12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodSalvatorii din mina

Salvatorii din mina

Isi risca viata pentru semenii lor. Recunosc ca au inceput sa faca aceasta meserie pentru bani, dar acum nu partea financiara ii motiveaza. Au codurile lor prin care comunica atunci cand nu pot vorbi. Sunt salvatorii minieri, cei care aduc la suprafata trupurile sfartecate ale ortacilor, dupa o explozie sau o surpare.

Salvatorii minieri din valea Jiului sunt recunoscuti ca fiind cei mai buni. O categorie profesionala respectata pentru munca grea pe care o practica si pentru curaj deopotriva. O lunga perioada de timp, s-au batut cu oficialii pentru a fi recunoscutii in Codul Ocupatiilor din Romania. Salvamarii, salvamontistii erau in COR, dar nu si cei care isi risca viata dupa cate o grozavie produsa in subteran, unde intra pentru a salva ce se mai poate si pentru a aduce la suprafata trupurile sfartecate ale ortacilor morti. Anul acesta minunea s-a intamplat, iar meseria de salvator minier s-a nascut oficial. si, recent, s-a mai produs o premiera. Salvatorii s-au intrecut in prima competitie dedicata lor, unde au putut sa-si prezinte si echipamentul cu care lucreaza si au putut sa vorbeasca despre munca lor plina de riscuri. Un echipament complet de interventie poate ajunge la 50 de kilograme, dar oamenii nu se plang niciodata ca este prea greu. "Sunt multe lucruri, in cadrul unei interventii, pe care trebuie sa le iei in calcul. De multe ori, vizibilitatea este zero, nu poti sa ghicesti ce o sa faci, cu cine esti acolo jos. Comunicarea verbala este aproape nula, prin semne se face, din cauza ca mustiucul aparatului de oxigen te impiedica sa vorbesti", vorbeste despre munca lor Viorel Iacob, salvator minier de mai bine de 15 ani. Au dezvoltat in timp un limbaj propriu, al semnelor, un cod specific. Sunt legi nescrise, pe care le respecta cu sfintenie. "Avem un cod al nostru. Daca zona este foarte grea, ne legam cu sfoara unul de altul. Avem o lege a nostra: intram trei, iesim trei, indiferent ca unul dintre noi este mort. Testul de sange al salvatorilor este sa nu fii gretos, sa nu iti vina rau. Daca ai vomitat in zona cu monoxid de carbon, aia inseamna ca te-ai dus. Monoxidul te ucide. Stop cardiac si respirator instantaneu. Daca ai luat o gura de metan, poti sa-ti pui aparatul, ca tot aia este", mai spune sursa citata.

Risca, dar sunt slab recompensati
Sunt ca niste sportivi de performanta, cu un regim de viata si alimentar strict, impartiti pe categorii: oameni de forta si oameni de actiune. Au nevoie de un psihic de fier si trec periodic pe la psiholog. Au fost motivati de partea financiara cand s-au apucat de aceasta meserie, dar acum despre bani se vorbeste cumva la trecut. "Este si partea umana, dar cei mai multi dintre noi, trebuie sa recunoastem, ne-am gandit ca este un ban in plus. In timp, am constatat ca prea putin merita banul in plus. Am avut evenimente unde ne-am riscat viata, cum a fost cel de la Anina, si, daca calculam la modul real, am fost platiti slab", spune Iacob. Cea mai grea actiune este recompensata cu de trei ori salariul de miner obisnuit, dar retributia nu ajunge nici macar la 30 de milioane in cazurile speciale, pentru ca se plateste la ora de interventie. Vorbesc cu mai mult drag despre recunoasterea morala, care le aduce mai multa multumire decat suma modesta primita. "Cea mai mare satisfactie este cand reusim sa salvam o viata. Cu banii stam modest, dar am acasa mai multe diplome si medalii, in vitrina, cu care ma mandresc", spune salvatorul, care povesteste ca unul dintre cei pe care i-a salvat este acum pensionar si ii place sa se mai intalneasca la o bere. Li se pare trist doar faptul ca, dupa ce trece "valul" unei actiuni, sunt uitati si intra intr-o ceata nemeritata, din care ies doar la o noua actiune de salvare.
Salvatorii minieri sunt ingerii din iad care isi risca viata pentru semenii lor. Ingeri cu multiple calificari, pentru ca in subteran, in zona de pericol, nu este suficienta doar stiinta de a evita riscul. Sunt electricieni, sunt asistenti medicali, lacatusi, antrenati sa lucreze contra cronometru in conditii de dificultate maxima.

Recunoastere
» O munca dificila

Calitatea muncii salvatorilor din Valea Jiului este recunoscuta la nivel national si sunt chemati acolo unde este greu. "La ultimele evenimente nefericite care au avut loc la Anina, Baia Noua, salvatorii din Valea Jiului s-au distins prin profesionalism si prin ceea ce au realizat acolo. La nivel de minister, incurajam aceasta activitate. Anul trecut s-au alocat bani pentru activitatea de salvare. Din cate am inteles de la colegii mei, problema echipamentului este destul de bine pusa la punct in acest moment. Daca mai sunt lucruri de rezolvat, Ministerul Economiei si Finantelor va acorda tot sprijinul in acest sens, pentru ca suntem constienti de importanta activitatii desfasurate", a precizat Viorel Palasca, secretar de stat in MEF. De fapt, un proiect urmareste extinderea activitatii Statiei de Salvare Miniera Salvamin la nivel national, astfel incat sa poata interveni si in alte situatii dificile.

Cele mai citite

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Cererea de reabilitare judecătorească a fratelui lui Traian Băsescu a fost admisă de instanța de judecată

Judecătorii Tribunalului Constanţa au admis, luni, cererea de reabilitare judecătorească formulată de Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. Mircea Băsescu a fost eliberat condiţionat...

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă