19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodSanatatea in Bulgaria: cu ploconul la medicul de familie

Sanatatea in Bulgaria: cu ploconul la medicul de familie

» Majoritatea studiilor independente afirma ca sanatatea bulgarilor s-a inrautatit dupa caderea comunismului.

» Obiceiul "ploconului" care trebuie dus doctorului este la fel de incetatenit in Bulgaria ca si in Romania.

» In Bulgaria, "medicul de familie" a devenit un soi de filtru care decide felul in care sunt aplicate ulterior tratamentele.

De-a lungul anilor ‘90, structurile medicale din Bulgaria au functionat la fel de haotic precum structurile politice. Reformele aplicate numai pe jumatate, mentinerea  sistemului spitalelor de stat, peste care s-au grefat neconvingator o serie de clinici private scumpe si nu intotdeauna eficace, totul i-a facut pe bulgari sa continue sa mearga la doctor ca si inainte: cu ploconul. Totusi, incetul cu incetul a inceput sa se impuna si o alta mentalitate, cea a responsabilizarii cetateanului.

Medicul de familie ca "filtru"
Asigurarea medicala a devenit obligatorie in Bulgaria si, in paralel cu ea, a fost introdusa notiunea de "medic de familie". Este vorba de un generalist la care trebuie mers mai intai, in caz de boala sau de accident, pentru a obtine un certificat de internare sau o trimitere la analize. Sistemul merita evidentiat, intrucat el nu exista peste tot. In Grecia vecina, de pilda, cetatenii pot merge direct la spital in caz de problema medicala, fara a avea nevoie sa treaca pe la un generalist in prealabil. In Bulgaria, asadar, "medicul de familie", generalistul pe care cetateanul si-l poate, desigur, alege, a devenit un soi de filtru care decide felul in care sunt aplicate tratamentele. Lucru important pentru a intelege felul in care functioneaza sistemul medical in Bulgaria: generalistii "de familie" sunt platiti in functie de numarul de pacienti care se prezinta la ei, in vreme ce specialistii sunt platiti in functie de numarul si importanta interventiilor si tratamentelor. Incepand din 2007, bulgarii primesc cate o carte electronica individuala care contine, pe langa datele  personale, istoricul medical si orice alta informatie ar fi necesara in contactul cu un medic, cum ar fi medicamentele prescrise pentru un tratament anume.

Reforma medicala
Printre reformele foarte contestate si impopulare se numara cea introdusa de guvernul de dreapta al fostului rege Simeon Sakskoburggotki, care a aplicat medicamentelor o taxa pe valoarea adaugata, ceea ce a facut sa creasca de indata pretul acestora. Spitalele, desi sunt in numar mult mai mare decat, inca o data, in Grecia vecina, au mari probleme cu dotarea si se zbat in neajunsuri financiare cronice. Serviciile medicale bulgare sunt finantate, in principal, prin contributiile obligatorii ale cetatenilor, care in cazul salariatilor se retin direct la sursa. Asigurarea medicala este platita jumatate de catre patron sau intreprindere, iar jumatate de catre angajati. Institutia de tutela este Fondul National al Asigurarilor de Sanatate. FNAS percepe cotizatiile din cadrul asigurarilor medicale si administreaza rambursarea  costurilor la care afiliatii au dreptul. Cu toate ameliorarile recente, sistemul medical bulgar continua sa sufere de o lipsa cronica de fonduri. In realitate, statul plateste in intregime asigurarile medicale pentru circa jumatate din populatia tarii (pensionari, handicapati, someri, studenti, saraci, functionari etc.). In total, cheltuielile cu sanatatea reprezinta doar 4% din Produsul Intern Brut (in vreme ce in tarile occidentale din UE procentul depaseste 9% din PIB). Exista, apoi, mari probleme in administrarea de zi cu zi a sanatatii, probleme provenite din coruptie sau din simpla incompetenta. Astfel, in 2007 ministrul Sanatatii, Radoslav Gaidarski, a aprobat achizitionarea unei flotile de 32 jeepuri de lux Porsche Cayenne, in ideea de a le transforma in ambulante. Banii, 3,7 milioane euro (aproximativ 120.000 euro pentru fiecare vehicul), proveneau dintr-un imprumut din partea Bancii Mondiale, destinat finantarii dezvoltarii tarii.

Sistem performant pe hartie
Teoretic si privind parametrii numerici incontestabili, sistemul medical bulgar ar trebui sa fie extrem de performant. Potrivit unui studiu recent al Ministerului francez al Sanatatii, Bulgaria are, proportional, la fel de multi medici ca si Franta, altfel zis, 3,5 medici pentru 1.000 locuitori, mult mai mult decat tari precum Romania sau Polonia, unde proportia e de circa doi medici pentru 1.000 de locuitori. O situatie care pe hartie pare excelenta se arata in practica a fi extrem de deficitara, pentru ca majoritatea medicilor bulgari sunt specialisti, generalistii reprezentand mai putin de 0,7% pentru 1.000 de locuitori. Or, dat fiind accentul pe care sistemul il pune pe importanta generalistului ca "filtru" pentru orice contact al cetateanului cu medicina, este limpede ca exista aici o problema structurala, careia pentru moment inca nu i s-a gasit o solutie.

Sanatatea bulgarilor
In linii mari, majoritatea studiilor independente afirma ca sanatatea bulgarilor s-a inrautatit dupa caderea comunismului. Stresul si alcoolismul, precum si proasta alimentatie au facut ca speranta de viata a barbatilor bulgari sa fie in acest moment de 69 de ani, fata de 72, la cat era evaluata in momentul schimbarii de regim si la inceputul anilor ‘90. Ca un detaliu aparte, Bulgaria este tara cu cel mai mare numar de dentisti din Europa, raportat la populatie. In Bulgaria sunt activi circa 83 dentisti la fiecare 10.000 de locuitori, aproape de doua ori mai multi decat media europeana. Cu toate acestea, in Bulgaria nu se constata un fenomen de "turism medical" din Occident de amploarea celui din Cehia, Ungaria sau Polonia. In schimb, Bulgaria este tara din UE cu cel mai mic numar de farmacisti.

» Situatia medicala a romilor
Numarul romilor in Bulgaria este, oficial, de 300.000, insa multe organizatii independente considera ca cifra reala este de cel putin doua ori mai ridicata. Conform legii, toti membrii etniei rome beneficiaza, teoretic, de o asigurare medicala, platita din bugetul statului pentru cei inscrisi la somaj. Egalitatea in domeniul sanatatii este astfel, teoretic, asigurata, desi in practica statul face apel la multe ONG-uri si alte organizatii independente pentru a putea garanta accesul romilor la serviciile medicale elementare.

» Persistenta "ploconului"
Obiceiul "ploconului" care trebuie dus doctorului este la fel de incetatenit in Bulgaria precum in Romania. Observatorul European al Sistemelor de Sanatate a calculat ca suma totala a "spagilor" care sunt platite anual de pacienti doctorilor in Bulgaria depaseste o jumatate de miliard de dolari, asta in conditiile in care intreaga populatie a Bulgariei abia depaseste 7 milioane, fara a-i socoti pe cei aflati la lucru in strainatate.

» Politica farmaceutica
Chiar si in anii de dupa caderea comunismului, Bulgaria a continuat politica de centralizare nu doar a distributiei medicamentelor, dar si a producerii si fabricarii lor. Intre timp insa, farmaciile si fabricile de medicamente s-au privatizat, iar Bulgaria este astazi un mare exportator de medicamente, in primul rand pentru piete cum sunt Rusia, Polonia si America Latina.

Dan Alexe
Dan Alexehttp://dan-alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă