-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodSecuristi, puteti dormi linistiti!

Securisti, puteti dormi linistiti!

Curtea constitutionala a declarat ieri Legea CNSAS neconstitutionala. Aceasta decizie stopeaza, cel putin pe moment, posibilitatea CNSAS de a da verdicte de colaborare sau necolaborare cu politia politica a regimului comunist si a fost luata pe fondul procesului dintre Dan Voiculescu si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Liderul conservator a contestat in justitie decizia data de CNSAS prin care acesta a fost declarat informator al Securitatii cu numele de cod Felix. In iunie anul trecut Curtea de Apel Bucuresti a dispus trimiterea dosarului Voiculescu la Curtea Constitutionala pentru a se pronunta asupra exceptiilor ridicate de Sergiu Andon, avocatul liderului conservator. Curtea a acceptat ieri aceste exceptii cu argumentele deputatului Andon, potrivit carora CNSAS, prin verdictele pe care le da, se substituie instantelor de judecata. In acest fel insa, Curtea Constitutionala si-a contrazis propria decizie, data acum zece luni, prin care declara ca verdictele CNSAS asigura dreptul la informare a publicului. Astazi Curtea isi va motiva decizia de a declara neconstitutionala Legea CNSAS, dar noua sefa a Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu, s-a grabit deja sa anunte ca toate verdictele date de CNSAS sunt nule. Parlamentul sau Guvernul sunt obligate sa schimbe legea CNSAS in urmatoarele 45 de zile, iar schimbarea se va face sub presiune electorala, in conditiile in care destui senatori si deputati se tem de dosarele Securitatii, ceea ce ar putea duce la tragerea cortinei asupra trecutului oamenilor publici si magistratilor autohtoni. Anul trecut lideri politici din toate taberele au vorbit cu insistenta despre suspiciunile de colaborationism care planeaza asupra unor judecatori din Curtea Constitutionala, iar Ticu Dumitrescu a spus ca CNSAS era in curs de verificare a "magistratilor si chiar a unor membri ai Curtii".

 

Blocarea CNSAS si posibilul esec al deconspirarii Securitatii ca politie politica a plecat de la sesizarea Curtii Constitutionale de catre avocatul Sergiu Andon intr-un proces in care il reprezenta pe Dan Voiculescu, care a dat in judecata CNSAS. La 15 iunie 2006, Colegiul CNSAS a decis ca Dan Voiculescu a semnat note informative sub numele de cod "Felix" si ca a facut politie politica. Voiculescu a atacat in instanta decizia Colegiului. La data respectiva, judecatorii au admis mai multe exceptii de neconstitutionalitate ridicate de Andon, insa nu pe fondul cazului, ci pe legea de functionare a Colegiului. In ianuarie 2007, Curtea de Apel Bucuresti a amanat luarea unei decizii in privinta contestatiei lui Voiculescu la hotararea CNSAS pana in luna mai, moment in care a trimis dosarul la Curtea Constitutionala. Mai precis, Sergiu Andon a cerut Curtii sa constate neconstitutionalitatea art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 11, art. 14 alin. (1) si (2), art. 15 alin. (5) si art. 16 alin. (1) si (3) din Legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica. Comunicatul emis de Curtea Constitutionala scoate la iveala o premiera a Curtii, care constata, la aproape un deceniu dupa adoptarea unei legi, ca aceasta este neconstitutionala: "…Dispozitiile Legii 187/1999 (Legea CNSAS – n.red.), precum si cele ale art. II si art. V din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 16/2006 (prin care a fost modificata Legea CNSAS – n.red.) sunt neconstitutionale". Daca intreaga lege este neconstitutionala, deciziile emise pana in acest moment de CNSAS sunt anulabile.

Lidia Barbulescu infiereaza CNSAS-ul

Acest lucru l-a sustinut si presedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Barbulescu, numai ca, pentru ea, deciziile CNSAS prin care diferite persoane publice au fost declarate colaboratoare ale Securitatii ar fi deja nule. "Este o greseala sa se spuna ca deciziile Curtii Constitutionale au obligativitate numai pentru viitor, pentru ca deciziile Curtii constata neconstitutionalitatea unor legi si este ca si cum aceste texte sau legi nu ar fi existat". Mai mult, Barbulescu si-a aratat satisfactia fata de aceasta decizie, apreciind ca "nu este mirata, pentru ca in sfarsit s-a constatat ca o asemenea instanta nu apare in ordinea de drept constitutionala a tarii". Ce a uitat presedinta CSM sa spuna e faptul ca cei care au primit verdict de colaborare cu fosta Securitate trebuie sa ceara in instanta anularea respectivei decizii. "Toate deciziile date deja sunt anulabile. Persoana care a primit verdict de colaborare din partea CNSAS trebuie sa solicite instantei de contencios administrativ constatarea nulitatii deciziei ca urmare a acestei hotarari a CCR. Instantele trebuie sa constate in fiecare caz in parte nulitatea acelei decizii", ne-a declarat avocatul Remus Borza.

Serban Nicolae a pregatit terenul
Aceasta lovitura data Colegiului a fost pregatita din timp. Inca din 27 decembrie anul trecut, senatorul PSD serban Nicolae a depus la Camera Deputatilor un proiect de modificare a legii de functionare a CNSAS prin care organismului i se lua dreptul de a emite decizii de colaborare sau necolaborare cu fosta Securitate. Acelasi lucru l-a cerut si colegul sau conservator Sergiu Andon, prin exceptiile ridicate in dosarul "Felix". Conform legii, Parlamentul trebuie sa adopte o noua lege in termen de 45 de zile pentru ca activitatea CNSAS sa poata continua. Aceeasi Curte a mai fost sesizata in legatura cu neconstitutionalitatea unor prevederi ale Legii CNSAS, insa in 2004, 2005 si 2007 judecatorii au decis ca reclamatiile nu sunt intemeiate.

Avocatul Poporului a sprijinit demersul lui Voiculescu

Dupa ce Curtea Constitutionala a fost sesizata de avocatul lui Voiculescu, judecatorii au comunicat incheierea de sesizare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului. Avocatul Poporului nu recunoaste ca s-ar fi implicat in acest caz. Biroul de presa ne-a asigurat ca institutia lor nu si-a exprimat punctul de vedere cu privire la exceptiile invocate de Andon. Surse demne de incredere ne-au declarat insa ca seful Avocatului Poporului, Ioan Muraru, a sustinut argumentatia lui Voiculescu, pledand pentru cauza lui Felix. Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS, a acuzat PSD-ul de aceasta decizie a judecatorilor si sustine ca a venit tocmai in momentul in care Colegiul se pregatea sa verifice magistratii din CCR. "Decizia este descalificanta pentru CCR, care se afla in conflict de interese cu CNSAS. Este imorala si nedreapta, pentru ca noi suntem in curs de verificare a magistratilor si chiar a unor membri ai Curtii", a declarat Dumitrescu.
decizia curtii constitutionale (ccr) de a declara neconstitutionala legea pe baza careia functioneaza Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) ar putea lasa institutia fara dinti – posibilitatea de a emite verdicte de colaborare cu politia politica.
Membrii CNSAS sunt scandalizati de aceasta decizie si vorbesc despre o victorie a comunismului. "Baietii au izbandit. Dupa ce s-a jucat opereta asta a anticomunismului, comunismul a fost reabilitat. Sergiu Andon a reusit sa demoleze CNSAS cu ajutorul acestor sobolani imbracati in perdele de plus", explodeaza Mircea Dinescu. Membrul Colegiului intelege frica politicienilor in an electoral, pentru ca CNSAS " are acum doua milioane de dosare". Constantin Ticu Dumitrescu, initiatorul Legii CNSAS si membru al Colegiului, priveste gestul CCR ca unul "socant", "intolerabil" si "imoral". "Nu da bine nici pentru domnul Voiculescu, dar mai ales dovedeste fara nici un fel de dubiu ca PSD, acum, cand se apropie perioada electorala, se teme ca institutia CNSAS sa functioneze", declara Ticu Dumitrescu, referindu-se la faptul ca majoritatea judecatorilor CCR si-au primit mandatele pe vremea PSD.

Juristul Ioan Stanomir crede ca, dupa decizia Curtii, reiese ca intreaga activitate a CNSAS incepand cu 1999 a fost neconstitutionala, deci ar putea rezulta ca "deciziile CNSAS nu au relevanta, pentru ca au fost date in baza unei legi contrare legii fundamentale. E ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat in toata aceasta perioada". Opinia sa este sustinuta de analistul politic Cristian Parvulescu, acesta socotind ca "CNSAS pentru moment nu mai functioneaza, a ramas un fel de institut de cercetare care poate publica dosare si analize pe marginea lor, dar nu va putea da verdicte. Exista si riscul ca toate deciziile anterioare sa fie atacate in justitie". Parvulescu mai adauga ca, desi dosarele vor putea fi in continuare publicate, "judecatorii din CCR au facut toate eforturile sa blocheze decomunizarea Romaniei si sa compromita procesul de deconspirare a Securitatii".

Nici oamenii politici nu au ramas indiferenti la decizia judecatorilor. Peter Eckstein Kovacs, senator UDMR, crede ca decizia CCR "este surprinzatoare" si ca "ar putea avea consecinte devastatoare". Senatorul UDMR nu isi poate explica cum "pana la domnul Voiculescu legea a fost constitutionala, iar acum nu mai e". Verdictele date pana acum de CNSAS si care au fost confirmate de o instanta judecatoreasca sunt irevocabile, deci raman valabile, socoteste Eckstein Kovacs. In schimb, viitorul CNSAS este tulbure, iar Parlamentul si Guvernul au "obligatia morala de a lua o decizie care sa asigure continuitatea activitatii CNSAS". Presedintele PD-L, Emil Boc, este de acord ca CNSAS trebuie sa-si continue activitatea de deconspirare a politiei politice, printr-o noua lege care trebuie adoptata in termen de 45 de zile. "Noua lege trebuie sa elimine aspectele declarate neconstitutionale de catre Curte, pentru a nu fi compromisa ideea de deconspirare a fostei Securitati, activitate ce trebuie neaparat sa ramana in continuare ca o reparatie morala si politica a celor care au avut de suferit de pe urma regimului comunist", a declarat Emil Boc pentru Rompres.

Europarlamentarul PNL Renate Weber vede un conflict de interese al judecatorilor de la CCR, avand in vedere ca unii dintre ei au fost suspectati de legaturi cu Securitatea. "Din acest moment, facem un pas inapoi in materie de ceea ce s-ar chema o curatire morala in societatea romaneasca", a declarat Weber la Realitatea TV.

Cei care au simtit un fior de bucurie la auzul deciziei CCR sunt reprezentanti ai PSD, PRM si, evident, PC. "Noi suntem pentru publicarea tuturor dosarelor, dar nu suntem de acord ca (…) anumiti membri ai Colegiului sa ramana cu monopolul de a mesteca ei ceea ce trebuie sa creada altii", a declarat deputatul PC Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu, care i-a caracterizat pe unii membri ai CNSAS ca fiind obraznici, lipsiti de onoare, cu interese personale si cu comenzi de indeplinit. "CNSAS nu poate si nu trebuie sa aiba rolul de instanta de judecata, ca in acest moment, ci trebuie sa fie un administrator al documentelor existente", s-a vazut cu basmaua curata si Dan Voiculescu. serban Nicolae (PSD) nu vede nimic in neregula: "Institutia nu ar trebui desfiintata . Cei care au fost victime au dreptul sa isi cunoasca propriul dosar, fara ca acest lucru sa se transforme in justitie paralela, in instrument de lupta politica sau imbogatire a unuia sau altuia", a declarat senatorul PSD pentru Rompres. Pentru vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, toate verdictele CNSAS isi pierd efectele. "Ceea ce PRM a sustinut in mod constant, si anume ca prin crearea acestei institutii se violeaza flagrant elementare drepturi ale omului, s-a adeverit acum la cel mai inalt nivel", a mai declarat Bolcas.

Ironia sortii l-a facut sa deschida gura pana si pe Andrei Alexandru, purtatorul de cuvant al lui Nicolae Vacaroiu, care a primit recent un verdict de colaborare de la CNSAS: "Pentru respectul fata de Constitutie, decizia CC este binevenita. Pentru mine, ca persoana privata, decizia nu ma intereseaza. Eu am chemat CNSAS in judecata pentru ca imaginea mea publica a fost afectata prin abuzurile savarsite de CNSAS".

 

Actele si verdictele date de CNSAS vor fi lovite de nulitate atata vreme cat au fost emise de un organism neconstitutional (CNSAS – n.red.), prin urmare, neindreptatit sa dea asemenea verdicte. Aceasta este parerea mea."
Lidia Barbulescu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii

 

Aceasta Curte formata din baieti de pe vremuri, reuseste sa dea lovitura de gratie CNSAS-ului intr-un an in care au loc alegeri parlamentare si intr-un an in care CNSAS nu mai are doar 7.000 de dosare, cum a avut in cealalta legislatura, ci 2 milioane de dosare. Gata! S-a terminat!"
Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS

 

Daca toata Legea CNSAS a fost
declarata neconstitutionala, atunci, practic, in acest moment CNSAS nu mai exista."
Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fost presedinte al Curtii Constitutionale

 

Decizia este descalificanta pentru Curtea Constitutionala, care se afla in conflict de interese cu CNSAS. Este imorala si nedreapta, pentru ca noi suntem in curs de verificare a magistratilor si chiar a unor membri ai Curtii."
Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS

SECURISTI
» informatori doveditide CNSAS

Dan Voiculescu, PC

Ilie Merce, PRM
Ioan Ghise, PNL
Constantin Balaceanu Stolnici, PNL
Mona Musca, fosta PNL
Mircea Ionescu
Quintus, PNL
Rodica Stanoiu, PC

Dan Amedeo Lazarescu, PNL
Andrei Alexandru, PSD

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă