11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodSalarii ca la noi, preturi ca la ei

Salarii ca la noi, preturi ca la ei

Posesorul unor zacaminte de petrol si gaze de invidiat, fostul Big Brother de la Rasarit a reusit sa se inscrie pe o traiectorie economico-sociala de invidiat, cel putin pentru moment si cel putin in comparatie cu fostele state-satelit. Fara a avea ambitii europene, ba chiar dimpotriva, rusii au un nivel de trai mult mai ridicat decat cel al romanului de rand.
Cu aproximativ aceleasi salarii ca in Romania sau, in unele cazuri, mai mari, dar cu preturi evident mult mai mici, Ivan duce un trai mult mai imbelsugat decat Ion. Aceasta daca nu-l deranjeaza atmosfera de stat militienesc respirabila peste tot in Rusia.

Ceea ce te frapeaza in Rusia este faptul ca totul este foarte mare in comparatie cu scala de valori cu care ne-am obisnuit. Blocurile nu au zece, ci peste 20 de etaje, bulevardele sunt mult mai late, iar despre distante ce sa mai vorbim…
De la Moscova pana in Extremul Orient trenul face aproape o saptamana, iar avionul noua ore. Pe calea aerului, nu de putine ori se intampla sa pleci la o anumita ora si sa ajungi la destinatie fix la aceeasi ora, daca te deplasezi de la est spre vest.
Dupa cum spun chiar rusii, tara este formata din doua entitati distincte: Moscova si restul. Moscova este un oras cosmopolit, plin de limuzine si de reprezentante ale firmelor occidentale. In restul tarii, viata este mult mai putin sclipitoare, insa rusul de rand este multumit cu traiul sau de zi cu zi. Si are si de ce, daca avem in vedere salariul mediu de aproximativ 11.000 de ruble (aproximativ 11 milioane de lei), in conditiile unor preturi greu de concurat.

Fara debransari

In orasele obisnuite ale Rusiei, intretinerea pe timp de iarna a unui apartament de trei camere se ridica la aproximativ 1.000 de ruble (un milion de lei), suma care cuprinde si factura la energie electrica si cea de telefonie.
In aceste conditii, nicaieri in Rusia nu vezi, ca in Romania, blocuri intregi debransate de la reteaua de incalzire centralizata, in care oameni sa se incalzeasca precum acum 100 de ani, cu godinul. Ba chiar si aspectul blocurilor nu este la fel de mohorat ca in Romania. Curatenia oraselor este un alt aspect care-l frapeaza pe vizitatorul neavizat din Occident. Rar vezi cate o hartie aruncata pe strada sau maidane pline de gunoaie. Iar maidanele nu lipsesc.

Benzina de 20.000 de lei litrul

Foarte ieftine in Rusia sunt toate resursele energetice, pentru ca nu depinde de nimeni pentru procurarea acestora, ba dimpotriva.
Pretul benzinei este situat intre 18 si 20 de ruble pe litru (18-20.000 de lei vechi), chiar si in Moscova, unde este cunoscut faptul ca viata este mult mai scumpa decat in alte orase. Gazele sunt livrate la tariful de 30 de dolari/1.000 mc, de opt ori mai ieftine decat in Romania, unde pentru aceeasi cantitate platesti 240 de dolari. Ce sa mai vorbim de energia electrica…
In aceste conditii, salariul unui miner sau al unui otelar, de peste 1.000 de dolari, pare a fi de-a dreptul exorbitant. Iar cand muncitorul respectiv mai are si diverse bonusuri din partea companiei la care lucreaza (bilete de tratament, plata transportului catre orice destinatie din Rusia o data la trei luni etc.), nivelul sau de trai creste simtitor. Daca vorbim de vicii, restrictiile sunt minime, atata vreme cat un pachet de tigari care in Romania costa 44.000 de lei aici poate fi procurat contra sumei de numai 18 ruble (18.000 de lei).

Metroul moscovit circula la 30 de secunde

Infrastructura de transport este si ea impresionanta, mai ales in Moscova. Capitala este strabatuta de bulevarde foarte largi, care insa nici ele nu mai pot prelua afluxul tot mai mare de autoturisme. Ambuteiajele sunt la ordinea zilei in Moscova si nimeni nu se mai enerveaza ca sta peste doua ore in trafic.
Oricum, exista solutia transportului public, mai ales cu metroul. La orele de varf, trenurile de metrou se succed la un interval de 30 de secunde, iar in restul zilei – la doua-trei minute. Statiile sunt adevarate monumente megalomane sovietice, cu statui, fresce si nelipsita sigla cu secera si ciocanul, care nu a fost demontata deoarece "este monument istoric”.
Moscova ofera un spectacol fascinant, mai ales daca nu te deranjeaza prezenta excesiva pe strazi a militienilor (care si-au pastrat titulatura de Militie din perioada comunista).

Subventii pentru IMM in Baskortostan

Republica Baskortostan este parte a Federatiei Ruse si are 4,2 milioane de locuitori. Situata in zona Uralilor, intr-o regiune cu paduri nesfarsite si rauri repezi de munte unde locuitorii stau pe mal si pescuiesc la pastrav, republica a cunoscut o dezvoltare demna de invidiat in ultima perioada. Aceasta in ciuda (sau poate chiar datorita) regimului semidictatorial de aici.
Anul trecut, Baskortostanul a "raportat” 1,7 milioane de metri patrati construiti, situandu-se pe locul trei in Rusia din acest punct de vedere, dupa Moscova si Sankt Petersburg. In acest mic stat cu inscriptii bilingve (in baskira si in rusa), cu capre umbland nestingherite pe bulevardele din orase, functioneaza totodata si o puternica industrie metalurgica (combinatul Belogoretk al grupului Mechel), dar si a petrolului si petrochimiei.
Pentru a diminua rata somajului, s-au acordat, prin decret al presedintelui, credite preferentiale pentru intreprinderi mici si mijlocii, in domeniul serviciilor mai ales. Pentru ca bancilor nu li se putea impune o anumita rata a dobanzii, diferenta a fost suportata de statul baskir.

Cele mai citite

Plata taxelor și impozitelor prin Ghișeul.ro și ROeID: peste 1.600 de instituții și 400 de tipuri de plăți disponibile

Cetățenii pot plăti taxele și impozitele rapid și sigur prin platforma Ghișeul.ro sau aplicația ROeID, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Aplicația centralizează peste...

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană avertizează asupra riscurilor de zbor deasupra Rusiei

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a emis vineri un nou „buletin de securitate cu privire la zonele de conflict,” recomandând companiilor aeriene să...
Ultima oră
Pe aceeași temă