» Nunta nu mai este de mult timp o afacere. Pentru ca micul venit obtinut sa fie protejat, tinerii insuratei apeleaza la "spionul de nunti".
Un obicei laic face ca la orice nunta ardeleneasca, si nu numai, sa fie furata mireasa. Mai nou, se practica furtul mirelui. Dincolo de aceste practici, se fura in adevaratul sens al cuvantului. Cum romanul e inventiv, s-a gasit si antidotul: "spionul de nunti". Daca in primele cazuri mirii si nuntasii se amuza, hotii negociaza cu nasii si sunt platiti cu bani sau sticle de whiskey, in ultimul caz mirii angajeaza o persoana care stie tot ce se intampla cu alcoolul si mancarea platita de ei.
Meserie fara acreditare
O noua meserie si-a facut loc pe piata romaneasca a evenimentelor: "spionul de nunti". Daca marile magazine apeleaza la serviciile unui spion pentru a testa profesionalismul angajatilor, mai nou, tinerii insuratei pot apela la asemenea servicii pentru marele eveniment al vietii lor. "Spionul de nunti" nu face altceva decat sa supavegheze corectitudinea chelnerilor si a sefului de sala. Mai exact, nuntasii il asaza la o masa in apropierea bucatariei, iar el noteaza tot ce "misca". Adica numarul de meniuri iesite din bucataria restaurantului, numarul de sticle de bautura, feliile de tort etc. Astfel, personalul localului nu poate umfla nota de plata tinerilor casatoriti. Din pacate, aceasta indeletnicire nu apare in nomenclatorul ocupational… asadar "spionul" lucreaza la negru.
Nuntasul cu ochi de vultur
Singurul clujean care se ocupa cu aceasta indeletnicire nu-si face reclama. Lucreaza doar prin recomandari si, evident, isi pastreaza anonimatul pentru a se proteja de mai-marii organizatorilor de nunti. A.F. practica aceasta "meserie" de cativa ani. "Am inceput sa supraveghez nuntile din familie, apoi m-au rugat niste prieteni sa-i ajut. In timp, au inceput sa ma contacteze oameni sa-i ajut, sa le supraveghez evenimentul de lacomia personalului angajat si nu numai. Asa am inceput sa fiu platit pentru ceea ce fac." Onorariul sau nu este mare, dar munca sa este eficienta. Pentru o zi de lucru, A.F primeste 200 de RON. Un chilipir fata de cantitatile de bautura ce pot disparea subit de la eveniment. De aceea, le cere mirilor toate informatiile inaintea marelui eveniment: numar de persoane invitate (care au si confirmat prezenta – n.r.), continutul meniului, tipul de bauturi comandate si cantitatea acestora etc.
A.F. se asaza la masa lui ca un nuntas obisnuit si incepe sa noteze tot ce pleaca din bucatarie. In acelasi timp, contabilizeaza toate sticlele cu alcool. La final, se prezinta in fata mirilor cu lista de produse consumate. Asta nu aduce bucurie sefilor de local. "La o nunta, seful de sala le-a cerut mirilor sa plateasca, peste comanda, patru casete de bere. Aici e treaba mea. Respectivii au ramas cu zece casete de bere pe stoc, nicidecum nu lipsea ceva. Evident, nu a fost pe placul sau, dar am cerut sa vedem casetele cu sticle goale ca sa ne convingem ca s-au consumat. Nu au avut de ales. La fel procedez cu toate bauturile.
Cer sticla goala sau cel putin inceputa, la final. Asa mai pot ciupi cate ceva, dar nu pot fura cu lazile", a spus A.F. Evident, unele restaurante il cunosc deja si chiar i-au interzis accesul in incinta pe parcursul unor astfel de evenimente. "Am avut probleme chiar la nunta nepoatei mele. Deoarece fusesem acolo la o nunta si seful de sala nu si-a putut face mendrele, am fost dat afara din sala. S-a rezolvat pana la urma, dar fiti convinsi ca nu a lipsit la final nici macar o scobitoare."
Riscuri asumate
A.F. este singurul clujean care, in afara serviciului, spioneaza nunti. Din sursele noastre se pare ca este singurul din tara care practica meseria de "spion la nunti". Nu e o indeletnicire usoara. A.F. infrunta faradelegile multor patroni lacomi care, in dorinta lor de imbogatire, sunt gata sa ia din putinul tinerilor ce cu greu isi croiesc un drum in viata. "Am fost injurat si amenintat de multe ori, dar nu am renuntat. stiu ca pot anunta politia in asemenea cazuri si Oficiul de Protectie a Consumatorilor. Eu pot dovedi ca am dreptate, lor le este mai greu si risca sa incaseze amenzi urate sau chiar pot fi dati in judecata", declara A.F.
Nu doar personalul salii se inscrie la categoria "mana lunga". Uneori, exista nuntasi care iau de pe masa sticle intregi de bauturi. "Mai sunt si participanti la eveniment care isi fac provizii pentru acasa. Asta nu face cinste mirilor, de aceea doar la cerinta lor indic persoana respectiva. Uneori nu vor sa-si faca sange rau si prefera sa nu stie. Poate sunt prieteni de-ai lor sau chiar rude. Oricum, eu notez masa si descrierea persoanei respective pentru ca ei sa o poata identifica", declara A.F.
Javra dintre oale
Cei care il cunosc au inceput sa strambe din nas daca A.F. este prezent in sala de nunta. Pentru a avea acces in bucataria localului in momentul felierii tortului, unii sefi de locale i-au cerut prococultura la zi. "Nu m-am gandit niciodata ca am nevoie de asta pentru a intra cinci minute in bucatarie, dar nici seful bucatar nu s-a gandit ca i-am vazut cainele plimbandu-se in voie printre cratite. Asa ca pe o usa am fost dat afara, pe alta am intrat inapoi. Din pacate, se cred dumnezei in orasul asta si au impresia ca pot face ce vor. Sunt curios de ce nu i-a reclamat nimeni pana acum. Eu nu am cum sa o fac. Au prea multi bani si probabil pot cumpara orice inspector care le-ar veni in control. Ma rezum doar la a supraveghea evenimentul", a declarat A.F.
Loredana si Cosmin l-au cunoscut pe A.F la recomandarea unor prieteni. "Au avut nunta si au apelat la serviciile lui. Au fost multumiti si ni l-au recomandat si noua. A plecat ultimul de la nunta, dupa ce s-au adunat fetele de masa. Ne-a prezentat amabil lista de produse consumate si ne-a ajutat sa impachetam pentru acasa ce a mai ramas. Sincer, puteau sa ma fure fara sa observ, pentru ca in asemenea momente esti ocupat cu alte lucruri. Ganditi-va ca doar cu doua sticle de whiskey am acoperit onorariul. Cate ar fi putut fura daca nu avea el grija de asta?", se intreaba tinerii.
» Costuri
Pentru organizarea unui astfel de eveniment, mirii trebuie sa cheltuiasca pana la cateva zeci de mii de euro. Din cinstea nuntasilor, de multe ori isi acopera doar cheltuiala. La toate acestea adaugam si lacomia unor patroni de restaurante. Daca tragem linie, tanara pereche isi incepe drumul in viata cu un minus demn de luat in seama.