18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodSabina Fati. În jurul Mării Negre: Mariupol. Astrograma unui oraș care depinde...

Sabina Fati. În jurul Mării Negre: Mariupol. Astrograma unui oraș care depinde de puterea Armatei (19)

Peste câteva luni, Olga Abdurașitova ar fi împlinit 29 de ani, dacă o rachetă GRAD lansată de tovarășii ei din forțele proruse nu ar fi lovit-o mortal pe ea și pe alți 30 de oameni în zona pieței din Mariupol, anul trecut în ianuarie.

Olga milita pentru trecerea orașului ei și chiar a întregii Ucraine sub administrație rusească, iar una dintre ultimele ei poze postate pe VKontakte, o versiune rusească a Facebook, o arată îmbrăcată într-un tricou cu dungi albastre și cu un Kalașnikov AK-47. A fost executată de cei alături de care ar fi vrut să lupte.

Ucraina a reușit să păstreze cu greu Mariupol, „un loc strategic din punct de vedere geografic și comercial pe care Rusia încă și-l dorește”, potrivit unui funcționar internațional, implicat în monitorizarea situației din zonă, care socotește, însă, că „Moscova nu poate pune mâna pe acest oraș pentru că ucrainenii au făcut deja fortificațiile militare necesare apărării, au adus armament și trupe”.

Armata ucraineană își dă examenul de trecere la Mariupol. Trebuie să-i țină departe de oraș pe rebelii proruși și să-și fidelizeze populația.

Cel mai mare port ucrainean la Marea Azov, cunoscut și ca „poarta maritimă a Donbasului”, Mariupol, a fost folosit intens de Rusia, fiindcă este conectat nu doar cu toate regiunile Federației, grație canalelor navigabile, ci și cu Baltica, Marea Albă și Marea Caspică.

Citește continuarea textului pe blogul Sabinei Fati, de pe Europa Liberă

 

Mykolaiv=Nikolaev: orașul unde Barbie și-a cumpărat țigări pe banii mei (12)

Nikolaev: între Bug și Marea Neagră „te simți mai aproape de Rusia decât de Europa” (13)

Nikolaev și Herson: Orașele mireselor: de ce vin americanii după fete până la Marea Neagră? (14)

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă