3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodSapte milioane de romani ar putea cadea prada gripei porcine

Sapte milioane de romani ar putea cadea prada gripei porcine

» Cati romani s-ar putea imbolnavi de gripa porcina atunci cand infectarea cu virusul A(H1N1) va atinge apogeul si in Romania? La aceasta singura intrebare, responsabilii de la Bucuresti dau nu unul, ci mai multe raspunsuri. In timp ce Ministerul Sanatatii sustine ca nu se poate face o previziune clara in aceasta privinta, expertii Institutului Cantacuzino avertizeaza populatia ca e posibil ca unul din trei romani sa se imbolnaveasca de gripa porcina pana la finele anului 2009.

» R.l. a aflat acest lucru direct de la medicii din Institut, solicitand ieri, incognito, informatii cu privire la riscurile pe care le comporta o eventuala calatorie in strainatate, intr-o perioada in care numarul imbolnavirilor de gripa porcina creste in ritm accelerat peste tot in lume. Dupa cateva ore, purtatorul de cuvant al Institutului Cantacuzino a confirmat si oficial verosimilitatea unui asemenea scenariu.

» Totusi, si pozitia Ministerului Sanatatii, si cea a Institutului Cantacuzino tradeaza existenta unor disensiuni majore intre mesajele publice pe care le transmit doua autoritati cu competente strategice in combaterea unui fenomen care a atins proportii globale. Desi, in prezent, datele nu indica o situatie extrema in tara noastra, doar in ultimele trei saptamani numarul cazurilor confirmate de gripa porcina s-a dublat, ajungand la 253.

 

Romania libera a aflat ieri ca la orizont se profileaza un scenariu inca si mai periculos: pana la sfarsitul lunii decembrie, unul din trei romani ar putea fi bolnav de gripa porcina. Este o informatie pe care oricine o poate primi telefonand la Institutul "Cantacuzino" din Capitala. Acolo unde, dandu-se drept turisti care vor petrece o saptamana in Marea Britanie, una dintre tarile cele mai afectate de raspandirea virusului A (H1N1), reporterii R.l. au solicitat incognito mai multe informatii legate de evolutia acestei boli. Un pas, de altfel, cat se poate de natural pentru orice cetatean roman care intentioneaza sa calatoreasca in afara granitelor, intr-o perioada in care numarul imbolnavirilor de gripa porcina creste in ritm accelerat peste tot in lume.

Astfel, de la Laboratorul de infectii respiratorii virale, Emilia Lupulescu, medic primar microbiologie (functie mentionata pe site-ul institutiei), ne-a dezvaluit ca "este posibil" ca, doar pana la finele anului 2009, unul din trei romani sa fi contractat deja virusul gripal care a facut, pana acum, aproape 1.500 de morti in intreaga lume. Raportat la populatia actuala a Romaniei, un calcul simplu arata ca ar urma ca peste sapte milioane de locuitori sa intre, in urmatoarele patru luni, in carantina din cauza virusului A(H1N1).

"Teoretic ar trebui sa treceti cu bine peste aceasta noua boala"
Totusi, pentru a nu starni panica, medicul contactat de R.l. insista ca formele de manifestare a acestei boli sunt usoare, iar un organism sanatos ar trebui sa depaseasca fara probleme acest episod. "Eu sunt de parere ca fiecare dintre noi trebuie sa ne urmam activitatile asa cum ni le-am planificat. Daca se intampa sa faceti gripa cu acest nou virus, teoretic ar trebui sa treceti cu bine peste aceasta noua boala", ne-a declarat Emilia Lupulescu, intr-o discutie incognito despre actiunea noii gripe.

Purtatorul de cuvant al Institutului "Cantacuzino", doctorul Mircea Panait, considera credibile spusele expertului contactat incognito de R.l. "Un specialist mai bun in gripa porcina decat doamna Emilia Lupulescu nu exista in Romania. Izolarile si identificarile de tulpina ale unui virus se fac numai la noi. Dumneaei are o experienta in domeniu de 30 de ani. Daca dansa v-a spus asa, atunci asa este.

Bineinteles, este o estimare, nimeni nu baga mana in foc ca asa va fi." Pentru alte informatii, oficialul de la "Cantacuzino" ne-a directionat catre Ministerul Sanatatii, precizand ca Institutul nu este abilitat sa furnizeze presei informatii privind raspandirea gripei porcine.

Totusi, medicul Geza Molnar, consilier al ministrului Sanatatii, Ion Bazac, a explicat pentru Romania libera ca, potrivit estimarilor Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor, intre 20 si 30 la suta din populatia Europei ar putea sa se imbolnaveasca de gripa noua in primavara anului viitor. Asta insa nu presupune, atentioneaza oficialul guvernamental, ca raspandirea acestei boli se va petrece si uniform. "Atentie, procentele se refera la Europa, nu la Romania. Intr-o tara ar putea fi cateva milioane de cazuri, in timp ce in alta – doar cateva sute. Poate ca in Marea Britanie vor fi patru milioane de cazuri si in Romania 2.000, sa zicem. Sau poate ca vor fi in Romania patru milioane. Oricum, daca pana in luna decembrie vom avea sub 1.000 de cazuri in tara noastra, nu ma ingrijoreaza", a precizat secretarul de stat. Specialistul din minister mai completeaza ca, potrivit analizei Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor, cele mai multe cazuri de gripa se vor inregistra in perioada februarie-aprilie a anului viitor, dupa cum a aratat experienta anilor anteriori privind gripa sezoniera. Primul test va veni insa o data cu sosirea toamnei si cu instalarea frigului si a umezelii, conditii propice pentru raspandirea virusului gripal.
In plus, este si perioada care coincide cu debutul anului scolar, fapt care conduce, natural, la facilitarea transmiterii virusului de la un elev la altul.

Vaccinul, gata pana in noiembrie
Cat priveste situatia vaccinului anti-A(H1N1), secretarul de stat Geza Molnar sustine ca Romania se bazeaza, in primul rand, pe productia interna si va apela la surse externe doar in cazul in care stocurile locale nu vor fi de ajuns. Institutul "Cantacuzino" lucreaza la crearea unui vaccin, dar acesta nu va fi gata pana in noiembrie. Institutul a promis ca va pune la dispozitie cinci milioane de doze, iar persoanele care umeaza sa fie vaccinate vor fi ierarhizate in functie de riscul de a contracta boala, de a face complicatii si de a transmite boala mai departe. Astfel, persoanele din serviciile medicale si din alte servicii publice vor fi primele vizate, conform protocoalelor Ministerului Sanatatii. Statisticile arata ca, de la sfarsitul lunii iulie pana in prezent, numarul cazurilor confirmate de infectare cu virusul gripei porcine s-a dublat in tara noastra, de la peste 100 de persoane la 253.

"Nu avem anticorpi"
Reporterii R.l. au testat incognito tipul de sfaturi si informatii pe care orice cetatean roman care pleaca spre una dintre tarile cu risc de propagare a virusului A(H1N1) le poate primi de la expertii Institutului "Cantacuzino" din Capitala. Am aflat astfel ca printre oficialii de resort de la Bucuresti lucrurile in privinta evolutiei acestei boli in urmatoarea perioada nu sunt pe deplin lamurite. Astfel, de la celalalt capat al firului, Emilia Lupulescu, medic primar microbiologie la Institutul "Cantacuzino", ne-a asigurat ca se asteapta la un numar dublu de imbolnaviri de gripa porcina chiar si fata de unele scenarii sumbre care indicau recent trei-patru milioane de cazuri.

» "Romania libera": Buna ziua. Plec in Marea Britanie pentru o saptamana, dar am inteles ca nu exista un vaccin contra gripei porcine.
Emilia Lupulescu: Nu exista.

» R.l.: Dar inteleg ca au intrat multe cazuri in Romania dinspre Anglia.
E.L.: Asa este. Ei au o incidenta destul de ridicata, dar formele clinice sunt usoare. Daca aveti un organism sanatos, chiar daca se intampla cumva sa va intalniti cu virusul pe acolo si sa-l contractati, formele vor fi foarte usoare.

» R.l.: Finii mei au plecat de curand la Londra. Au sunat si ei la dumneavoastra, la Institut, unde li s-a spus ca problema gripei porcine va fi mare spre sfarsitul anului.
E.L.: Vom vedea. Probabil vor fi cazuri mai multe si la noi, adica sa se impuna virusul asta porcin, ca orice virus, in sezonul de iarna. Nu va da neaparat si forme mai grave.

» R.l.: Eu nu ma panichez usor. Am sunat si pentru ca finilor mei li s-a spus de la laboratorul dumneavoastra ca, pana la sfarsitul anului, s-ar putea vorbi de un roman din trei infectati cu virusul gripei porcine.
E.L.: Ar putea fi.

» R.l.: Deci ar putea fi…
E.L.: Ar putea fi. Fiind un virus nou, toti suntem receptivi la el. Dar nu sunt forme grave si sunt foarte putine decese in toata lumea, iar decesele au aparut la anumite grupuri de persoane, care aveau anumite probleme menite sa favorizeze complicatiile.

» R.l.: Deci peste sapte milioane de oameni in aceasta tara…
E.L.: Gripa e o boala sezoniera.

» R.l.: Atunci, doamna, eu sa mai caut un vaccin?
E.L.: Nu cautati, pentru ca nu veti gasi. Va exista probabil mai spre sfarsitul anului acestuia.

» R.l.: Si in cazul in care unul din trei romani va avea gripa porcina, mai are vreun sens vaccinul?
E.L.: S-ar putea ca la noi virusul sa ajunga prin octombrie-noiembrie-decembrie si s-ar putea ca pana atunci sa fie disponibil si vaccinul. Eu sunt de parere ca fiecare dintre noi trebuie sa ne urmam activitatile asa cum ni le-am planificat. Daca se intampla sa faceti gripa cu acest nou virus, teoretic ar trebui sa treceti cu bine peste aceasta noua boala.

» R.l.: Eu recunosc, mie mi s-a parut incredibila cifra la inceput (unul din trei romani contaminati – n.r.), dar acum, ca mi-ati confirmat si dumneavoastra…
E.L.: Ar putea fi posibil.

» R.l.: Deci ar putea fi posibil ca o treime din populatie…
E.L.: Nu avem nici un fel de anticorpi fata de acest nou virus.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă