19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodŞpaga de la vama Halmeu era pentru şeful vămilor şi PDL

Şpaga de la vama Halmeu era pentru şeful vămilor şi PDL

430 de mii de euro ar fi trebuit să fie suma totală plătită de un angajat vamal pentru a ajunge şef al Vămii Halmeu. Procurorii spun că banii urmau să ajungă la Radu Mărginean, şeful Agenţiei Naţionale a Vămilor şi „la un partid politic”.

Radu Traian Mărginean, şeful Agenţiei Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost pus sub învinuire de procurorii DNA Oradea, sub acuzaţia de luare de mită. În acelaşi dosar, şefa Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, a fost acuzată de cumpărare de influenţă, iar doi oameni de afaceri – Ioan Savu şi Liviu Florian, intermediarii mitei – sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi au fost arestaţi preventiv.

Prima tranşă – 130.000 euro

Procurorii susţin că în septembrie 2009 inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu ar fi plătit celor doi intermediari 130.000 de euro. În urma acestei plăţi, şeful vămilor, Radu Traian Mărginean, i-a semnat lui Dobrescu numirea pe funcţie, cu delegaţie (numire temporară). „Suma a fost plătită inculpatului Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul omului de afaceri Ion Savu. Cumpărătoarea de influenţă a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV în data de 23 septembrie 2009, delegare care a expirat pe 24 februarie 2010″, se arată în referatul anchetatorilor. Procurorii DNA Oradea au mai stabilit că, pentru a strânge cei 130.000 euro, Dobrescu a fost ajutată de o a treia persoană, inculpatul Ioan Romeo Niţu, care a colectat bani de la cămătari sau traficanţi de ţigări. Dobrescu le-a promis că le va restitui banii inclusiv prin facilitarea actelor de contrabandă.

Tranşa a doua – 300.000 euro

După încetarea delegării din februarie 2010, Liviu Florian a pretins de la Dobrescu alţi 300.000 de euro, promiţându-i, din nou, că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV, dovedită deja la prima delegare pe funcţie, îl va determina să-i prelungească mandatul sau chiar să-i obţină numirea definitivă. Spre ghinionul acestora, DGA şi-a infiltrat un agent sub acoperire la Vama Halmeu, care a monitorizat actele de corupţie, a adunat probe în urma cărora s-a deschis dosarul penal. După învinuire, Dobrescu a confirmat circuitul şpăgii, motiv pentru care a scăpat de arestul preventiv. În schimb, oamenii de afaceri au fost arestaţi preventiv deoarece au negat implicarea, în ciuda probelor.

Bani pentru PDL?

Procurorii au motivat cererea de arestare a celor doi intermediari, Ioan Savu şi Liviu Florian, afirmând că „solicitarea unor sume atât de mari, 130.000 de euro, respectiv 300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă este în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere”. Procurorii nu spun despre ce partid este vorba, însă este uşor de aflat acest lucru având în vedere succesiunea evenimentelor: prima tranşă, 130.000 de euro, a fost plătită în septembrie 2009, când PDL guverna alături de PSD. La Ministerul de Interne era ministru Dan Nica, iar la Finanţe, Sebastian Vlădescu, iar apoi, din decembrie 2009, Gheorghe Pogea. La începutul lunii octombrie 2009, Dan Nica a fost înlocuit cu Vasile Blaga. Tranşa a doua de bani a fost solicitată în februarie 2010, în timpul guvernării PDL.

Afacerea posturilor date fără concurs

Nu este prima dată când se vorbeşte despre cumpărarea posturilor de şefi de vamă. Fostul şef al vămii din guvernările pesediste, Dinu Gheorghe, supranumit „Vamă”, a fost suspectat ani în şir că ar fi primit bani din sumele strânse în vămi, din care mare parte ar fi ajuns la partid. De aceleaşi suspiciuni a avut parte şi fostul şef al vămilor din perioada guvernării CDR, Nini Săpunaru. „Este o practică pe care nici o guvernare nu a vrut să o desfiinţeze pentru că era o fabrică de bani pentru partid şi pentru liderii ei. Banii s-au adunat prin şefii punctelor vamale, care nu erau numiţi definitiv pe funcţie, ci doar delegaţi, pentru a-i forţa să-şi plătească taxa de menţinere pe funcţie. Dacă s-ar fi organizat concursuri pentru aceste funcţii, câştigătorii posturilor nu ar fi fost obligaţi să comită infracţiunile”, spun surse judiciare.

Acţiunea de la Vama Halmeu este parte din programul naţional al DGA de combatere a corupţiei din vamă şi punctele de trecere a frontierei. Sorin Blejnar, şeful direct al lui Mărginean şi preşedinte ANAF, a fost convocat ieri la Guvern pentru a da explicaţii referitoare la acest scandal. Potrivit legii, numirile pe functiile de sefi de puncte vamale sunt semnate de presedintele ANAF ( Sorin Blejnar) la propunerea vicepresedintelui ANAF si sef al Autoritatii Nationale a Vamilor ( Traian Marginean). Surse PDL sustin ca cei doi vor fi demisi. Premierul Boc ar fi nemultumit de modul in care Blejnar administreaza institutiile din subordinea sa, intre care si Vamile.

Problemele penale ale Nicoletei Dobrescu

În 2009, Nicoleta Dobrescu a ajuns şef al Vămii Halmeu, cu toate că era cercetată de DNA Oradea în dosarul „Usturoiul”. Mai precis, în 2007, pe când era inspector vamal, Nicoleta Dobrescu a falsificat 31 de declaraţii vamale care au permis tranzitarea , fără taxe, în mod nelegal a unor cantităţi impresionante de usturoi chinezesc.

Ascensiunea lui Mărginean

1992 – inginer de profesie, se angajează ca lucrător vamal la Vama Borş.
1994 – avansează în funcţia de şef al Serviciului Proceduri Vamale la Direcţia Regională Vamală Oradea.
2001 – ajunge şef al Vămii Oradea.
2005 -cu sprijinul lui Vasile Blaga, Mărginean este promovat director adjunct la Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor.
2009 – este numit şef al Agenţiei Naţionale a Vămi
lor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă