tablouri au apus dupa 1970. Cea mai mare parte a colectiilor au fost realizate in perioadele interbelica si postbelica de catre pasionatii de arta, care cheltuiau sume considerabile pentru achizitia tablourilor dorite. Dupa 1989, donatiile aproape au disparut. Piata libera a obiectelor de arta din Romania este in formare, iar preturile mari cu care se vand tablourile i-au determinat pe multi dintre urmasii marilor colectionari sa prefere comercializarea obiectelor de arta donatiei catre muzee. Totusi, inca sunt oameni pentru care arta inseamna totul. In 2001 si 2006, Muzeul de Arta Constanta a inregistrat ultimele donatii. Este vorba despre 70 de lucrari in primul caz si noua lucrari in cel de-al doilea. Donatorii au o varsta inaintata si au dorit doar ca, in schimbul gestului lor, doua dintre salile muzeului sa poarte numele rudelor care de-a lungul timpului au colectionat tablourile.

Conflict
Pictura nu face casa buna cu politica

Muzeul este inchis pe toata durata iernii. Localnicii nu se inghesuie sa-i treaca pragul, iar vizitatori din alte localitati nu sunt. Pentru locuitorii comunei Topalu muzeul este un motiv de mandrie, dar foarte putini au cunostinta despre valoarea tablourilor expuse aici.
Poate tocmai de aceea colectia Vintila a fost ferita pana acum de vreun eveniment nedorit, desi infractiunile de furt in mediul rural sunt la ordinea zilei. Personalitatile politice din Romania trec rareori pe la Topalu si ocolesc expozitia. Obiectivul sta de ani buni intr-un con de umbra, iar cei care ar fi putut influenta in mod pozitiv lucrurile nu au miscat un deget. Includerea muzeului intr-un circuit turistic ar aduce la Topalu sume care pentru o comunitate rurala saraca inseamna mult.
Pana atunci, turistii din strainatate care vin sa-si petreaca vacanta pe litoral si dau o fuga pana la Topalu reprezinta singura sursa de venit.
"Vara vin multi straini. Politicienii care au participat la diverse evenimente au trecut uneori si pe la muzeu. Odata, a venit si Miron Mitrea", isi aminteste Gheorghe Buzatu, supraveghetorul muzeului.

Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă