25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăLifestyleFood„România liberă“ a stat de vorbă cu moștenitorii Coroanei Serbiei. Principesa Ecaterina:...

„România liberă“ a stat de vorbă cu moștenitorii Coroanei Serbiei. Principesa Ecaterina: Am înființat un fond pentru sârbii care vor să moară acasă

Principele Moștenitor Alexandru și Principesa Moștenitoare Ecaterina ajută la refacerea legăturilor cu Occidentul, greu încercate în ultimele decenii. 

În 24 de ore, Belgradul trebuie străbătut pe repede înainte: Palatul Regal, Muzeul Nikola Tesla, un prânz pe malul râului Sava, care se varsă în Dunăre, o incursiune în centrul vechi, alta prin cartierele încă nerefăcute în urma bombardamentelor NATO din 1999.

Între Mc Donald’s și Rusia

Prima impresie: Belgradul și-a păstrat mai mult din pojghița vremurilor de altădată decât Bucureștiul. Hotelurile de lux au o constantă: termopanele de culoarea algelor, care le dă, în pofida numelor occidentale, un aer vetust. Înaintând în oraș, argumentele în favoarea Bucureștiului dispar: traficul este mult mai lejer, multe drumuri cu sens unic, peste Sava se construiește un pod nou, care e în grafic.

Ghidul ne asigură că pretutindeni se simte un avânt economic argumentat prin faptul că „noi pendulăm între Occident și Rusia. Cei bătrâni sunt încă nostalgici după Iugoslavia mare, chiar după Tito. Tinerii nu știu prea multe“. Cam ca la noi.

Trecem pe lângă sediul Armatei, bombardat în 1999 de trupele NATO. „Oamenii au crezut că vor fi atacuri punctuale, dar au fost distruse maternități.“ Imediat ce mașina iese dintr-un sens giratoriu, însoțitoarea ne spune cu mândrie: „Pe stânga, vedeți primul McDonald’s din blocul comunist, a fost deschis în 1988“. Simțind o urmă de mândrie, întreb: „Când v-ați reconciliat cu americanii?“. „Cine a zis că am făcut-o?“, ni s-a răspuns.

Înrudit cu Ferdinand I

Și totuși, la Palatul Regal, pe o peluză neferită de ochii vizitatorilor, Principele Moștenitor Alexandru și Principesa Moștenitoare Ecaterina stau la masă alături de ambasadorul SUA și de cel al Canadei. Gândesc acțiuni comune pentru atragerea de fonduri în vederea construirii de noi spitale și pentru dotarea acestora. În ultimii ani, din donații s-au realizat investiții de mai multe milioane de euro.

Principele Alexandru s-a întors din exil imediat după destrămarea Iugoslaviei, dar a întâmpinat opoziția președintelui Slobodan Miloșevic. S-a stabilit definitiv la Belgrad după ce liderul sârb a pierdut puterea. Remarcabilă asemănare cu relația dintre Iliescu și Regele Mihai.

„Tatăl meu a stat aici până a fost alungat de comuniști. Noi ne-am mutat în urmă cu 16 ani, atunci când ni s-a permis să rămânem definitiv în Serbia“, rememorează Principele Alexandru.

De sărbători, mii de orfani sunt invitați la Palatul Regal. „De Crăciun, deschidem ușile Palatului Regal. Am avut și 1.200 de copii, mulți dintre ei orfani, care au petrecut sărbătorile cu noi. Copiii mă întreabă unde îmi e coroana. Eu le răspund mereu: în inimă“, spune Principesa Ecaterina.

Soția Principelui Alexandru intenționează să amenajeze un spațiu de cazare pentru găzduirea sârbilor din diaspora care vor să moară în patria lor, dar nu mai au la cine să se întoarcă.

„În cei 16 ani de când trăim efectiv în Serbia, am vizitat toate spitalele din țară. Doar în ultima vreme am strâns 1,4 milioane dolari pentru echipamente de sterilizare, sute de mii pentru lupta împotriva cancerului la sân. Facem toate acestea pentru că nu am găsit o strategie pentru pace, ci doar una pentru război“, a declarat Principesa Ecaterina.

O incursiune în Palatul Regal ne dezvăluie că apucăturile comuniștilor sunt universale. Simbolurile regale au fost împodobite cu stele roșii în colțuri. Un pasionat al filmelor americane, Tito a conservat impunătoarea sală privată de cinema a regelui.

Pe linie paternă, Prințul Alexandru este strănepotul Regelui Ferdinand I al României și al Reginei Maria a României.


Repere istorice

1923: Se naște Petru al II-lea, ultimul rege al Iugoslaviei, alungat de pe tron în 1945.

1934: Iosip Broz Tito devine secretarul Partidului Comunist Iugoslav.

1945: Se naște Alexandru, Prințul Moștenitor al Serbiei, singurul fiu al Regelui Petru al II-lea Karageorge și al Prințesei Alexandra a Greciei și Danemarcei. 

1980: Moare Iosip Broz Tito, cel care a condus patru decenii Republica Socialistă Federativă Iugoslavia.

1989: Slobodan Miloșevici, președinte al Serbiei.

1991: Prințul Alexandru se întoarce la Belgrad.

1991-1992: Separarea Sloveniei, Croației, Republicii Macedonia, Bosniei-Herțegovina.

1991-1995: Războiul sârbo-croat.

1992-1995: Războiul din Bosnia-Herțegovina.

1997: Începe războiul din Kosovo, cu rebeliunea condusă de Armata Separatistă de Eliberare.

24 martie 1999: Bombardamentul NATO asupra Serbiei durează patru luni.

2000: Prințul Alexandru se stabilește în Palatul Regal din Belgrad.

2014: Uniunea Europeană deschide negocierile de aderare cu Serbia.   

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă