19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodSediile vamilor de pe granita cu Ungaria raman goale

Sediile vamilor de pe granita cu Ungaria raman goale

Reorganizarea vamilor presupune ca, in judetele Bihor si Satu-Mare, cladirile noi care au adapostit birourile vamale de pe frontiera cu Ungaria sa ramana, cel putin pentru moment, goale. Potrivit legii, cladirile respective intra in administrarea Politiei de Frontiera, insa reprezentantii institutiei au spus ca nu au la ce sa le foloseasca si, prin urmare, vor intra in conservare. Totodata, nici situatia lucratorilor vamali care au activat in aceste birouri nu este certa deocamdata.


Imobile noi trecute la Politia de Frontiera

Incepand cu data de 1 ianuarie, Directia Regionala Vamala, cu sediul la Oradea, va incepe sa functioneze dupa noua organigrama. Birourile vamale din punctele de trecere a frontierei Salonta, Bors, Episcopia Bihor, Valea lui Mihai, Sacuieni, Urziceni si Petea vor fi desfiintate. Aproape in toate vamile enumerate exista cladiri nou-construite, in care au fost investiti foarte multi bani. „Borsul a fost dat in folosinta in 1995, Petea in 1999, Urziceni in 2004, Salonta in 1996 (aici a fost facut inclusiv un drum de acces spre vama), iar Sacuieniul a fost dat in folosinta in 2005. Investitii recente nu au fost facute, pentru ca toate sunt noi si nu a fost necesar. Majoritatea investitiilor au fost suportate de Autoritatea Vamala, mai putin Urziceni, care a fost construita de Ministerul Transporturilor si pe urma rascumparata de Autoritatea Vamala. La Valea lui Mihai exista o cladire mai veche, pe care o avem mai demult si unde nu au fost investitii recente, iar la Episcopia Bihor lucratorii vamali si-au desfasurat activitatea intr-un sediu pus la dispozitie de CFR”, a declarat directorul Regionalei Vamale, Calin Vesa. El a spus ca nu poate preciza suma exacta la care se ridica investitiile facute de Autoritatea Vamala in birourile vamale care acum se inchid.
„Este imposibil acum sa spun cat s-a investit, insa este vorba de multi bani. Oricum, nu toate au fost facute in ultimii ani, iar daca am indexa sumele sigur iesi foarte mult”, a precizat Calin Vesa. Reprezentantii Directiei Politiei de Frontiera Oradea au spus ca vor prelua toate activele si pasivele care au apartinut Regionalei Vamale, fara sa stie insa ce vor face cu ele. „In cateva incaperi probabil ca se vor muta lucratorii nostri. De exemplu, in Bors se vor muta Sectorul Politiei de Frontiera Oradea si Punctul Bors, ca sa fie concentrate intr-un singur loc, restul insa vor intra in conservare. Nu avem atata personal pentru a umple toate spatiile ramase libere. Nu stim care este solutia de viitor”, a declarat subcomisar Mircea Chiorean, purtatorul de cuvant al DPF Oradea.

Soarta lucratorilor vamali, inca incerta

In ceea ce priveste soarta celor angajati care si-au pierdut posturile in urma desfiintarii birourilor vamale de la granita cu Ungaria, lucrurile nu sunt inca foarte clare. Cert este ca acestia ar putea fi reangajati pe posturi in cadrul vamilor din vestul tarii, in cadrul biroului vamal care urmeaza sa fie infiintat in cadrul Aeroportului Oradea si in cadrul Serviciului de Supraveghere Produse Accizate si Tranzite, infiintat dupa reorganizarea regionalei. A fost organizat deja un concurs pentru ocuparea a 250 de posturi vacante. Concursul a fost dat de toti angajatii directiei, inclusiv de directori, nu doar de cei care au ramas fara locuri de munca.
„Au fost scoase la concurs toate posturile; fiecare, in functie de grad, trebuia sa se inscrie la concurs pe postul care il dorea. Cei care nu si-au pierdut locurile la reorganizare puteau sa se inscrie pentru postul pe care era deja. Examenul era si un fel de reconfirmare pe functie. Oricum, cei care nu au avut niciun contracandidat pe postul pe care s-au inscris au ramas pe functie, iar in cazul in care a fost concurenta posturile se vor ocupa in functie de rezultatele obtinute la concurs”, a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Regionale Vamale Oradea, inspector principal Pastorel Taralunga.
Pana acum, cele mai cautate posturi raman tot cele din cadrul judetelor din vestul tarii. Foarte putini vamesi ramasi fara locuri de munca s-au inscris pe locurile scoase la concurs pentru frontiera de est. „Acum, in prima faza, s-au inscris cativa si pentru locurile de acolo, insa foarte putini”, a precizat directorul Regionalei Vamale. Noua Directie Vamala va avea in subordine, incepand cu anul viitor, sase judete, fata de cele trei pe care le are acum, Cluj, Bistrita, Salaj, Bihor, Satu-Mare si Maramures.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă