Nascut in 1940, la Brasov, ca fiu al administratorului domeniului regal de la Savarsin, Dragos Corneliu Cismasiu, cunoscut mai tarziu sub numele de Jimmy Cornell este considerat o legenda a yachtingului. Romanul a scris 13 carti, dintre care una este considerata "biblia" navigatorilor pe acest tip de vas. Volumul a fost publicat in mai multe limbi, iar numarul de exemplare vandute a depasit cifra de un milion. Tot despre un milion vorbim si in cazul accesarilor lunare ale site-ul sau www.noonsite.com, care-i inspira si ii pregateste pe cei ce doresc sa se aventureze in calatoria cu yacht-ul.
In 1992, Jimmy a intrat in Cartea Recordurilor pentru organizarea celei mai mari intreceri cu astfel de nave.
Din 1975 si pana astazi, Jimmy Cornell a strabatut peste 200.000 de mile si a facut inconjurul lumii de trei ori.
"De mic, mi-a placut ideea de a fi marinar. Aparuta la noi in 1952, cartea «Kon-tiki» povestea despre un voiaj cu o pluta a aventurierului norvegian Thor Heyerdahl. In Romania nu aveam cum sa fac asa ceva. Abia in Anglia am invatat sa navighez", ne-a povestit Jimmy cum a descoperit pasiunea care i-a marcat viata. Soarta tanarului visator avea sa se schimbe in curand. Tatal sau, fostul administrator al domeniului regal de la Savarsin, a fost arestat si a murit, in 1959, in Inchisoarea Jilava.
La 67 de ani, Jimmy Cornell este o adevarata legenda in lumea celor pasionati de navigarea cu yacht-ul. Anul trecut, fostul reporter BBC a reusit performanta de a incheia al treilea tur al lumii cu una dintre ambarcatiunile sale. Este, de altfel, si primul roman care-si poate trece in CV un astfel de record si este tot primul conational care a facut inconjurul lumii pe un yacht cu vele. Numele sau se afla si in Cartea Recordurilor, dupa ce a organizat cea mai lunga cursa cu yacht-urile. Considerat nasul aventurierilor care strabat mari si oceane cu yacht-ul, Jimmy Cornell a scris 13 carti, dintre care una este considerata "biblia" navigatorilor cu astfel de ambarcatiuni si s-a dovedit un best-seller. Volumul a fost publicat in mai multe limbi, iar numarul de exemplare vandute a depasit cifra de un milion. Tot despre un milion vorbim si in cazul accesarilor lunare ale site-ul sau www.noonsite.com, care-i inspira si ii pregateste pe cei ce doresc sa se aventureze in calatoria cu yacht-ul. Cele trei inconjururi ale lumii facute pe apa de lupul de mare nascut la Brasov au purtat numele Aventura I, II si III.
Asistent de productie pentru filme cu Orson Welles
Cu o figura parca sculptata si maini uriase, Jimmy s-a nascut in 1940, la Brasov, ca fiu al administratorului domeniului regal de la Savarsin. Dragos Corneliu Cismasiu, cunoscut mai tarziu sub numele de Jimmy Cornell, a urmat gimnaziul la scoala Germana, iar energia adolescentei si-a consumat-o jucand rugby in prima liga la echipa din localitate. Destinul sau nu s-a oprit insa la acest sport, ci a fost cladit dupa ce a citit o serie de carti despre cei care s-au aventurat pe mare. "De mic, mi-a placut ideea de a fi marinar. Aparuta la noi in 1952, cartea «Kon-tiki» povestea despre un voiaj cu o pluta a aventurierului norvegian Thor Heyerdahl. In Romania nu aveam cum sa fac asa ceva. Abia in Anglia am invatat sa navighez", ne-a povestit Jimmy cum a descoperit pasiunea care i-a marcat viata. Soarta tanarului visator avea sa se schimbe in curand. Tatal sau, fostul administrator al domeniului regal de la Savarsin, a fost arestat si a murit, in 1959, in Inchisoarea Jilava. Intre timp, Jimmy si-a descoperit un alt hobby: fotografia. A realizat numeroase poze in orasul natal, castigandu-si astfel existenta, apoi s-a plimbat intre Constanta, Braila si Bucuresti cu gandul de a parasi Romania (la Mamaia a fost ghid pentru turistii straini). A avut apoi norocul de a lucra pentru Buftea Film, care a realizat coproductii in care au jucat staruri ca Orson Welles, Omar Sharif, Laurence Harvey etc. A incercat sa termine studiile economice la Bucuresti, dar a fost exmatriculat pentru ca tatal sau fusese detinut politic.
Portar la Ritz si apoi reporter BBC
Viata lui Jimmy Cornell a luat o noua turnura la sfarsitul anilor ’60, cand a cunoscut-o pe Gwenda, o turista din Anglia, care avea sa-i devina sotie. Dupa doi ani de negocieri cu statul roman si sustinerea din partea guvernului britanic, romanul a reusit sa-si urmeze sotia. In acei ani (1967) s-a nascut fiica sa, Doina, cea care acum se ocupa cu administrarea paginii despre el de la noonsite. "Eliberat" de regimul comunist in 1969, brasoveanul s-a mutat la Londra impreuna cu sotia si fiica sa. A avut mai multe slujbe, printre care cea de portar la hotelul Ritz. Hotelul se afla la numai 20 de metri de viitorul sau loc de munca: BBC – sectia pentru limba romana. Tot in 1969 s-a nascut Ivan, care a devenit unul dintre cei mai tineri navigatori din lume. Despre numele fiului sau, Cornell insista ca are radacini galeze, si nu rusesti cum s-ar putea crede. Jimmy s-a angajat la BBC World Service, unde a vorbit ore-n sir despre pasiunea sa de a naviga si despre noutati din lumea yachting-ului. BBC a fost, de altfel, si unul dintre sponsorii sai in prima calatorie in jurul lumii. Inainte de plecare in Aventura I, cum a denumit-o, Jimmy Cornell a asezat sub piciorul catargului principal o moneda de argint din vremea lui Alexandru Ioan Cuza.
Prima aventura printre furtuni
"In Anglia am invatat ce inseamna navigatul, prin cursuri la seral, iar toate eforturile familiei au fost directionate catre acest vis. Vis care s-a implinit in 1975, cand am plecat impreuna cu sotia mea Gwenda, de profesie cercetator in farmacologie, Doina, care avea sapte ani, si Ivan, care abia implinise cinci ani", ne-a spus Jimmy cum a plecat in aventura care avea sa-i schimbe viata definitiv. sase ani a durat prima calatorie in jurul lumii, timp in care echipajul celor patru a trecut prin 70 de tari si a strabatut 68.000 de mile (aproape 126.000 de kilometri). "In tot acest timp, sotia s-a ocupat de educatia copiilor (n.r. – a urmat cursuri de invatatoare si a primit dispensa de la Ministerul Educatiei din Anglia pentru educarea copiilor), iar eu am muncit pentru diverse ziare, reviste si BBC, post la care transmiteam regulat cum decurge calatoria. Din fericire, pe tot parcursul calatoriei nu am avut momente de cumpana, in care sa pot spune ca viata mi-a fost pusa in pericol. Plecarea la peste 5.000 de kilometri de pamant este un risc care poate fi fatal, dar nu ni s-a intamplat nimic", ne-a marturisit Jimmy, vorbind ca un adevarat reporter despre aventurile sale, care nu par ca i-au stins pofta de navigat, ci mai mult au starnit-o. In prima calatorie si in cele care au urmat, cel mai mult l-a impresionat intalnirea cu Papa Ioan Paul al II-lea. Alte intalniri, precum cea cu regele Taufa’ahau Tupou IV, cel care a stapanit Tonga din 1976, sunt doar amintiri exotice.
A doua si a treia navigare in jurul lumii
In anul in care romanii scapau de regimul Ceausescu, Jimmy Cornell a pornit in a doua aventura in jurul lumii. Calatorie care a fost intrerupta, doar pentru moment, in 1992, pentru organizarea celui mai mare raliu transoceanic cu yacht-uri din lume (Europa 92). Evenimentul, pus la cale de roman, i-a adus inscrierea in Cartea Recordurilor. Aventura III s-a terminat in 2006, dar Jimmy nu stie inca daca aceasta este ultima sa cursa in jurul lumii. In cele trei tururi ale lumii cu yacht-ul, Jimmy Cornell a primit diverse distinctii, de la cheia de aur a unui oras din Florida pana la titlul de "fiu adoptiv al unui oras din insula Gran Canaria". Lupul de mare nu a primit niciodata recunoasterea oficialitatilor din Romania, care altfel fac eforturi de a trece anumite personalitati in Cartea cetatenilor de onoare. Nu este si cazul brasoveanului, care se bucura insa de articole impresionante si elogioase in presa din toata lumea.
O afacere si 13 carti
Calcand pe urmele lui Jean Bart, scriitorul care a lansat in literatura romana jurnalul de bord si schita marina, fostul rugbyst a lasat deoparte instrumentele marinaresti pentru a trece pe hartie cele trei circumnavigatii ale sale, numite Aventura I, II si III, ca si yachturile sale succesive. Calatoria in jurul lumii este un hobby costisitor, care foarte rar este decontat de firmele ce accepta astfel de sponsorizari. Jimmy a reusit in prima aventura sa obtina astfel de resurse, dar o parte din costurile calatoriei le-a suportat din munca de jurnalist. Constient de dificultatile financiare ale pasiunii sale, romanul a facut doua lucruri care i-au adus suportul financiar: a scris carti si si-a deschis o firma. In 1986, Jimmy Cornell a pus pe picioare compania World Cruising, pe care a vandut-o acum cativa ani, cu un profit care sa nu-i domoleasca setea de a calatori. Firma are ca obiect de activitate organizarea de evenimente pe mare, gen curse intre yacht-uri.
Cat priveste opera sa, toate cartile sale sunt instrumente eficiente pentru cei care doresc sa cunoasca pericolele care-i asteapta pe mare, locuri care ar trebui sa fie ocolite, harti, ambarcatiuni etc. "Cartea Pasiune pentru mare (n.r. – urmeaza sa fie lansata in toamna in limba maghiara) este bazata pe cunostintele sale vaste in croaziera pe ocean si se ocupa de toate aspectele esentiale ale voiajelor in larg. Fiecare subiect specific este tratat intr-o maniera informativa si antrenanta, sustinuta de cateva incidente povestite din experienta sa cuprinzatoare", este doar una dintre cronicile dedicate ultimului volum al lui Jimmy Cornell, considerat de presa internationala drept "nasul croazierelor lumii". Tot el este autorul bibliei navigatorilor: "World Cruising Handbook" (Croazierele lumii – manual), carte tradusa in italiana, japoneza, germana si franceza. Majoritatea cartilor sale au avut mai multe editii, iar numarul de exemplare vandute sare de cateva sute de mii. Multi dintre cei pasionati de calatorii pe apa folosesc insa informatiile aflate pe site-ul lui Jimmy, care are peste un milion de vizualizari pe luna. In 2006 au fost 13 milioane de accesari ale site-ului noonsite. Jimmy nu este singurul scriitor din familie. Gwenda Cornell a scris o carte despre cum si-a educat copiii in primul inconjur al lumii: "Cruising with children". Cu toate ca-n Romania nu are parte de aprecierea de care se bucura la nivel international, brasoveanul a facut demersuri si a publicat in limba materna cartea "Primul roman care a navigat in jurul lumii" (1997). A fost si singura de altfel.
Miniinterviu cu lupul de mare
"Totul a fost facut din pasiune"
R. De unde ati mostenit pasiunea pentru mare?
J.C. Dintr-o carte. Pur si simplu. Am fost fascinat de mic de ideea de a calatori peste mari si oceane.
R. Orice om care va admira s-ar intreba de unde aveti suportul financiar?
J.C. Prima oara a fost mai dificil, dar am avut multe colaborari cu reviste si ziare de specialitate, plus BBC, care m-a si sponsorizat. Apoi am scris carti si am scos bani din difuzarea lor. Am avut apoi afacerea cu organizarea de evenimente, pe care am vandut-o la un pret bun acum cativa ani, plus site-ul.
R. Doina si Ivan au mers in aceeasi directie cu pasiunea pentru mare, avand in vedere ca au navigat de la o varsta frageda?
J.C. Au avut parte de educatie in egala masura, lucru de care s-a ocupat Gwenda, dar au alte preocupari acum. Fiul meu lucreaza la o firma in domeniul filmului, unde se ocupa de efecte speciale pe computer, iar Doina a studiat istoria internationala, dar se ocupa cu administrarea "noonsite".
R. Mai vreti sa plecati in jurul lumii? Britanicul Mike Golding a reusit sa faca acest lucru de cinci ori. Vreti sa-l depasiti?
J.C. El face altceva: curse. La el este vorba de publicitate si bani, la mine doar de pasiune. Nu stiu inca daca voi mai pleca, dar repet ca pentru mine este o placere si nu urmaresc castigul financiar. Eu am facut totul din pasiune.
R. Aceasta pasiune poate fi uneori extrem de periculoasa. Ati avut intamplari in care ati putea vorbi de cumpana dintre viata si moarte?
J.C. Orice plecare pe mare sau ocean implica un risc, numai ca eu am fost foarte pregatit. Nu pot spune ca am fost vreodata la un pas sa-mi pierd viata.
R. Care a fost cea mai impresionanta intalnire in decursul celor trei tururi ale lumii?
J.C. Categoric cea cu Papa Ioan Paul al II-lea, in 2000. Atunci am organizat raliul Odiseea Mileniului, iar flacara simbolica a plecat din Ierusalim si a ajuns dupa circumnavigatiune in mana Papei. Eveniment care s-a petrecut in Piata Sfantul Petru de la Vatican.