15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodSolcanu & fiii impart milioanele de euro la Iasi

Solcanu & fiii impart milioanele de euro la Iasi

O singura familie din Iasi face si desface o buna parte din afacerile din jumatatea de est a Romaniei. Spatele ei este asigurat de una dintre cele mai longevive personalitati politice ale tarii, senatorul PSD Ion Solcanu. Din 1992 si pana in prezent, politicianul iesean a tesut o increngatura de politicieni marunti, oameni de afaceri si patroni de tot felul prin intermediul carora firmele fiului, cabinetul notarial al fiicei si conturile familiei Solcanu se rotunjesc cu sute de miliarde de lei. Uraganul anticoruptiei declansat de noua putere de la Bucuresti si de integrarea in Uniunea Europeana nu a avut niciun efect la Iasi, afacerile familiei Solcanu duduind laolalta cu senatorii PD si parlamentarii PNL.

Afacerea terenului pentru hypermarket

Supranumit „buzunare de popa”, senatorul Ion Solcanu nu scapa nicio afacere de anvergura care se desfasoara in spatiul moldav. Daca din 1992 pana in 2004 a instituit un control sufocant, formand triunghiul de fier al PSD Solcanu-Cosmanca-Hrebenciuc, dupa ultimele alegeri, puterea senatorului a mai slabit. Gheorghe Nichita, primarul Iasiului, i-a luat locul la conducerea filialei judetene a PSD. In paralel cu masinatiunile politice, familia senatorului prospera, miliardele scurgandu-se in buzunarele sale. Cea mai mare tranzactie imobiliara a anului 2006 a fost, fara indoiala, vanzarea terenului fostei intreprinderi Adimet SA Iasi, catre concernul Vinci, antreprenorul general pentru unul din marile lanturi de hypermarket-uri care activeaza in Romania. Sumele vehiculate pentru aceasta tranzactie sunt intre sase si zece milioane de euro. Actele s-au parafat, intamplator, intr-un proaspat cabinet notarial din Iasi: Ioana Solcanu. Iarasi, cu totul intamplator, tanara notar, care are o vechime de doar cativa ani, are numai clienti de renume, cu tranzactii de milioane si milioane de euro. „Este adevarat ca aici s-a incheiat afacerea, insa nu pot sa va furnizez niciun amanunt. S-a intarziat pentru ca sistemul beneficiarului este plin de birocratie. Actele s-au semnat recent. Au mai ramas de indeplinit doar cateva formalitati, cum ar fi intabularea”, a precizat notarul Ioana Solcanu. Procentul incasat de notarul Ioana Solcanu dupa tranzactia de peste cinci milioane de euro este fabulos, un miliard si jumatate de lei vechi. „Conform datelor pe care mi le-ati furnizat, la 5,5-6 milioane de euro, taxa de timbru ar fi de 1,3-1,5 miliarde de lei vechi, iar notarul ar incasa 1,2-1,4 miliarde de lei, cu tot cu TVA. Suma, insa, poate fi mai mica sau chiar mai mare”, a calculat Ioan Popica Loghin, purtatorul de cuvant al Camerei Notarilor din Iasi.

Intermedieri in privatizari

Senatorul Ion Solcanu este extrem de apropiat si de personaje controversate din lumea araba. Ion Solcanu a fost unul dintre personajele-cheie in tranzactionarea Combinatului de Fire Sintetice „Terom” Iasi in favoarea fratilor sirieni Ammar si Hassan Nanaa, ambii fiind cautati in lumea intreaga pentru spalarea a 23 de milioane de euro la Terom SA Iasi. In ultimele zile ale guvernarii PSD, fratii Nanaa au disparut de sub escorta si s-au volatilizat peste granitele Romaniei, desi pe numele lor erau emise mandate internationale de arestare.
Acum, Ion Solcanu s-a mai imprietenit cu un personaj extrem de controversat din Iasi, Michael Nseir. Prin cateva miscari fulgeratoare si cu un spate politic de invidiat, sirianul Michael Nseir a reusit preluarea Moldoplast SA, o firma de stat falimentara, dar care sta pe un teren foarte ravnit, de zece hectare, in zona celui mai mare campus universitar din Romania. „Si Carlan m-a incurajat, si Fenechiu m-a incurajat sa ma implic in privatizarea Moldoplast. Senatorul Solcanu mi-a spus de aceasta afacere inca de acum doi ani”, recunoaste dezarmant Michael Nseir. Cu numai 4 milioane de euro, Michael Nseir a reusit sa puna mana pe Moldoplast SA Iasi, fabrica ale carei terenuri valoreaza, la o prima estimare cel putin 9 milioane de euro.
Cu ajutorul lui Solcanu, Nseir a cumparat alte terenuri de la Terom SA, dupa plecarea din tara a fratilor Nanaa. Nseir a cumparat, prin intermediul societatii International Import Export, la care este actionar, mai bine de un sfert din terenurile Terom SA Iasi, la un pret de maidan. Pe noua hectare de teren si doua hale care se intind pe alte trei hectare, sirianul a platit doar 60 miliarde lei, adica 1,7 milioane de euro. Afacerea a ridicat mari semne de intrebare deoarece se acreditase ideea ca activele cumparate ar fi fost sub sechestru.

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă